Hírlevél feliratkozás
Ezotéria

A tudat a 4.dimenzió I.

drog, módosult tudatállapot, önismeret, asztrológia

Minden kultúrában és időben más és más volt a normális tudatállapot megítélése...

Szerző

Artemisz Önismereti Műhely
pszichodráma vezető

Minden kultúrában és időben más és más volt a normális tudatállapot megítélése, mint ahogy arra ma gondolunk, s valószí¬nű, hogy ez a pszichológia és parapszichológia fejlődésével a későbbiekben is változik. A tudat és az anyag egyaránt alapvető, de teljesen különböző létező a világ(unk)ban. Az emberben az agy teremt kapcsolatot a kettő között.

Az agy tehát a tudat székhelye, egyfajta átkapcsoló- állomása, de nem azonos vele. A tudatnak gyakorlatilag annyiféle modellje és megközelítése van, ahány kutató megkísérelte azt definiálni. Az emberi tudat magában foglalja az egyén tudatos és a tudattalan tartományainak minden részét. Erről így ír Dr. Bányai Éva „A tudaton innen és túl” című tanulmányában:

 

Háromdimenziós agyunkba nem fér bele az időtlenség fogalma, hiszen a jelenben érzékelünk. A TUDAT, mint negyedik dimenzió, magába foglalja a háromdimenziós, hétköznapi világot. Teljesebb, ezért a hétköznapi tudat, mely az agyműködéshez van kötve, nem képest azt mélységében felfogni. Módosult tudatállapotok során megváltozik a test és tudat viszonya, s minél távolabb kerülünk a hétköznapi tudatosságtól, annál jobban feltárul egy teljesebb, de szavakba, fogalmakba egyre kevésbé önthető megtapasztalás. A felszín „fecsegése” egy mélyebb, tartalmasabb tapasztalattá mélyül.

Minden emberben működnek azok a megtapasztalási, érzékelési formák, melyek nem a fizikai világ közvetítő eszközein keresztül történnek. Ezeket a hatásokat a tudományos parapszichológia vizsgálja. A pszi jelenségek és a módosult tudatállapotok összefüggenek. A tudat képes észlelésre az anyagtól függetlenül is, ezt igazolják a halálközeli élmények beszámolói.

Nézzük a tudatállapot változásokat:
Az agy tudományos kutatásával elkezdték mérni az agyi elektromos tevékenységeket különböző állapotokban. Meghatározott állapotokhoz meghatározott rezgésű agyhullámok társulnak. Ezek az EEG-vel mérhető sávok a következők:
 
• Gamma hullámok a tudatosság aktív állapotában: 20-30 Hz - ~60 Hz között. Jellemzője az éberség, feszültség, riadókész állapot, stresszhormonok kiválasztódása.
• Béta hullámok az éber, figyelő állapotban: 13-15 Hz - 20 Hz között. Jellemzői: kifelé figyelő tudat, ellenőrző, logikus gondolkodás.
• Alfa hullámok a nyugodt, ellazult, de még ébrenléti állapotban: 8 Hz - 13 Hz között Jellemzői: a test, lélek és szellem integrálódása; a tanuláshoz különösen fontos.
• Théta hullámok a felszínes, könnyű alvásnál: 3,5 Hz - 8 Hz. Jellemzői: képszerű álmok és elképzelések, kreativitás, a tudattalanhoz való direkt hozzáférés, inspirációk, fantázia, plasztikus emlékezés. Sámándobolás segítheti ennek az állapotnak az elérését.
• Delta hullámok a műtéti altatásban, mély kómában vagy álomtalan mély alvásban: 0,5 Hz - 3,5 Hz. Jellemzői: nagyon mély testi-lelki összerendeződés, intenzív gyógyulási (öngyógyítási) folyamatok. (1 Hz /Hertz/ = 1 hullámrezgés/másodperc).
• 0 Hz-es tartomány már kívül esik a biológiai életen, az agy fiziológiailag „nem üzemel”, a tudat mégis érzékel. Ezt támasztják alá a halálközeli élmények sokasága. Igazolva, hogy a tudat testen kívül is létezik.
Pszichedelikus utazások élményei arra utalnak, hogy ez a tudat talán nem is csak az ember „sajátja”, hanem olyan létező, mely átfogja a teljességet.
Túl racionális társadalmunkban már csak ritkán működik együtt a kreativitásért felelős jobb félteke a racionális logikáért felelős bal féltekével. A módosult tudatállapotok lépcsőfokok, kapcsolódási lehetőségek a két félteke között, melyek integrációja magasabb tudatossághoz vezet.

Módosult tudat állapotok közé soroljuk a következőket:
• Az alvás és az álomtevékenység.
• Pszichoaktív (tudatmódosító) szerek használata: drog, nyugtatók, alkohol stb.
• Meditáció, misztikus élmények, a transz és ihlet állapota
• A relaxáció
• Hipnózis, és egyéb olyan terápiás helyzetek, ahol regresszió történik
• Halálközeli élmények megélése
• Az életet fenyegető váratlan szituációk, nagy fájdalmak, baleset
• A szülés is létrehoz egy módosult tudatállapotot.
• Mesterséges elszigeteltség pl. süket kamra, sötétzárka
• Modern közösségi transz a diszkó, illetve koncert
• Új technikai eszközzel, az agytrénerrel mesterségesen létrehozhatjuk.

Közös jellemzőik ezeknek az állapotoknak, hogy a tudat beszűkül, megváltozik a világ érzékelése, ezért kiemelten fontos az ebben az állapotban kapott információk, a szuggesztiók szerepe.

Írta: Oláhné Mednyánszki Krisztina, okleveles asztrológus
Kapcsolódó információk

Cikkek

A hullám Zöld napja
A kék hullám második, narancs színű napja
A szív, a fej és a has
Angyalszárnyak suhanása
Skorpió jegyébe lép a Szaturnusz

       

Események

Tájékoztató asztrológia képzésről
Pszichológia és Önismeret Szolnok
ASZTROLÓGIA OKTATÁS I. modul
Pszicho-asztrológia oktatás Debrecenben
Ember-és önismereti kiscsoport indul Debrecenben

Szakértők

Simonné Gaál Katalin
asztrológus

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS