Hírlevél feliratkozás
Mozgás

A harmonikus mozgás

mozgás, szem, sport, yo-jo-gaku , gerinc, tartás

Az élsportolók esetében sem jobb azonban a helyzet, hiszen megtanulnak egy technikát...

 Az embergyermek születését követően megtanul mozogni, és szinte meg is áll a fejlődése ezen a ponton. Az aktív gyerekkortól kezdve folyamatosan romlik a mozgásminőségünk. Kivételt képeznek talán ez alól azok, akik valamilyen speciális mozgásforma – tánc, harcművészet, sportok – elsajátításába kezdenek.

Az élsportolók esetében sem jobb azonban a helyzet, hiszen megtanulnak egy technikát, majd kitartó gyakorlás hatására bevésik, eközben erőltetés és más egészségügyi hatások érik őket.
Az általunk képviselt mozgásrendszerben a tudatra hatunk, újrastrukturáljuk az agyban kialakult idegkapcsolatokat, ahogyan az a kisgyermekkorban történik.

Hogyan lehet a mozgást felnőttkorban fejleszteni?

Nézzük a testarányokat, a mozgás szinkronicitását, és az egyensúly kérdését!
Leonardo híres grafikáját mindenki ismeri, melyet az emberi test arányainak tanulmányozása céljából készített. Ennek megtapasztalása történik a gyakorlás során, ez az egyik legfontosabb dolog, mert ebből építkezünk. Ha valami nem arányos, akkor ellentmond a gravitáció törvényének, felborul az egyensúly, a feszítő és hajlító izmok nem egyenlő mértékben lesznek megterhelve.

A gravitációs tengely a testen belül kell, így vagyunk képesek megtartani testünk egyensúlyát. Érdekes esettanulmány lehet a részeg ember mozgása. A teste teljesen laza, elhúzza fejet, a lábat pedig utánaengedi. A láb automatikusan követi ezt a tengelyt, és ezért nem esik el a részeg ember a dülöngélés ellenére sem, ha sík talajon halad.

A mozgás rendszer úgy harmonikus, ha a végtagok és a törzs mozgása között szinkron van. Ez azt jelenti, hogy minden mozog valamelyest, arányosan, de semmi nem túlzásban. A szervezett mozgás esetében a kar mozgása csupán a test mozgásának a követője, kiegészítője Azonban a felnőttek mozgására nem ez jellemző, ha megfigyeljük, a karral dolgozunk a legtöbbet. Amikor nem tudunk kontrollálni, rengeteg felesleges izommozgást végzünk, ez terheli az izmokat és az izületeket, a mozgást erőltetettnek érezzük. Ha a mozgás harmonikus, az pihenteti a szemet, valódi esztétikai élményt nyújt. A kisgyerekek mozgásában ez még jelen van.

Hogyan lehet visszaállítani, visszatanulni ezt a harmóniát?

A faállás segítségével, például.
A faállás első fontos eleme, hogy a helyes gerinctartást felvegyük. Ehhez a legjobb módszer, ha azt képzeljük, marionett bábúk vagyunk, a fejünk búbjánál felfüggesztve. A vállak nem lógnak előre, a nyak izmai lazák.

Ha a faálláson dolgozunk, mindig elfelezzük a test mozgásait. Amikor a kart felemelem, egy köríven mozgatom a test mellett. Az emelés vállmagasságig történik. Aztán nyitjuk oldalra, optimális esetben a kar teljes hosszának a feléig. Közben képekkel dolgozunk, és egy hatalmas gömböt képzelünk a karjainkba.

A faállás következő eleme, amikor ebben a tartásban „leülünk” vagyis kissé behajlítjuk a térdet, és leengedjük a csípőt.
Ha a vállizület a helyén van, akkor a hátizomzat kapcsolódik a karhoz. Ha a vállizület hátraesik, ez a kapcsolat megszűnik. Az egység megtalálása és megőrzése a harmónia megtapasztalásához vezet.
 

Írta: Szilágyi IstvánKapcsolódó információk

Cikkek

Lassítsuk az áramot!!!
Sosem késő elkezdeni a sportot
Életünk sakktábláján III.
Lógással a hát- és derékfájás ellen
Ki vagyok én, Szabó Csilla?

       

Események

Ingyenes gerinc-suli
II. MediBall Országos Bajnokság
I. MediBall Országos Bajnokság
Spirit Napközistábor 2012. II. turnus
Spirit Napközistábor 2012. I. turnus

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS