Hírlevél feliratkozás
Otthon

Gyógynövény szárítás

gyógynövény, fűszernövény, szárítás, öngyógyítás, fitoterápia

Akinek nincs kertje, csak olyan helyekről gyűjtsön be gyógynövényeket, melyek messze vannak...

 Akinek nincs kertje, csak olyan helyekről gyűjtsön be gyógynövényeket, melyek messze vannak forgalmas utaktól, permetezett mezőgazdasági területektől!


A begyűjtést száraz időben, ollóval, száranként/virágonként vágva végezzük. Ügyeljünk arra, hogy se beteg levél/szirom, se piszok, se mérgező gaz ne kerüljön a gyógynövények közé!

A begyűjtést mindig kosárba, vászontáskába szedjük, a növényeket minél előbb tegyük ki szárítani, mert befülledhetnek, megbarnulhatnak, bepenészesedhetnek.

A leveleket, hajtásokat virágzásuk előtt, az egész növényt a magfejlődés befejezése előtt kell leszedni. A virágok begyűjtésénél pedig azt tartják jónak, ha azt a déli órákban tesszük, mert akkor a nap éltető erejét is "konzerválhatjuk" télre. A gyökereket rügyfakadás előtt, vagy ősszel a levélhullás idején ajánlatos gyűjteni, mikor még, vagy már pihen a növény.
A szárítást napfénytől mentes, száraz helyen kell végezni. Szárastól kis kötegekben összefogva lógatva, vagy a leveleket/virágszirmokat lepedőn egyenletesen eloszlatva szárítsuk.

A szárítási idő nyári melegben általában 1-2 hét, de a lédúsabb növényeknél ez több is lehet (pl. zsálya, bodzavirág, gyökerek). Érdemes közben kicsit megforgatni, s mikor zörgőssé száradnak, zárható üvegben, vagy papírzacskóban betárolni sötét kamrapolcainkra. Hát, ilyen egyszerű!

Azonban kevesen tudják, hogy van az előbb említetteknél még egyszerűbb mód, és ez a fagyasztás. A fűszernövények jól tartósíthatóak fagyasztással. A leszedett leveleket nem feltétlen kell összevagdalni hűtőbe rakásuk előtt, mert fagyottan jól belemorzsolhatóak az ételekbe. A gyógynövények közül a medvehagyma ilyen módon sokkal jobban megőrzi aromáját, mint szárítással. De lehet bodzavirág fejeket is lefagyasztani, s télen szörpöt készíteni belőlük.

A gyógynövényekről legtöbbször a tea készítése jut eszünkbe, de felhasználásuk ennél sokkal változatosabb. Fürdővízbe szórva (a teaként leszűrt növényt is beledobhatjuk) frissítenek, vagy éppen nyugtatnak, miközben illatosítják és ápolják bőrünket.

Szépségápolási szerekbe - arckrémbe, arcpakolásba, testápolóba, hajöblítőbe, parfümbe - keverve a lehető legkoncentráltabban juttathatjuk bőrünket természetes növényi hatóanyagokhoz.
Kis vászonzsákokban kellemes illatukat, nyugtató hatásukat élvezhetjük.
A fűszerezésre alkalmas növényekkel pedig változatosabbá tehetjük ételeinket a főzés során.

Forrás: Természetes egészség magazinKapcsolódó információk

Cikkek

A legerősebb házi köhögéscsillapítók
Öngyógyítás masszázzsal I.
Csikung - a titkos tudás
Titok - készen állsz?
Szépítő gyógynövények

       

Események

Kristály és tibeti tálak, gongok... Hangfürdő Újholdkor
NIA: harcművészet, öngyógyítás, tánc... ÚT ÖNMAGADHOZ
Shiatsu alaptanfolyam
Csung Jüan Csikung I. szint Tanfolyam Nyíregyházán
SZAPPANFŐZŐ TÁBOR - BUGAC

Szakértők

Gergelyné Szőke Zsuzsa
Kapcsolatteremtő gyógyítás terapeuta

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS