Hírlevél feliratkozás
Család

A méhen kívüli terhesség jelei

család, gyerekvállalás, terhesség

A méhen kívüli terhesség sok nőben okoz titkos félelmet magától a terhességtől.

A méhen kívüli terhesség sok nőben okoz titkos félelmet magától a terhességtől. A méhen kívüli terhesség valóban kockázatos, ezért fontos tudni, mi okozza, hogyan lehet diagnosztizálni, mi a teendő, ha már kiderült, csökkenthető-e a kialakulásának esélye.

A méhen kívüli terhességnek az tekinthető, amikor a megtermékenyített petesejt nem a méh falába ágyazódik, hanem azon kívül. Normális élettani körülmények között a petesejt megtermékenyülése a petevezetékben történik, majd ezt követően vándorol a méh üregébe, ahol 5-7 nappal a megtermékenyülés után a méhnyálkahártyába ágyazódik. Ha az üregbe való eljutás valami miatt akadályozva van, a tapadás a méhen kívül történik meg. Ha az arányt vizsgáljuk, ez az esetek csupán egy százalékában történik így. Nálunk ez hozzávetőleg ezer-ezerötszáz nőt érint évente.


Milyen élettani körülmények tehetik hajlamossá a nőt a méhen kívüli terhességre?
A méhen kívüli terhesség közel száz százalékában a petevezetékbe ágyazódik a megtermékenyített petesejt. Ritkán a hasüreg hashártyáján vagy a máj felszínén tapad meg. Ez utóbbiak okai általában a vékony petevezetékek, korábbi kismedencei gyulladások, a petevezetéken végzett műtétek hegesedéséből adódó összenövések. Ezek mind akadályozhatják a petesejt mozgását. A petefészekciszták és a beágyazódás útjában lévő miómák is hozzájárulhatnak a méhen kívüli terhesség kialakulásához.


Tudni kell, hogy a méhen kívüli terhesség esetében is a terhességhez hasonló jelek mutatkoznak. Az emlők feszülhetnek, hányás, rossz közérzet, hányinger, kimaradó menstruáció, hangulatváltozások jelentkezhetnek. A terhességi teszt pozitív lehet. A kimaradó menstruáció és a barnás vérezgetés szintén gyanús jelnek minősülnek.


Jellemző lehet még a hasi fájdalom, a deréktáji fájdalom, sőt a végbélfájdalmak is! Előfordul, hogy a beágyazódott petesejt még korai stádiumban elhal, azonban ha tovább növekszik, akkor megrepeszti a kürt falát, és ez belső vérzéshez vezethet, amit szintén fel lehet ismerni, mert csökken a vérnyomás, sápadtság, ájulás, heves szívdobogás, eszméletvesztés következhet be. Ezért érdemes fokozott figyelmet fordítani a leírt tünetekre!

Írta: dr. Sipos Attila, szülész nőgyógyász
Kapcsolódó információk

Cikkek

Pszichodrámával az önismeret útján
A párod anyjaként viselkedsz?
Oszd meg a boldogságot!
Az abortuszról
Bach-virágterápia a boldog gyermekkorért

       

Események

Családállítás Hellinger terápiás alapokon Debrecen
Csillagmag tábor
Hellinger-​féle családállí​tás
Egésznapos Család és rendszerállítás - másolat
Tanuljunk családul: asztrológia a hétköznapokban

Szakértők

Gólyahír Egyesület


Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS