Hírlevél feliratkozás
Életmód

Évszakváltás shiatsu-val

shiatsu, masszázs, évszakváltás, ősi gyógymód

A shiatsuban nincs évszakhoz, évszakváltáshoz, kapcsolódó speciális kezelés vagy módszer.

A shiatsuban nincs évszakhoz, évszakváltáshoz, kapcsolódó speciális kezelés vagy módszer.A kezelések mikéntjét mindig az határozza meg, hogy partnerünk éppen most milyen állapotban van, éppen most mire van szüksége.A hosszú évek tapasztalata szerint azonban nyilvánvaló, hogy az évszakváltásokhoz sokszor kapcsolódnak sajátos problémák.A tavasz közeledtével sokan küzdenek fáradtsággal, gyengébb az ellenálló képesség, ezért a fertőző (légúti) betegségek könnyebben kialakulhatnak, súlyfölösleg megjelenhet, stb.
 
Természetesen mindezeknek az okát mindenki tudja, ismeri. A télen szokásos életmódunk a lehetséges felelős, miszerint kevés mozgás, nehéz (melegítő) ételek fogyasztása, kevesebb folyadék bevitel a jellemző általában.

A folyamat is ismert: a téli étrendünkre a több hús, a nehezen emészthető ételek, esetleg nagyobb mennyiség fogyasztása is, szinte általános.

A méreganyagok, salakanyagok felhalmozódnak a szervezetben, és ezek az izmokban, ízületekben képesek megrekedni, raktározódni, mert kevesebb a mozgás az életünkben. Segítene, ha a megfelelő mennyiségű folyadék kioldaná ezek nagy részét, de ez a feltétel is sokszor hiányzik.

Mindezek eredménye végül az, hogy a dehidratált, ellustult szervezet nem képes megbirkózni a tavasz kihívásaival. Segítségre van szüksége.

Folyadék és információ
A shiatsu segítségével az elnehezült emésztőrendszert felébreszthetjük, hatékonyabb, gyorsabb működésre tudjuk bírni. Ebben az esetben a lejátszódó folyamatok végén kezdjük a munkát.

A Vastagbél és Vékonybél meridiánokat, és ha szükséges, magukat a szerveket is kezeljük, annak érdekében, hogy az itt felhalmozódott szükségtelen, megrekedt salakanyagok minél előbb távozhassanak, szabad utat biztosítva a tisztulásnak.
Csak ez után van értelme annak, hogy a méregtelenítést meggyorsítsuk az Epehólyag - Máj meridiánok kezelésével.

Ahhoz, hogy a folyamat még gyorsabb legyen, fel kell pezsdíteni a vér- és folyadékkeringést a Szívburok, Vese, Hólyag meridiánok, és a nyirokkeringést a Gyomor, Lép meridiánok kezelésével.

Az utóbbiak viszont csak akkor hatékonyak, ha a szervezet megkapja a hiányzó szükséges mennyiségű folyadékot. Hiába küldjük ugyanis az információt a gyorsabb működéshez, ha hiányzik a vivőanyag, ami kimoshatná a szükségtelen dolgokat, vagy segítené pl. a vitaminok beépülését.


A kezelés során – ami heti egyszeri alkalom esetén néhány hétig is eltarthat – tulajdonképpen végigmegyünk az egész körforgáson. Minden szervet vagy funkciókört megtámogatunk.
Azt, hogy a „Shen” (támogató), vagy a „Ko” (gátló) ciklus szerint dolgozunk, azt mindig az adott helyzet, állapot határozza meg.
A lélek védelme ugyanolyan fontos!

Nagyon fontos, hogy a partnerünket a megfelelő tanácsokkal ellássuk, felhívjuk a figyelmét az általa elvégzendő feladatokra.
Étrendi tanácsokkal látjuk el, ideértve a folyadékfogyasztást is.
Olyan testgyakorlatokat tanítunk meg, amelyek támogatják a szükséges folyamatokat, és otthonában egyedül is végezhetők.
Az együttműködésünk nagyon fontos, hiszen tudjuk jól, a megfelelő program cselekvés híján sokkal lassabban hoz eredményt.

Mindenképpen számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy télen nagy gondot fordítunk a testük védelmére. A külső hatások - mint a hideg, a nyirkosság, a napfény hiánya - legyőzésére több energiára van szükségünk, mint máskor.
A melegebb ruházat viselésén kívül megváltoztatjuk az étrendünket, más szempontok szerint éljük a hétköznapjainkat.

A testünk védelmére fordított igyekezetünk mellett kevesebb figyelmet fordítunk a lelkünk védelmére, ezért ebből a szempontból védtelenebbé válunk. Az érzelmi – lelki egyensúly ilyenkor nagyon könnyen kibillen a harmonikus állapotból, ezen a területen is számolnunk kell problémákkal.

Könnyebben megbántódunk, a stressz hatása keményebb lesz, olykor a stressz helyzeteket traumaként éljük meg. Ez a beállítottság nem tudatos, ezért mire kiderül, már baj van.

Ha lehetséges a felszínre hozni – úgymond tudatosítani -- az érzelmek okozta blokkokat, verbálisan is segítenünk kell a partnerünket a feldolgozásban.

A szélsőségek megélésének jótékony hatása
Ugyanakkor lehetőség van az ún. Masunaga meridiánok kezelésével, és ha szükséges egyéb technikák alkalmazásával, akár valós traumák okozta blokkok oldására is.

Lehetséges egy olyan kezelési mód, amiben az erőteljes nyomások, rázások, ringatások, intenzív, izmokra irányuló technikák mellett nagyon finom, leheletnyi érintéssel, vagy nagy felületek enyhe nyomásával felváltva dolgozunk. A szélsőségek megélésére helyezzük a hangsúlyt és ennek hatására könnyebben találja meg a rendszer a „közép” nyugalmi állapotát.
 Ezekkel a módszerekkel akkor is segítünk, ha a blokk érzelmi oka nem tudatosult.
 
A shiatsu kezelés hatására sokszor tudattalanul, szinte automatikusan létrejönnek a kívánt változások, amelyeket kemény elhatározással, elszánt akarattal nehéz lenne megvalósítani.  Pl.: nem kívánja már a nehéz ételeket, felmerül az igénye a céltudatos testmozgásra, csodálkozik a saját korábbi gondolkodásmódján, másképp kezdi figyelni, látni a környezetét, a világot. Nevet korábbi félelmein, aggodalmain.

Ez a felismerés az alapja annak, hogy a shiatsuról elmondhatjuk:
testi – lelki – szellemi szinten hat.

 
Írta: Béresné Kati, shiatsu masszőr

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Gyógymasszázsok
A kézmasszázs a vérnyomástól a fejfájásig
Fejmasszázs: mire jó?
A masszázs fajtái II.
Lelki békénk egy kőben rejlik

       

Események

Shiatsu Masszázs tanfolyam
Alternatív mozgás és masszázsterápia képzés távoktatásban
Esőcsepp masszázs
Egészség-péntek
Alternatív mozgás és masszázsterápia (Blended learning)

Szakértők

D Center Fitness Életmód Club
Aerobic, Fitness, Cardio, Masszázs, Konditerem

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS