Hírlevél feliratkozás
Életmód

Illatterápia és szauna

szauna, méregtelenítés, stresszoldás, légúti megbetegedés, illat

A szaunát állítólag a közép-amerikai indiánok, maják, aztékok használtak először. S hogy mire? Gyógyításra!

Azt mondom, szauna, s gondolkodás nélkül rávágjuk: finn, és meg vagyunk róla győződve, hogy a szauna, a szaunázás szokása az észak-európai országból származik. Pedig, ha így gondoljuk, hát tévedünk. Szaunát, állítólag, a közép-amerikai indiánok, maják, aztékok használtak először. S hogy mire? Gyógyításra!

A máglyán tüzesített kőre hideg vizet locsolva nyertek gőzt az izzasztáshoz, illetve a test edzéséhez. A szaunázás szokása Európában is népszerűvé vált, és a 17. század végéig nagyon sokan hódoltak a kellemes időtöltésnek. Azonban Európa déli részén a szokás kihalt. Ennek oka elsősorban a papok és az orvosok rosszallása volt. Ugyanis az eredetileg gyógyításra szánt tevékenység gyakran dorbézolásokba, sokszor erőszakba torkollt. Észak-Európában azonban változatlanul folyamatosan fenn maradt az izzasztókúra szokása. Feltehetően ezért tulajdonítjuk nekik eredetét is. S talán annak, hogy a negyvenes évek olimpiáján a finnek szaunát építettek maguknak, jó kondíciójuk megőrzéséért. 

szaunaMa már orvosi kutatások bizonyítják a szaunázás a testre és a lélekre gyakorolt jótékony hatását. A forró, száraz vagy párás gőz csodákat tesz a hangulatunkkal, a bőrünkkel, az immunrendszerünkkel. Növeli az erek rugalmasságát, megmozgatja az anyagcserét, csökkenti a reumatikus fájdalmakat és frissíti a vérkeringést.

Persze vannak szabályok, melyeket be kell tartanunk: szánjunk elegendő időt, minimum másfél-két órát a hatás kedvéért. Tartsuk be a fokozatosság elvét, kezdjük az alsó sorokban. Kezdetben jobban tesszük, ha fekve töltjük az időt, azonban a vége felé közeledve ajánlatos lehet az ülő testhelyzetet választani.

A hűtésnél is maradjunk a fokozatosságnál, főleg, ha még kezdők vagyunk.

Végül néhány gondolat az illóolajokról, melyek a meleg hatására még intenzívebben fejti ki hatásukat. Az aromákat minden esetben vízzel hígítva locsoljuk fel a kövekre! Minden illat más-más hatást vált ki bennünk, így érdemes odafigyelni a sorrendre!

A stressz oldásához: cédrust, levendulát, citromfüvet használjunk! A légúti fertőzésekre a remek a jázmin és a mirha, megfázásra a teafa, meghűlésre az eukaliptusz és a fahéj, hurutra a gyömbér való. A torokgyulladás remek ellenszere a szantál és a kakukkfű.

Írta: Seerose Szauna és UszodatechnikaKapcsolódó információk

Cikkek

Topp 5 zsírégető tea
Méregtelenítés
A méregtelenítés szabályai
Allergiák és méregtelenítés
Szauna-fortélyok

       

Események

Kristály és tibeti tálak, gongok... Hangfürdő Újholdkor
SPORTOS CSÜTÖRTÖK Évadnyitó nyílt nap a MediBall Clubbal
Csung Jüan Csikung I. szint Tanfolyam Debrecenben
Csung Jüan Csikung I. szint Tanfolyam Nyíregyházán
Önismereti pszichodráma csoport indul Debrecenben

Szakértők

Gergelyné Szőke Zsuzsa
Kapcsolatteremtő gyógyítás terapeuta

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS