Hírlevél feliratkozás
Táplálkozás

Makrobiotika és egészség

egészséges táplálkozás, makrobiotika, diéta, szénhidrát, fény, víz

A táplálkozás az egészség megőrzésében és az egészség helyreállításában döntő fontosságú.

Közel 20 éves gyógyítói tapasztalatom győzött meg arról, hogy a táplálkozás az egészség megőrzésében és az egészség helyreállításában döntő fontosságú. Bármely gyógymód - allopatikus, alternatív - alkalmazása mellett a táplálkozás minden esetben egyéni és kiemelkedő jelentőségű. Minden ember egyedi és megismételhetetlen, ennek következtében a táplálkozási szükségletei is egyediek.

Ha típusokba soroljuk őket, akkor is a típuson belül igen fontosak az egyéni igények, hisz ezek a különbségek biztosítják az adott szervezet optimális működését.

Tapasztalatom szerint a makrobiotika az a diéta, amely leginkább biztosítja a maximális egyénre szabott táplálkozást, hiszen általános érvényű rendszerén belül óriási variabilitást tesz lehetővé, így minden egyén megtalálja a neki legmegfelelőbbet. A makrobiotikus gyógyítónak épp az a feladata, hogy a beteget segítse az eligazodásban, és a beteg állapotainak változásait követni tudja. Hisz tudjuk, hogy minden gyógyulási folyamat lényege a változás, más-más minőségű állomás a teljes egészség megvalósulásáig.

Ebben a folyamatban természetesen a táplálkozási igény is folyamatosan változik. Így van ez az egészséges életvezetés során is: az éghajlati- évszakbeli-, napszakbeli-, életkorbeli-, nembeli-,  foglalkozásbeli-, és természetesen az egyéni adottságoknak megfelelően változik a szervezet számára optimális táplálék. Ha ezeket a szempontokat figyelmen kívül hagyjuk, mulasztást követünk el, amelynek hosszú távon az egészségkárosodás a következménye. Hogy példával éljek, ha egy kisgyermek meleg nyári táplálékát kínáljuk egy Északi sarkon élő, nehéz fizikai munkát végző férfinak, nyilvánvaló, hogy hamarosan éhezni fog a táplálékon. Ha viszont a kisgyermeknek kínáljuk fel a férfiét, kis hányadától is megbetegszik.

Miért van ez így, hiszen az ember biokémiai szervezete bizonyos általános kémiai igényeket támaszt, így minden embernek szüksége van vízre, szénhidrátra, esszenciális aminosavakra, stb. Az emberi szervezet azonban nemcsak biokémiai rendszer, de nagyobb környezetének része, és így a környezet egész rendszeréből adódik táplálékszükséglete. A biokémiai igényeken kívül hasonlóan fontos jelentőségű a táplálék információs értéke, amelyet az emberi szervezet információs vezérlése értékel.
 
A táplálékok tehát nemcsak biokémiai összetevők alapján hasznosulnak, hanem információs értékük szerint is. Közismert tény, hogy vegyes táplálkozás esetén azonos, biotenyésztésű állományból az egyik egyed teje, tojása kedvező az egyén számára, a másik egyedé pedig nem. Kémiai elemzésük során alig tudnánk megkülönböztetni az azonos állatfajok egyes egyedeinek tejeit, tojásait, információs értékük viszont nagy eltéréseket mutathat. Így van ez a növények világában is, a különböző helyeken termesztett biobúza, biorizs, bioköles, biozab esetében is.

A makrobiotika - elnevezéséhez hűen - figyelembe veszi a környezet teljes információrendszerét, ezért tud minden esetben mindegyik égtájon, korosztályban, egészségben, betegségben megfelelni az adott szervezet igényeinek. Rendszerénél fogva alkalmas arra, hogy eleget tegyen az egyéni variabilitás követelményének, hiszen a gabona-babok-zöldségek alapsémán belül a zöldségkiegészítőkön keresztül egy-egy étkezés keretében is óriási változatosságot kínál.

Ezt a sajátosságot az amszterdami Kushi Intézetben hat hétig tartó makrobiotika szemináriumon tapasztaltam meg legelőször, pedig akkor már öt éve főztem otthon makrobiotikát. Minden ebéd és vacsora alkalmával elcsodálkoztam a fogások sokféleségén- átlagban 9-12 fogásból választhattunk-, és buzgón feljegyeztem őket. Akkor még nem tudtam, hogy mit jelent az - pedig igen sok irodalmat tanulmányoztam ez idő alatt- hogy ennek hátterében egy kulturális örökség, elsősorban a japán tradicionális étkezési szokások mintája áll. Tudtam, tanultam, hogy a mai gyógyító makrobiotikát Ohsawa és Kushi a japán hagyományos étkezés alapján alkották meg, mégis európai érzékszervvel csodálkoztam rá a nap mint nap megtapasztalt óriási ételválasztékra, hiszen annyira különbözött a nyugati világban szokásostól.

A nyugati világ húsalapú mindennapi táplálkozási szokásaiban a fő biokémiai összetevők: fehérje, szénhidrát nagyobb mennyiségéből elégíti ki a test igényeit, és elhanyagolja a kiegészítők színes világát, és megelégszik egy-egy vegyes salátatállal.

A közelmúltban szakmai meghívásaim /szociológiai- és alternatív gyógyiíói előadásaim/ a Távolkeletre vezettek. Többször jártam Japánban és Koreában. Nagy érdeklődéssel vártam, hogy vajon találkozom-e az oly sokat tanult és olvasott tradicionális táplálkozással? A tapasztalás minden várakozásomat felülmúlta. Nagy élmény volt számomra, hogy mindkét országban a jelenleg is tapasztalható tradicionális étkezésekben visszaköszönt számomra a Kushi Intézetben elsajátított makrobiotika.
 
Hirtelen értelmet nyert az ételválaszték minősége és sokfélesége, és ennek köznapi megnyilvánulása. Már a tálalásból világossá vált, hogy a gabonaalapú táplálkozás megannyi ízesítő kiegészítőjéről van szó, amikor 18-20 fogásból álló pici falatokból álló étkezéseken vettünk részt Japánban és Koreában egyaránt. Különösen élvezetes volt a buddhista kolostorokban és a világi hagyományos éttermekben megtapasztalt hasonlóan gazdag és kiváló ételválaszték és minőség.  


Írta: Napfény Életmód és Közművelődési EgyesületKapcsolódó információk

Cikkek

A fehér hullám utolsó előtti napja, az olajzöld
A vér nem válik vízzé, de víz az kell!
Talán Ön is lisztérzékeny?
A maja naptár titka: a színek rezgése
Újra és újra a méregtelenítésről

       

Események

A belső MAGunk élesztése a Sóstői Fürdőházban -kristálytálak hangjain
Egészség nap
Sebestyén Szilvia makrobiotikus kurzusa újra Debrecenben!

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS