Hírlevél feliratkozás
Életmód

Test és tudat összefüggései I.

érzelem, betegség, lelki okok

Testünk „matéria”, a földanya erőiből összegyúrva. Az anyag önmagában nem intelligens...

Szerző

Artemisz Önismereti Műhely
pszichodráma vezető

Ez a bevezető idézet is arra utal, hogy testi és lelki, vagy ha jobban tetszik, testi és tudati folyamatokat nem választhatjuk el egymástól. Életünk folyamán egy összefüggő, komplex rendszerként működnek és hatnak egymásra.
Testünk „matéria”, a földanya erőiből összegyúrva. Az anyag önmagában nem intelligens, önmagát nem építi, nem működteti, ezt egyértelműen láthatjuk, ha az „élet” elköltözik belőle. A hátra maradt holttest porrá lesz, kölcsönvett erőit visszaadja a földnek.
A lélek az érzelmi életünk hordozója, a szellem pedig valódi lényegünk, isteni önvalónk. Összefoglalva „tudatként” értelmezhetjük, definiálhatjuk őket. Ezek hozzák létre és közvetítik azt a „programot”, mely a testet működteti, mely 30 milliárd sejt összehangolt működése.

Ezt az összekapcsoltságot fejezi ki az orvostudományban is használt fogalom a pszichoszomatika, mely nem más, mint pszichés, tudati folyamatokra adott szomatikus, azaz testi reakciók, betegségek hivatalos gyűjtőfogalma.
Testi és pszichés folyamatok összetartozására utaló további „orvosi” fogalom a „szomatopszichés zavarok” című diagnózis csoport, mely szerint egyes testi tünetekre pszichés problémák épülnek fel, azaz pszichés reakciók aktiválódnak bizonyos testi, szomatikus állapotok következtében. Nagyon szembeötlő ez a folyamat krónikus állapotoknál, vagy gyógyíthatatlan betegségeknél.

Feldmár András így ír az első pszichoszomatika szabályról:
„Ha valaki nem akarja érezni az érzéseit, akkor a testét fogja érezni. Ha nem akarom érezni azt, hogy mérges vagyok, akkor valamim fájni fog. Ha nem akarom érezni, hogy szomorú vagyok, ha nem akarok sírni, akkor valamim fájni fog vagy beteg leszek. Rengeteg betegség s fájdalom azért keletkezik, mert nem akarjuk érezni az érzéseinket! Ha van egy pont a pszichénkben, ahol valami baj van, akkor megbolondulhatunk a testünkben vagy megbolondulhatunk a lelkünkben. Nagyon sokan inkább a testünkben bolondulunk meg, mint a lelkünkben. Ebben a környezetben, a mi társadalmunkban kevésbé szégyenítik meg az embereket, ha valami baj van a testükkel, mint akkor, ha valami baj van a lelkükkel.”

A betegség és egészség szót csak egyes számban használjuk! Tehát az egyén állapotára vonatkozik és nem egyes testrészekre. Ha a korábbi, test és tudat összefüggést felismerjük és elfogadjuk, akkor eljött annak az ideje, hogy az egészség/betegség fogalmat tágabban értelmezzük. Az egészség nem csak a betegség hiánya, hanem attól teljesebb, komplexebb fogalom.
A WHO mai hivatalos megfogalmazása szerint: A természettel harmonizáló testi-lelki-szociális és életszemléleti egyensúly állapota. Ez egy teljesebb, mondhatjuk úgy is, hogy holisztikusabb megközelítést mutat.

Írta: Oláhné Mednyászki Krisztina, okleveles asztrológus,
Rovat: Életmód

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Bach virágterápia: hogyan működik?
Az izmok ritka, súlyos betegségei
A betegségek lelki okai
Almamag-Híd az egészséghez
Egészség: harc vagy béke árán?

       

Események

Csillagmag tábor
Neigong érzelmi tisztítás
Reiki I. Sátoraljaújhely

Szakértők

Gergelyné Szőke Zsuzsa
Kapcsolatteremtő gyógyítás terapeuta

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS