Hírlevél feliratkozás
Életmód

A tea születése

tea, filter, Amerika, méregtelenítés, kínai orvoslás, szálas tea,

Időszámításunk előtt a kínai császár elrendelte a víz fogyasztás előtti felforralását.

A bágyadt őszi esték, zord téli délutánok hangulatát mivel is lehetne kellemesebbé varázsolni, mint néhány csésze finom zamatú teával. A tea mára az európai kultúra szerves részét képezi. Fogyasztásában számos módozat létezik attól függően, mely nép kultúrájából vettük át a teaivás szokását.
 
A tea születésének a legendái

A tea születésének legrégibb legendája szerint a tea létrejötte a véletlen műve volt. Időszámításunk előtt 2700 körül Sen-Nung kínai császár egészségügyi okokból elrendelte a víz fogyasztás előtti felforralását. Nagy üstben forralták a fogyasztásra szánt vizet, amikor az egyik kerti cserjéről az üstbe hullottak a levelek. A császár megérezte a levelekkel forralt víz zamatos illatát, belekóstolt az italba, ízletesnek találta, és így megszületett a tea.

A másik legenda egy szentéletű buddhista szerzetes, Bodhidharma nevéhez fűződik. A történet szerint a pap már négy esztendeje éjjel-nappal imádkozott, amikor rendkívüli fáradtság tört rá. Ekkor levágta szemhéjait, s a földre vetette őket, hogy soha többé ne tudjon aludni és folytathassa örökös imádságait. A mindenható megjutalmazta Bodhidharma cselekedetét, az elhajított szemhéjakból burjánzó teacserje sarjadt. A szerzetes elrágcsálta a cserje leveleit, és hatalmas erőre kapott. Felismerte a teában rejlő csodát, és örökül hagyta tanítványainak a tea szeretetét.

Indiai szájhagyomány szerint a teacserjét buddhista szerzetesek vitték át Kínába, holott a cserje Kínában eredetileg is honos volt, de ott felhasználhatóságát nem ismerték.

A tea őshazája

A tea hazája minden valószínűség szerint Észak-Burma és Délnyugat-Kína határán, az Irrawady forrásvidékén, Assam területén van, ahol a tea még ma is vadon nő.

A tea Európában

Európában a perzsáknak és a portugáloknak köszönhetően terjedt el a tea a XVI. és XVII. században. Még a XVII. század elején is drága termék volt, így a gazdagok kedvelt itala volt. A teaimport növekedésével csökkent az ár, egyre szélesebb körben tudott elterjedni, így 1675-re az egyszerű élelmiszerboltok polcán is megjelent.

A tea Amerikai kontinensen - praktikus tea találmányok

Ekkoriban ismerte meg Amerika is a teát, és az 1720-as évekre általánosan elterjedt a kontinensen. A XX. század elején itt találta fel egy ültetvénytulajdonos az 1904-es világkiállításon a jeges teát. Ingyen-teával szerette volna kínálni a látogatókat, de a nagy meleg miatt senki nem fogyasztott, ezért nagy adag jeget öntött a meleg italba és frissítőként szolgálta fel.

A filteres tea is az Egyesült Államoknak köszönhető, a jeges tea feltalálása után nem sokkal, 1908-ban fejlesztette ki egy New York-i teakereskedő, aki az éttermekbe papírtasakban szállította a teafüvet. Egy idő után rájött arra az üzleti lehetőségre, hogy kevesebb termék kell egy adagba, és a tealevelek nem morzsolódnak szét, amennyiben a papírtasakon keresztül forrázzák a teát.

Forrás: www.mlesnatea.hu

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Izomláz és izomfájdalom ellen!
Antioxidáns ABC II.
A legtermészetesebb méregtelenítés I.
A legtermészetesebb méregtelenítés II.
Búzafűlé az örök ifjúságért

       

Események

Egészség-péntek

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS