Hírlevél feliratkozás
Táplálkozás

A jó kovász - finom kenyér

kovász, pékség, kenyér, táplálkozás, táplálékallergia

A pékségekre jellemző volt a kovász ízvilága, amire a pékek nagy figyelmet fordítottak.

Régen a kenyér minőségéből ítélték meg, hogy jó pék vagy jó gazdasszony-e valaki. A lányok otthon édesanyjuktól tanultak meg kenyeret sütni. Amikor egy lány férjhez ment és elkerült a szülői háztól, magával vitte a kenyérsütés „tudományát" és egy vászonzacskóban a szárított kovászt. A szülői ház jól megszokott „ízeit" vitte tovább új családjába.
 
A pékségekben a kenyérsütés minden fortélya apáról fiúra szállt. A pékségekre mindig jellemző volt a kovász ízvilága, amire a pékek nagy figyelmet fordítottak.

De mi a kovász?
A kovász lisztből, vízből és élesztőből készített „előtészta", amelynek érlelésével a tészta érési folyamatait készítik elő. A kovász készítésekor a lisztet megfelelő hőfokú vízzel és élesztővel keverik össze. Ha az erjesztő sütőipari élesztő, akkor élesztős kovászról beszélünk. Ha pedig növényi eredetű az erjesztő, akkor élesztő nélküli a kovász. A kovászhoz a feldolgozásra kerülő anyagoknak csak egy részét használják fel. Dagasztáskor adagolják hozzá a többit. A kovászba sohasem tesznek sót, mert a só gátolja a mikro-organizmusok működését. A kovászkészítés célja az élesztőgombák elszaporítása. A kovászban elszaporodott élesztőgombák hozzászoknak a körülményekhez, a liszt tápanyagaihoz és a tésztába kerülve lazító hatásuk erősebb lesz.

A kovászolás folyamata
A kovász elkészítése után érni kezd, ez egy erjedési folyamat, amelynek során a keletkező szén-dioxid egy része eltávozik a kovászból. Az érett kovászból egy keveset kiemelnek, és a készülő kenyértésztához használják fel. A már érett kovász többi részét félreteszik, és a termelés későbbi szakaszában dolgoznak vele.
A pékségekben ma élesztős és élesztő nélküli kovászos kenyerek készülnek Mi a különbség e két csoport között?

Élesztős kenyerek esetén a kovász a következőket tartalmazza:
Bio liszt
Tisztított víz
Sütőipari élesztő

Élesztő nélküli kenyerek esetén a kovász a következő összetevőkből áll:
Bio liszt
Tisztított víz
Növényi eredetű erjesztő

Az élesztős és az élesztő nélküli bio kenyér külsejében és beltartalmában is eltérést mutat. Az élesztő nélküli kenyér az élesztővel készülthöz képest kisebb méretű, tömörebb és savankásabb.
A jó kenyér alapja a jó kovász. A jó kovászhoz felhasznált bio liszt frissen őrölt, tisztított vizet, és kizárólag jó minőségű sütőipari élesztőt, vagy növényi eredetű erjesztőt tartalmaz.

Tanács
Ha ön nem gomba-, élesztőgomba allergiás, nyugodtan fogyaszthat élesztős kovásszal készült bio kenyeret.
Ha viszont élesztőgomba allergiával küzd, szigorúan csak az élesztő nélküli kovászos bio kenyereinket válassza.

Forrás: Piszkei Öko Kft.



Kapcsolódó információk

Cikkek

Nopal fügekaktusz a jó vérképért
Dr. Fekete Ágnes diabetológus
Az étcsoki távol tartja az orvost?
A mediterrán étrend előnyei
6 fogyasztó nyári étel

       

Események


Szakértők

Élelmiszerallergia Szaküzlet
termékforgalmazó

Egészség Biobolt
biobolt

Biopatika
biobolt, életmódszaküzlet

Ökosziget Biobolt
biobolt, életmódszaküzlet

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknek



Szakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...





 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS