Hírlevél feliratkozás
Életmód

Mikronnyi sósszemcsék....

sóterápia, száraz sóterápia, légzés, asztma, légúti megbetegedések

A száraz sóterápia egyike a lehetséges terápiás módoknak.

Észre sem vesszük, pedig nélküle percekben mérhető a hátralévő. A levegő és a légzés érdekes jelensége az emberi szervezet működésének. Nagyrészt automatizmus, ekkor fizikai funkciója az elsődleges. Amikor rákoncentrálunk sajátos mentális és gyógyító hatást produkálhatunk általa.

A szervezetünk számára létfontosságú gázcserét tüdőnk, és az őt körülvevő izmok végzik egész életünkön át. A tüdő felszíne szédületes méretű lenne, ha képesek lennénk „kiteríteni”: nagysága fél teniszpályának megfelelő. Az oxigén-felvétel ezen a felületen történik. Mint szerveink nagy részét, az egész légúti rendszert nyálkahártya borítja, mely állandó irritációnak van kitéve a levegőben lévő szennyeződés, por, szmog, cigarettafüst, baktériumok, vírusok által.
 
Természetesen a tüdő is rendelkezik saját öntisztító rendszerrel. Az aprócska csillószőrök azonban az állandó és intenzív irritáció hatására idővel megbénul és elhal. Az immunrendszer érzékeli a hibát, a gyulladást, és igyekszik védekezni, méghozzá fokozott váladékképződéssel. Ez azonban beszűkíti a légutakat, úgyhogy a váladék távozni sem képes végül, és ez további lehetőséget kínál a baktériumok terjedése számára.

Ma már tudjuk, hogy a sóterápia eredményesen veheti fel a küzdelmet a jelenséggel szemben. A száraz sóterápia egyike a lehetséges terápiás módoknak, melyben az előzőleg szárított, ionizált sót lélegzi be a terápiát igénybe vevő. Így az aprócska szemcsék mérete a legkisebb hörgőcskék átmérőjével megegyező. Ezt a porlasztott sót fújják be a terápiás helyiség légterébe. A levegőt belélegezve az apró szemcsék így eljuthatnak oda, ahol a káros mikroorganizmusok találhatóak, és rájuk tapadnak.
 
A sószemcsék először dehidratálják, majd rongálják a káros mikrobiológiai sejtek fehérjeszerkezetét, elpusztítva ezzel azokat. Ezt követően a nyálkahártya sűrűsége csökken, a lerakódások, melyek beszűkítették a hörgőcskéket, a légutakból köhögéssel távoznak. Az immunrendszer által létrejött gyulladás eleinte csökkeni kezd, majd megszűnik, végül a légutak természetes mikroflórája újra benépesíti a területet.

A száraz sóterápiával így kivédhető a gyulladást nem csökkentő hörgőtágítók, valamint a komoly mellékhatást okozó szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő inhalációs gyógyszerek káros mellékhatása. A tüdő öntisztulási folyamatai ismét beindulnak.
Ez a folyamat az allergiás betegségek esetében és általános immunerősítésként is működik.


Írta: Moldván Kata

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Légzés és légúti megbetegedések
Ági Egészség Stúdió
Minden mindennel összefügg
Egészséges a só vagy sem?
A folyékony napfény terápiája

       

Események

Buteyko légzés tanfolyam Nyíregyházán
CSEND tábor

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS