Hírlevél feliratkozás
Táplálkozás

Alma, fenséges királynőnk!

alma, gyümölcs, egészség, egészséges táplálkozás, vitaminok, ásványi anyagok

Ma már az alma is eltűnni látszik a nagy nemzetköziség süllyesztőjében.

Az almaszezon közeledtével érdemes néhány gondolatot váltani hazánk egyik jellegzetes, ám napjainkban kissé mellőzött gyümölcséről, az almáról. Valaha nagyon büszkék voltunk rá, mi magyarok. Teljesen természetesnek vettük, hogy a Kárpát-medencében nem volt ízletesebb gyümölcs a magyar, a szabolcsi almánál.
 
Ma már az alma is eltűnni látszik a nagy nemzetköziség süllyesztőjében. Éppen ezért örültem, amikor megkaptam ezt az írást a neten. S hogy az alma dicsőítése éppen az almamagon történhet, nos, az meg aztán igazán óriási örömmel tölt el.

Több mint 1000 fajta alma található a világon. Mindegyikben megtalálható a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma. Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük. Az alma annyira komplex hatóanyagait tekintve, hogy akár almán is képesek lennénk eléldegélni, korlátlan ideig.

Kevesen tudják, hogy egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel. Ezt már az ókorban is tudták róla, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének. Az almát nagyon könnyen tudjuk tárolni, ha csak kicsit is odafigyelünk rá, akkor eláll addig amíg, a tavaszi friss gyümölcsök megjelennek a piacon. Továbbá nem vak nagyon jól tárolható, de könnyen szállítható is.

Az almafogyasztásának vannak azonban szabályai
Ha régen nem ettünk almát, vagyis az emésztőrendszerünk kicsit elszokott tőle, vagy
nem a legjobban működik a gyomrunk, esetleg az egészséges ételeket nehezebben emésztjük meg, akkor fokozatosan kezdjük el az almaevést. Először csak egy-két falatot együnk, de azt nagyon alaposan rágjuk meg. Egy harapás almát legalább ötvenszer, mert így keveredik össze leginkább a nyállal, és ez nagyon fontos. Később fokozatosan emelhetjük az adagot, de mindig ügyeljünk arra, hogy az alma pépként kerüljön a gyomorba.


Gyümölcsöt, még az almát is, érdemes csak magában enni. Ha mást is kívánunk fogyasztani, akkor a gyümölcsöt ebéd előtt, vagy vacsora előtt legalább egy órával fogyasszunk.


De bármilyen gyümölcsöt fogyaszthatunk főétkezésként is. Ha úgy érezzük, az alma nem csillapítja az éhségedet, ez annak a jele, hogy valami baj van a gyomrunkkal vagy az emésztőrendszerünkkel. Próbáljuk meg ezt tudatosan és módszeresen helyreállítani. A gyümölcsök nagy része gyógyító hatású, megszabadítja szervezetünket az eddig okozott károktól, mérgektől.

A gyógyító alma
Többek között az alma is nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van az alábbi betegségekre:
Ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés, sőt a vesekő problémákra is kedvező hatással van.
Székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza a bélműködést, tisztítja a húgyutakat és a tüdőket, a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket.


Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de a szervezetet mégis lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat. Kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti betegségeket.
Azt is érdemes megjegyezni, hogy az édes alma másként hat, mint a savanyú alma.


Édes almát kell fogyasztaniuk mindazok, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, és inkább savanykásabbat mindazok, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.



Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos mindazoknak, akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van. Hölgyeknél jól használható a menstruációs zavarok megszüntetésére. Az alma fogyasztásával még az áldott állapot alatti hányingert is le lehet küzdeni.


Lehetőleg csak egészséges, lédús, és érett almát együnk. Lehetőleg törekedjünk arra, hogy azonos fajtákat fogyasszunk, ugyanis minden almának más és más a savassági foka. Ne keverjük a különböző fajta almákat egymással. Almakúrát egész évben lehet a szervezet regenerálása érdekében végezni, akár 4-5 héten keresztül, melyből egy hét legyen a bevezetés.


Az almát lehetőleg mindig teljes egészében fogyasszuk el! Ne dobjuk el az alma csutkáját sem, hiszen igen értékes jódot tartalmaz. Az almamag pedig szerves arzént tartalmaz, melyre, igaz csak kis mennyiségben, de szintén szüksége van a szervezetünknek, és hazánkban, természetes formában semmilyen más forrásból nem juthatunk hozzá!
Az almát ezért mindig teljes egészében kell fogyasztani, héjával magházával magjával együtt. Így lesz számunkra teljes értékű táplálék.

Írta: Moldván Kata



Kapcsolódó információk

Cikkek

Energiát adó tápanyagok
Izomláz és izomfájdalom ellen!
Gyógynövényből orvosság...
Életünk sakktábláján IV.
Daganat-terápia

       

Események

Reiki I. Sátoraljaújhely
Egészség-péntek Miskolc
INGYENES EGÉSZSÉGNAP
Szenvedélyeink fogságában
HÍD AZ EGÉSZSÉGHEZ Bemutatkozó Egészségfesztivál

Szakértők

Gergelyné Szőke Zsuzsa
Kapcsolatteremtő gyógyítás terapeuta

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknek



Szakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...





 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS