Hírlevél feliratkozás
Mozgás

Leszel-e 129 éves?

Pilates módszer, torna, nyújtás, alakformálás, gerinc

Gondolta-e Pilates Úr, hogy módszerét világszerte alkalmazzák majd táncosok, sportoló...

 A képzeletbeli találkozót a Sóstóra beszéltük meg, hisz Joseph Pilates filozófiája szerint minden nap legalább 1 órát a szabadban kellene töltenünk! Ez most az Ő ideje ... Feltünő jelenség, már távolról feltűnik - ruganyos léptekkel közeledik. A teste - erős és izmos – csak az arca árulja el, hogy már 129 éves ... Jelenség , sugárzik róla az erő, derűs mosolya az élet nagyszerűségét láttatja…

- Gondolta-e Pilates Úr, hogy módszerét világszerte alkalmazzák majd táncosok, sportolók,betegek, és meghódítja a világot?


- Ott legbelül valami tudta ezt bennem. Tudtam, a jövőnek dolgozom, ez rengeteg erőt és kitartást adott, ötletet a fejlesztéshez, magamon kísérleteztem. A jövő nemzedékeinek akartam jót tenni,tisztában voltam vele, legalább 50 évvel előrébb járok korom testedzési módszerei előtt. Célom végig az volt, önzetlenül és ember baráti szeretetből segítsek –az anyagi javak számomra jelentéktelenek. Tudom, amit kifejlesztettem, mire képes, hisz magamon és több ezer tanítványomon teszteltem.

- Mire képes valójában a Pilates módszer?

- A Pilates módszer? A Kontrollról beszél? Milyen szokatlan, hogy manapság így hívják ... engem a módszer ereje motivált, ez volt a középpont. Ez a lényeg.


S hogy mire képes? Nézze, kedvesem, én 1880-ban születtem -20 évvel az Abraham Lincoln vezette Amerikai Polgárháború után - el tudja ezt képzelni? Abban az időben nem léteztek a maihoz hasonló orvosságok, vagy terápiák, az asztma , izületi gyulladás ellen, melyektől végigszenvedtem a gyerekkoromat - ha léteztek volna, sem valószínű, hogy éltem volna velük. Ez a gyógyszer mánia,mely manapság a társadalmat jellemzi, egyszerűen ijesztő.


És most nézzen rám! Látja rajtam, hogy milyen adottságokkal indultam? Vajon milyen élet jutott volna nekem osztályrészül, ha beletörődök saját fizikai korlátaimba, hátradőlök és várom a korai halált - ha ülök és sajnálom magamat, hamarosan el is érkezik. A "Kontroll” művészetével tényleg visszakaptam az ÉLETEM -et .

Az I. Világháborúban az angol hadifogoly táborban velem együtt raboskodók, akik nap mint nap velem végezték a gyakorlataimat - a spanyolnátha járványt túlélték - a háború sebesült katonái, akikről már orvosaik is lemondtak, akiket az általam kifejlesztett kórházi ágyakból kialakított gépeken edzettem, sokat tudnának mesélni módszerem hatékonyságáról… a német Új Hadseregről már ne is beszéljek - őket visszautasítottam az ideológiájuk miatt - inkább New York-ba emigráltam ... Kérem elfogadni, hogy mindenki felelős a saját testéért , szelleméért. 

Egyik sem fejlődhet a másik rovására. Persze, gyorsabb bekapkodni 1-2 pirulát, ha fáj valamely testrészünk- első pillantásra hatékonyabbnak is tűnhet - hosszú távon semmiképp nincs eredménye. Ha sokáig kizsákmányolják testüket,annak meglesz a negatív eredménye.

- Lát-e valami párhuzamot a 40-es évek és a mai világ között?-

Már a 40-es években írtam a rohanó élettempóról, a környezetszennyezés káros hatásairól, a mozgásszegény életmód test-kizsákmányoló és a nemszeretem munka lélekromboló hatásairól. Sosem hittem volna, hogy ez, még fokozódhat.

Arról is beszéltem, a magazinok, újságok és különböző magukat egészség-gurunak kikiáltottak hogyan ontják a jobbnál jobb ötleteket arra, ezt-meg azt tegyük, hogy megőrizzük egészségünket, miközben saját tanácsaikat önmaguk nem követik ... mennyi hamis prófétát láttam, aki belerokkant saját módszerébe és 60 évesen már mozdulni is képtelen volt.

Ma is megcsinálom bármelyik gyakorlatomat, hiszen a gyakorlataim a test hétköznapi természetes működését szolgálják ... Egyszerűen szomorú és égbe kiáltó, hogy a helyzet ennyit romlott - de megtörtént! Amit most látok, az egész egyszerűen BŰN. Az emberek nemtörődömsége kiábrándító - a pénz, az anyagias gondolkodás - meghatározó... Hány meg hány, csak vagyona felhalmozásával törődő embert láttam élete virágában meghalni, mert elhanyagolták testüket-lelküket?

Kedvesem, elgondolkodott már azon, hogy melyek az igazán fontos dolgok az életben - szeretet, egészség, barátság - pénzzel kevéssé érhetők el.. Azt mondhatjuk, hogy míg ma, valójában a betegség és boldogtalanság dzsungelében vegetálnak, addig a reneszánsz időkben az emberek az egészség és boldogság csúcsán éltek. Őket kellene példaképül állítaniuk önmaguk elé. A KONTROLL ÜZENETE MA FONTOSABB, MINT VALAHA! Anno sokszor kiáltottam a médiához - most ismét megteszem. Vigyék a hírt Az idő bebizonyította módszerem hatékonyságát.

A Kontroll gyakorlatainak rendszeres, kitartó végzésével bárki elérheti a fizikai tökéletességet és kiegyensúlyozott, egészséges testre-szellemre tehet szert. Szükségtelen gyógyszer, nincs szükség drága, mesterséges szerkezetekre , melyek igazán azok gyártóinak hoznak hasznot. Akarat, elszántság, kitartás, vágy kell hozzá. Csináld! A Kontroll gyakorlatai otthon is biztonsággal végezhetők..

- Mit szól azokhoz, akik "továbbfejlesztették" az Ön módszerét?

- Hmmm ... Mindent nagyon tudatosan, alaposan, több évtizedes kísérletezéssel építettem fel - a Kontroll nagyon is szisztematikus rendszer. Úgy képez szinergikus egységet, ahogy van , ahogy megalkottam. Sőt holisztikusnak is nevezhetném. Ha valóban azt az eredményt szeretné, amit elértem, maradjon az eredetinél. Miért, mert a természet egyszerű törvényeivel - mint például a gravitáció és annak testre gyakorolt hatásával magyaráztam-ennyire egyszerű.

- Pilates Úr, mi az üzenete a ma olvasóinak így 2009. év végén?

- Először- legyenek bátrak és elszántak az életben, merjenek nagy lépéseket tenni - Vissza az életbe és az Egészséged legyen a jelszavuk.Ez akár a KOR üzenete is lehet.
Az ember az elmúlt 60-70 év alatt mit sem változott. Ugyanazok a testi-lelki problémák, kínok gyötrik - ugyanúgy bedőlnek a zengzetes-hangzatos ígéreteknek, hogyan maradhatnak fiatalok, egészségesek és boldogok. Kérjék számon az eredményeket.

Másodszor:Azt higgyék el amit látnak A titok: tegyenek érte aktívan, hogy testük-szellemük szolgálja saját magukat. Csak önmaguk javíthatnak a saját helyzetükön!Kedves Olvasó, kérem, keressen- találjon gyakorlott oktatót,aki saját maga is minta, alakítson ki gyermekeiben jó szokásokat, hogy felkészíthesse őket a felnőtt kor fizikai-szellemi kihívásaira. Éljék a Természet ritmusát és a Teremtő törvényeit !

Pilates Úr, köszönöm, élmény volt Önnel a találkozás.

Nekem ajándék volt. Köszönöm.

Hosszan nézek szálfaegyenes termete után.Tanulhatunk Tőle.Érjük el a 129 évet. Ki száll be ebbe a projectbe?

írta: Hliva Valéria

 Kapcsolódó információk

Cikkek

A lustaság fél egészség?
Mozogj - hogy élj!
Mi az a gerincjóga?
A természetes mozgás
Intimtorna ABC - I.

       

Események

Ingyenes gerinc-suli

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS