Hírlevél feliratkozás
Szépség

Natúr-, bio-, ökokozmetikumok

natúr kozmetikum, biokozmetikum, öko, szépségápolás

Minden bio natúr, de nem minden natúr bio. Sokan próbálják meglovagolni az új divatot...

A növényi anyagok használata a kozmetikában a legősibb és a leginkább magától értetődő dolog. (A Kr. e. ötödik századból is maradtak ránk testápoló olajokat tartalmazó edények.) A kezdetekben távoli elődeink értelemszerűen a környezetükben található természetes anyagok kivonatát, főzetét használták mind bőrápolásra, mind sminkelésre. Később, a kereskedelem fejlődésével a távoli tájak növényeinek hatóanyagához is hozzá lehetett jutni, értelemszerűen igen drágán, ezért bizonyos összetevők csak szűk réteg számára voltak elérhetőek.

A növényi mellett állati eredetű alapanyagokat is használtak, leginkább a parfümök előállítása során. Az egyre növekvő igények és a vegy-, gyógyszer-, kozmetikai ipar fejlődésével lehetővé vált a hatóanyagok mesterséges előállítása. Az újdonság ereje a sokszor erősebb hatás, valamint a nagyban történő előállításnak köszönhető alacsonyabb árak mind azt segítették, hogy a kozmetikában elterjedtek a tudományos kutatások legújabb eredményeit alkalmazó hatóanyagok.
Az elmúlt évtizedekben az életvitelünkben is tapasztalható a természetesség irányába történő elmozdulás, ennek eredményeként újra előtérbe kerültek a natúr anyagok, már-már divathullámmá erősödve. A mindig is természetes anyagokat alkalmazó kozmetikai márkák mellett mára szinte az összes gyártó kialakított natúr termékvonalat.

Mit jelent a felirat?
Fontos, hogy ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, és döntsük el, hogy számunkra mi a fontos. A natúr- vagy fito- előtag a legtöbbször csak arra utal, hogy az adott termék tartalmaz valamilyen százalékban növényi összetevőket is, ám ez nem zárja ki, hogy vegyszerek (ezek sem feltétlenül mumusok, pusztán annyit jelent, hogy laboratóriumi körülmények között mesterségesen előállított anyagok) is találhatók benne. Akinek pusztán az a fontos, hogy a számára ideális arányban keverednek természetes és mesterséges hatóanyagok, válogasson nyugodtan ezekből a termékekből.
A szigorúan vett bio jelölés azt jelenti, hogy már az alapanyagok előállítása is biogazdaságokban történt. Ezekben semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem alkalmaznak. A talaj tápanyag-utánpótlása szerves eredetű, és a növényi károsítókat mechanikus úton irtják, illetve olyan szerekkel „permeteznek”, amik nem szívódnak fel növényekben, vízzel könnyen lemoshatók. A biokoz-metikumok növényi összetevőit kézzel gyűjtik be mind a gazdaságokban, mind a természetes lelőhelyeken. A gyártás kézzel, illetve zárt gépsoron történik. Utóbbi előnye, hogy semmilyen szennyeződés nem kerülhet a kozmetikumba. Mivel a lehető legkevesebb – természetes eredetű – tartósítószert tartalmaznak, ezért fénytől óvó,
környezetbarát csomagolóanyagokba zárják őket.

BIO-garancia
Az Európai Unióban a jogi hátteret a „biotörvény”-nek nevezett EGK rendelet biztosítja. A német Öko Test és a Kontrollierte Natur-Kosmetik (ellenőrzött természetes kozmetikum) vagy a francia Ecocert tanúsítványát is ezért adták ki, ez azt jelenti, hogy a megvásárolni kívánt kozmetikum valóban biokozmetikum.
Magyarországon a biogazdálkodást az EU biotörvénye mellett kormányrendelet szabályozza. Az 1983-ban létrejött Biokultúra Egyesület hozta létre a Biokontroll Hungária Közhasznú Társaságot, az ökológiai gazdálkodást folytató hazai szervezetek termékei, valamint szolgáltatásai ellenőrzésére és tanúsítására. (Az ellenőrzés nem azt szavatolja, hogy nincs szermaradvány a termékben, hanem azt, hogy nem is használtak tiltott szereket.) A biokozmetikumok előállítása során hazánkban – szigorúan véve – csak ezekből a gazdálkodásokból származó alapanyagot lehet(ne) felhasználni. Minden hazánkban előállított ökotermék csomagolásán, kísérő bizonylatán szerepelnie kell a következőknek: „Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék, ellenőrizte: (pl.) a Biokontroll Hungária Kht.”
Kapcsolódó információk

Cikkek

Szépségápolás belülről
A bőr az asszony királyi palástja
Haj baj ellen
A pasikra fókuszálva
Szeplő: áldás vagy átok?

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS