Hírlevél feliratkozás
Életmód

Böjttel a testi-lelki egészségért

böjt, méregtelenítés, folyadék harmonizálás

A 40 napos böjt a VII. században terjedt el, majd 1091-ben II. Orbán pápa iktatta törvénybe.

A böjtöt időtlen idők óta ismerik a világban. Ebben az időszakban tudatosan tartózkodnak az ételtől-italtól, olykor még egyéb testi örömöktől is. A muszlimok ramadánnak nevezik, de pl. a taoista életformának is részét képezi az időnkénti böjt. A keresztény kultúrában imádság is kíséri ezt a kötött időszakot. Egyfajta vezeklést és egyben felkészülést, várakozást jelent.

A negyvennapos böjt a VII. században terjedt el, majd 1091-ben II. Orbán pápa iktatta törvénybe. Jézus negyvennapos böjtjére utal, amit akkor végzett, mielőtt megkezdte volna földi küldetését.

A húsvétvasárnapig, Jézus feltámadásának ünnepéig tartó böjt a néphagyományban (a ma már szinte teljesen elfeledett karácsony előtti böjthöz hasonlóan) az ünnepvárás testi-lelki megújulásának része.

Ősibb magyarázat, hogy a tavasz kezdetén a böjt a mérgek eltávolítását eredményezi. Test-szellem-lélek szintjén megújulást, felfrissülést idézve elő. A természet újjászületésével párhuzamosan a szervezetünk is ilyenkor képes hatékonyan megszabadulni attól a sok salakanyagtól, ami télen felhalmozódott. Éppen emiatt a böjt a legősibb, legelterjedtebb és legszelídebb gyógymód.


Habár húsvét előtt gyakrabban hallunk a böjtről, mégis sokan évente többször is végzik ezt a kiváló méregtelenítési formát.


Egyes energetikai ágazatok képviselői önkezeléssel és meditációkkal egybekötött ún. 21 napos böjtöt végeznek. Ilyenkor nem esznek húst, tojást, kerülik a dohányzást (ha egyáltalán dohányoznak az ilyen emberek), nem isznak alkoholt, kávét, feketeteát stb. Sejtszinten tisztul meg a szervezetük, a szellemi és lelki változásról már nem is szólva!

Persze nem mindenki bírja a 40 vagy 21 napos böjtölést, esetleg a munkája miatt sem engedheti meg magának. Marad tehát a középút.
Vannak, akik a pihenéssel és finom ételekkel teli hétvégét követően hétfőnként csak gyümölcsöt esznek és tisztított vizet, gyógyteákat isznak. Rengeteget segítve ezzel a szervezetüknek a tisztulásban.(Ha belegondolunk, hány hétfő van egy évben, valójában ez a leghosszabb böjt, ami létezik.)

Mások gyakran végeznek 3-5 napos böjtöt, amikor a fokozatosság elvét betartva, folyamatosan hagyják ki étkezéseikből a szilárd táplálékot vagy csak egyes ételeket, mint pl. a tejtermékek, a tojásos ételek, a cukor, az édességek, az alkohol, a feketekávé és tea. Ugyanilyen óvatosan térnek vissza a megszokott étkezéseikhez. Jó trükk, hogy napi egy teáskanálnyi méz megkönnyíti az első napok esetleges „szenvedéseit".
 
A könnyű zöldséglevesek és a kásafélék fogyasztása is nagyon hasznos. A sok folyadék pedig elengedhetetlen!


A léböjtről már szinte mindenki hallott, de csak kevesen merészkednek neki. Nem véletlenül! Annak ellenére, hogy az egyik leghatékonyabb tisztító módszer, roppant veszélyes is lehet, ha valaki megfelelő előkészület nélkül vág bele. Sőt! Kezdő böjtölő mindenféleképpen konzultáljon egy szakemberrel, mielőtt egy ilyen intenzív tisztításba belevág! A szilárd ételekről való lemondás saját elhatározásunkból adódik, de ez nem egyenlő a koplalással. Aranyszabály: aki éhezik, az nem böjtöl!

Úgy a jó, ha a böjtöt igazi tisztulásként éljük meg, és életünkben minden szinten teljes megkönnyebbülést, tisztánlátást eredményez.
Írta: Zoé

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Márciusi Mars-mítoszok
Tanácsok bőrünk szépségéért!
A tea születése
Antioxidáns ABC - A C-vitamin
A méregtelenítés szabályai

       

Események

Egészség-péntek

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS