Hírlevél feliratkozás
Ezotéria

A lélekemelő Nyilas

nyilas, csillagjegyek, asztrológia, önismeret

Amíg a Nap a zodiákus kilencedik csillagképe előtt halad el, az egyre rövidülő nappalok...

Szerző

Artemisz Önismereti Műhely
pszichodráma vezető

Amíg a Nap a zodiákus kilencedik csillagképe előtt halad el, az egyre rövidülő nappalok, komor, látszólag halott föld képe fogad bennünket a külvilágban. Mintha az élet eltűnt volna.

Ebben a rideg valóságban a lélek szükségszerűen befelé fordul valami vigasztaló után. A sötétségben vágyakozunk a fényre, s egyre többen gyújtunk gyertyát, lélekben készülve a Karácsonyra. A nyilas hava az Advent időszaka, amely végén a fény „megszületik” az év legrövidebb napján. S a remény, mely segít életünk sötét szakaszait túlélni, nem más, mint az a vágyott igényünk, hogy életünknek célja van! S a nyilast legjobban ez a célkeresés jellemzi.


A skorpió „pokolraszálló” fázisa után a nyilas szeretné begyógyítani a sebeit, lerázni magáról a múlt sötét emlékeit, új célokat kitűzni, mellyel eltávolodik a földi nehézségektől. Minden mélypontról a hit adja meg a felemelkedési lehetőséget. Ezért elkezd ideológiákat kifejleszteni az életről, hogy kezelhesse ezeket a tapasztalatokat. Ezek birtokában lemondhat a földi örömökről, hogy egészen Istent és a lét értelmét kutassa. Keresi a választ a nagy „miért?”-ekre, így létrehozza a vallást és filozófiát. Ha ateistának vallja magát, akkor is életszemléletét, világlátását, elképzeléseit meg akarja osztani környezetével.

Ő a jó pap, aki holtig tanul!
Archetípusa, belső ősképe e jelnek a FŐPAP vagy MISSZIONÁRIUS. Már tudja, hogy milyen nagyon szenvedni, ezért teljes szívével a fény, pozitívum, siker után vágyik. Most élvezni akarja az életet, optimista. Lelkesedése reményt és hitet ébreszt másokban is. S ez a hit vezet el a benső megtapasztaláson keresztül a „tudásig”, mely a következő jel a Bak tematikája.
Individuális jegy, tudja, hogy mire képes, de azt is, hogy ezt magasabb hatalmaknak köszönheti. Ő a jó pap, aki holtig tanul! Belül mélyen hisz, és biztosan tudja, hogy minden teremtett dologban benne rejlik a legvégső értelem. Feladata ezt felkutatni és közzétenni. Ezért gyakran küldetéstudatot érez. Egy vallás vagy filozófiai rendszer szószólójának érezheti magát, de politikai pályán is megtaláljuk. Véleményét szereti hangoztatni. Megbocsátó, elnéző, különösen önmagával.

Gyengéit nehezen fogadja el. Retteg attól, hogy kiderül róla, ő is csak egy egyszerű ember, hibákkal, gyengeségekkel. Ez akar legkevésbé lenni, szeretne példaképpé válni.
Hangzatos filozófiával felmentve magát beleeshet abba a csapdába, hogy „vizet prédikál, és bort iszik”.

A remek ötletek kivitelezése nem az erőssége

Tele van ötletekkel, s ezzel másokban lelkesedést szít, de ő maga kevésbé kitartó. Ritkán fejez be valamit. Legekben, nagy ívű dolgokban gondolkodik. Jó, ha áll mellette egy gyakorlatias ember, aki segíti a nagyvonalú terveket a gyakorlatba átültetni és megvalósítani.


A közszájon forgó felszólítás: „fogjuk meg és vigyétek!” leginkább nyilasoktól hallható. Ez a figura bájosan van megformálva Micimackó történetében Bagoly szerepében. Ő a bölcs, nagy tudású tanácsadó, aki jobbnál jobb ötletekkel látja el barátait. A kivitelezést rájuk bízza, s ha az balul sül el, van kit okolni, s lehet a tanulságból „én előre figyelmeztettelek” című filozófiát gyártani.

E jel a Jupiter bolygója uralma alatt áll, mely a köznyelvben szerencsecsillagként ismert. Bőséget, gazdagságot, kiterjedést (jólét együtt jár a testi gyarapodással!), optimizmust ad. Ha görög mitológiai alakban akarjuk megfogni a nyilasságot, akkor elég, ha Zeuszra gondolunk, aki jókedvvel, humorral élvezte isteni létét, s időnként szent felháborodásában villámokat dobált. Szívesen csábította el csellel az istennőket vagy az asszonyokat.

Partnerkapcsolatban fontos számára a szabad mozgástér, az őszinteség, s az, hogy partnere lelkesedjen érte, büszke legyen rá. Erkölcsösségét elismerje, szellemét méltassa.

Fontos számára a látszat, ezért törekszik udvariasságával elnyerni környezete tetszését. Szeretne magasabb körökben mozogni. Sokat ígérő a fellépése, sok mindent bevállal, azután a gyakorlati kivitelezéssel vannak problémái. Állandó időzavarral küzd, gyakran késik. Férfiként szívesen tetszeleg a hős lovag képében, s történeteivel elkápráztatja a hallgatóságot. Hamar egy társaság középpontjává válik. Ahol mellőzik, azok közé többet nem „ereszkedik le”.


Nőként várja a lovagot fehér paripán, vagy éppen elegáns autón. Szeret(ne) az elithez tartozni. Mint tüzes jel tele van dinamizmussal. Ha sportol, akkor az látványos, elegáns, költséges. Vonzzák a lovas sportok, a vitorlázás, a golf, vívás, tenisz. Fél a monotóniától, szürkeségtől, gyakran két végén égeti a gyertyát. Önmaga tökéletlenségének felszínre kerülését még saját maga előtt is titkolja.

Justitia és gyermeki naivitás

E jelhez is kapcsolódik Justitia, az Igazságosság istennője. Földi képviselője erős, de gyakran szubjektív igazságérzete miatt a számára becstelen, banális vagy jellemtelen dolgokat abbahagyja, vagy el sem kezdi. Naivitása miatt könnyen tud lelkesedni. Erősen vágyik az elismerésre. Ő az, aki kitüntetéseit viseli, díjait, elismeréseit bekereteztetve jól látható helyen őrzi.
Ha nyilas gyerekünk van, fontos az igazságszeretetét tisztelni. Segítsük abban, hogy számára elérhető, reális célokat tűzzön ki, s azokat lépésről-lépésre igyekezzen megvalósítani. Kíváncsiságát, felfedező és kalandvágyát biztonságos körülmények között tudja megélni.

A nyilas csillagkép a „lóra nőtt nyilazó”, a kentaur szimbóluma. Benne kettősség nyilvánul meg. Ő az, aki félig ló, tehát teste, ösztönei, érzéki vágyai vannak, ugyanakkor félig ember, aki magasztos, humánus célokat követ.
Magyarország nyilas ország. Elég néhány tényt felidézni: Ősmagyar hagyományok, lovas nemzetség; a hit mindenkori szerepe: sámánizmus, majd a kereszténység, Mária országa lettünk. Ezen kívül a nyilasra oly jellemző vendégszeretetéről messze földön híres Magyarország. Jó lenne ezt megtartani!

Írta: Oláhné Mednyánszki Krisztina

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Az Ikrek hava I.
A kék hullám utolsó előtti, olajzöld napja
Kék hullám, Narancs napja
Sárga hullám Lila kapuja
Fehér hullám, Olajzöld napja

       

Események

ASZTROLÓGIA A MINDENNAPOKBAN - ELŐADÁS
"Tanulom magam” önismereti műhely
Társismeret, emberismeret, világismeret
Pszicho-asztrológia oktatás Debrecenben
Jógatábor 2012.

Szakértők

Simonné Gaál Katalin
asztrológus

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS