Hírlevél feliratkozás
Ezotéria

Sors és szinkronicitás II.

Sors, szinkronicitás, archetípusok, asztrológia

A szinkronicitás jelensége a tudattalanban rejlő archetípusos folyamatokkal függenek össze.

Szerző

Artemisz Önismereti Műhely
pszichodráma vezető

A szinkronicitás jelensége, a szimbólumok, tudattalanban rejlő archetípusos folyamatokkal függenek össze. De mit is takar az archetípus kifejezés?


Görög eredetű, összetett szó, melyet C. G. Jung nevéhez köthetünk. Arche jelentése: kezdeti, ősi; a typos jelentése: ütés, lenyomat, véset, képmás, ábra, minta, példakép. Ma leginkább ŐSKÉPEKNEK nevezzük, mely olyan formáló, szabályozó elvek összessége, melyek minden korban, kultúrában és emberben ugyanazt a jelentéstartalmat hordozzák. A lélek területén működő rendező elvek, és belső erőforrások is egyben.

Jellemző rájuk, hogy hatásosak, erős befolyásuk van az életünkre, érzelmek kísérik őket. Pl. az Anya, mint archetípus mindenütt és mindenkinél az életadót jelenti, de a személyes anyaképemet már az anyukámmal megélt tapasztalatok összessége formálja egyedivé. Tehát ősképeink kitöltetlen struktúrák, melyek a kollektív tudattalanból való kiemelkedésük során megtelnek személyes élmény- és emlékanyaggal. További archetípusok pl. apa, gyerek, Magna Mater,
 
Öreg Bölcs, hős, varázsló, boszorkány, forrás, szivárvány, világfa, árvíz, vulkán, földrengés stb.Tudatunk mindazon hatások és tulajdonságok együttese, aminek tudatában vagyunk, aminek hisszük magunkat. Fő feladata a jelenhez való alkalmazkodás. A tudattalan a lélek időtlen és általános része! A tudat és tudattalan egymással nem ellentétes, hanem segítő, kiegészítő viszonyban van!

A tudattalanunk, mint „bölcsebbik” részünk, kríziseinkben is a rendelkezésünkre áll. Jelzéseit küldi tudatunk számára szinkron jelenségeken keresztül vagy álomban, szimbólumokkal, amikor a pszichés rendszerünknek ki kell mozdulnia kilátástalan vagy megrekedt helyzetéből. A szimbólumnyelv – Sanford szerint -, Isten általunk elfelejtett nyelve. Jelképfejtést tanulva a tudattalanunk komplexebb, pontosabb üzeneteket képes közvetíteni álmaink, intuíciónk útján. Így egyre hatékonyabban segítve a tudat és tudattalan integrációját.

A sorsom valójában felhasznál engem Önmagam (Önvalóm) kiteljesítésére, s ebben eszközként van jelen a szinkronicitás jelensége. Jung ezt a folyamatot az individuáció fogalmával írta le. A bölcs öreg vagy magna mater, mint archetípus, jung-i terminológiával az ősvalónkat (az egész psziché totalitását) szólítja meg.

Az emberek, intuitív módon, minden korban tudatában voltak egy ilyen belső központ létezésének, mely álmokon, látomásokon, víziókon keresztül üzent, s általa „isteni” erőkkel kerülhettek kapcsolatba. Minden emberben látensen szunnyad ez a lehetőség. Egyéni fejlettségtől függ, hogy ez a folyamat egyáltalán elindul-e. Az ego „meghallja-e” az ősvaló üzenetét.

Ehhez először végig kell járni az individuális fejlődést, mely során ez ego felépül, stabilizálódik. S csak ezután jöhet az a folyamat, amit a tradicionális szellemi utak is megcéloznak. A spirituális, vagy szellemi kiteljesedés, mely nem más, mint az individuáció célja és folyamata is egyben! A cél maga az út!

„A pszichikus magnak ez a teremtő aktivitása csak akkor juthat szerephez, ha az ego megszabadult az összes céltudatos és sóvárgó törekvésétől, és megpróbálja elérni a létezés mélyebb és alapvetőbb formáját.” – írja Marie-Louise von Franz Az individuáció folyamata című könyvében.


Írta: Oláhné Mednyánszki Krisztina, okleveles asztrológus

 Kapcsolódó információk

Cikkek

A harmonikus Mérleg I.
A Szaturnusz és a kapcsolatok I.
A Kos hava 1. rész
Márciusi Mars-mítoszok
A cigánykártya rejtelmei

       

Események

Asztrológia Iskola Debrecenben, távoktatásban is!
Merre tovább kis hazánk?-Köztársaságunk „születésnapi” szolár elemzése
ASZTROLÓGIA OKTATÁS DEBRECENBEN! TÁVOKTATÁSBAN IS!
Pszicho-asztrológia oktatás Debrecenben
Asztrológia oktatás Debrecenben-Távoktatásban is!

Szakértők

Simonné Gaál Katalin
asztrológus

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS