Hírlevél feliratkozás
Mozgás

Csikung - a titkos tudás

Csikung, öngyógyítás, életenergia, energia munka, kínai hagyomány, mozgás terápia

Néhány rendszert már a nyugati kultúra is befogadott ezek közül. Ilyen a tai chi, a jóga, a tantra.

Sokan csak legyintenek magukban, amikor a kínai filmek fák között röpködő, több méteres ugrásokat végrehajtó harcosait látják. A jelenetek feltehetőleg eltúlzottak, azonban az ősi kínai mozgásrendszerek révén valóban különleges belső energiára tehettek szert mindazok, akikben volt elegendő kitartás, hit és alázat a mórszer elsajátításához.

 Csikung - a titkos tudás rendszere

Néhány rendszert már a nyugati kultúra is befogadott ezek közül. Ilyen a tai chi, a jóga, a tantra. A csikung azonban most indul hódító útjára! Feltehetőleg azért, mert az előbb említett mozgásformák előkészítették számára a talajt.

A csikung - az egészségmegőrzés, az öngyógyítás, a gondolkodásmód ősi, kínai (több ezer éves múltra visszatekintő) tudománya, a környezettel és az egész Univerzummal megvalósított energia- és információcsere művészete. A meditációs és légzésgyakorlatok, a különleges mozgássorok elűzik a félelmet, depressziót, idegességet. Kiegyensúlyozottá és boldoggá tesznek, serkentik a vérkeringést és az energia áramlását a testben.


A gyógyítástól a harcművészetig

A csikung az életerő, a belső energia művelése. A hagyományos kínai gyógyászat legősibb eleme. Célja a test és lélek energiáinak harmonizálása az egészség megőrzése, a hosszabb élet, a szellemi fejlődés vagy nagyobb teljesítmény érdekében. A csi levegőt, életerőt, energiát jelent. A kung jelentése: tartós erőkifejtés, munka.


A csikung tehát nem más, mint az életenergia hosszantartó művelése, fejlesztése. A csikung az ősi kínai kultúra egyik olyan kincse, amely nem vesztette el létjogosultságát a modern technikai fejlődés közepette. Sőt, még nagyobb szükség van rá, mint valaha. Segít megőrizni lelki egyensúlyunkat, megtalálnunk azokat a mélyebb értékeket, amelyek életünket teljessé teszik.


A csikung merőben eltér a többi mozgásfajtától. Több mint ötezer különböző fajtája létezik, közöttük nem csak gyógyító mozgássorok, de olyan harcművészetek, mint a Kung fu is megtalálhatók. Vannak buddhista és taoista csikungok. Vannak olyanok, amelyek a harcművészetekhez kötődnek és a testet erőssé, az ütésekkel rúgásokkal szemben ellenállóvá teszik. Vannak gyógyító, orvosi gyakorlatok. Vannak statikusak és dinamikusak, meditatív jellegűek és fárasztó tornák.

Ám mindben közös a test meridián-rendszerének, a jin-jang elvnek, valamint az öt elem tanának az ismerete és gyakorlati használata. Gyakorlása nem egyszerű fizikai mozgás, mely az állóképességet fokozza, hanem olyan módszer, mellyel serkenthetjük szervezetünk energiaellátását, s irányíthatjuk azt.


Az energiaszint növelésével és meditatív gyakorlatokkal bárki fejlesztheti energiaérzékenységét, ami nem csak kitűnő testi-lelki egészséget, stressz mentes életet von maga után, hanem a rejtett emberi készségek fejlesztését és speciális érzékszervek aktiválását is magával hozza.


Öngyógyítás csikunggal

A csikungot bármely fenti cél elérése érdekében fel lehet használni. A nyugati világban a legelterjedtebb cél az egészség megőrzése, helyreállítása. A testünkben, az energiacsatornákban keringő energia elakadása, blokádja a test egy részén túlterheli az energiarendszerünket, míg más testtájékon energiahiányt eredményez, ezzel megteremti a betegség lehetőségét. Ezeknek a blokádoknak a kialakulását sok tényező okozhatja. A leggyakoribb okok: az elkényelmesedett életstílus, a hivatali munka, a rossz táplálkozás, a helytelen életvitel, a rossz testtartás, vagy a stressz által kiváltott tartós izomfeszültség. Mindezek nem stimulálják kellőképpen az energia áramlását és nem biztosítják a csi növelésének lehetőségét.

A csikung különleges hatása révén más orvoslással szemben nem igényel külső segítséget. A páciens, ha elsajátítja ezt a speciális egészségmegőrző módszert, a későbbiekben képes lesz önmagát gyógyítani, élete egészségesebb, kiegyensúlyozottabb mederben folyhat tovább.


Az élet egyszerű tudománya

A Csung Jüan Csikung egy ősi, teljes körű öngyógyító és önfejlesztő rendszer, ami elősegíti az ember univerzális egyensúlyának helyreállítását. Hatása fizikai, energetikai és szellemi síkon jelentkezik. Gyökerei egyesek szerint 7000 évre nyúlnak vissza, számos elemmel gazdagodott a sámánok, taoisták és buddhisták rendszereiből.

A Csung Jüan Csikung mozgásos gyakorlatok, speciális légzéstechnikák és meditációk összességét használva aktiválja, fejleszti, erősíti az életerőt (csí). Ezzel segítve a gyakorlót személyes céljainak megvalósításában, saját és mások egészségének megőrzésben és helyreállításában. A Csung Jüan Csikung, amilyen egyszerű, biztonságos és könnyen tanulható, olyan erős átalakító hatással bír a gyakorló egészségének helyreállításában és bölcsessége mélyítésében. Mentes minden kulturális és vallási kötöttségtől, bárki gyakorolhatja. Nemzetközileg több mint 40 000 tanuló gyakorolja, több száz magasan képzett nemzetközi tanár és képterápiás gyógyító támogatásával


Írta: Tőke Csaba - nemzetközi csikung oktató
 Kapcsolódó információk

Cikkek

Harcművészet és yo-jo-gaku
Amataiso-val a „most”-ba
Egészség: harc vagy béke árán?
Csikung: egészség-megőrzés, öngyógyítás
A kézmasszázs a vérnyomástól a fejfájásig

       

Események

Reiki I. Sátoraljaújhely
Kristály és tibeti tálak, gongok... Hangfürdő Újholdkor
Keleti orvoslás Skype-konferencia
NIA: harcművészet, öngyógyítás, tánc... ÚT ÖNMAGADHOZ
Csung Jüan Csikung I. szint Tanfolyam Debrecenben

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS