Hírlevél feliratkozás
Otthon

Ötezer éves térrendezés

saját otthon, ház, védikus építészet, vaszati

Manapság nagyon sok régen elfelejtett módszer, terápia kerül újra a figyelem középpontjába.

Egyesek például a hazai népi gyógyászatban, míg mások távoli tájakról származó tudásban találják meg a számukra legmegfelelőbb segítséget.

Természetes az is, hogy ha választásra kerül a sor, az néha kemény diónak bizonyul, hiszen mindenki a maga igazát védi, és legtöbbször - az általa figyelembe vett szempontok szerint-, igaza is van.
Hiszek azonban abban, hogy létezik egy olyan egyetemes tudás, amely éppen napjaink információáradatából fog kikristályosodni. Hiszek abban, hogy ennek része lesz a vaszati is.

„Ne veszítsük szem elől az emberi szellem történetének mély és oszthatatlan egységét.” Mircea Eliade


Mielőtt elvesznénk a lehetőségekben, térjünk vissza az alapokhoz!

Sokan vagyunk olyanok, akik nem csak az aktuális divatirányzatot követik, hanem mélyebb szinten igyekeznek közelebb kerülni egy probléma megoldásához. Így kerültem én is kapcsolatba a vaszati építészeti és térrendezési elveivel.

A természet univerzális törvényeire épül
A vaszati egy komplex, ellentmondásoktól mentes rendszer, amivel harmóniát teremthetünk otthonunkban, kertünkben, irodánkban, üzletünkben egyaránt. Célja egy olyan környezet kialakítása, melynek energiái jólétet, boldogságot, egészséget eredményeznek. Független a földrajzi és kulturális hagyományoktól, ezért minden országban és minden éghajlaton alkalmazható. Harmónia, pozitív energia van jelen ebben az ősi építészeti hagyományban, legyen az akár európai, indiai, dél-amerikai vagy a világ bármely részén épült vaszati ház.

Kiállta az idők próbáját

A vaszati a legősibb módja annak, hogyan élhetünk harmóniában a természettel. Részletes leírását a Védikus Írásokban találjuk, melyeknek korát a modern tudósok több mint 5000 évesre teszik, és amelyekben az élet minden területére vonatkozóan találunk tanácsokat. A Védák négy fő része közül az Atharva-Véda foglalkozik olyan praktikus tudományokkal, mint az orvostudomány, asztrológia és az építészet.

Az ősi mesterek tudták, hogyan kell a természeti törvényekkel összhangban építeni
Aligha találni olyan építészeti hagyományt, amely 5000 év távlatából nézve változtatás nélkül maradt volna fenn. Az épületek kiállták a természeti csapásokat, árvizeket, viharokat, hiszen a vaszati elveit követve készültek. A vaszati szerint évezredek óta épülnek házak, templomok, városok Indiában. Ott az élet alapját képezi, hogy az életteret a természettel és a lakókkal összhangba tudják hozni. Sokan nem is gondolnák, hogy ez a tudás milyen régóta van jelen Európában! Az ókori római építész, Vitruviusz munkáiban például megtalálhatók a vaszati geometriai törvényei, amelyeket ma is tanítanak a leendő építészeknek.

A vaszati szerint a ház olyan, mint az ember második teste
Otthonunk minősége befolyásolja egészségünket, mentális és érzelmi állapotunkat. A házat egy bioenergiai mezőnek tekintjük, amely hat az emberi test bioenergiai mezejére. Ha a térbeli energia természeti törvényeit megsértjük, betegséget idézhetünk elő, viszont egy erős bioenergiájú élettér növeli ellenálló képességünket.

„Ha egy ház a vaszati törvényeivel összhangban épül, segíteni fog lakóinak abban, hogy
békés, boldog életet élhessenek, míg egy olyan épület, amely erőszakot követ el a természet
törvényei felett, folyamatosan nehézségekkel állítja szembe annak lakóit.”
Marcus Schmieke

Írta: Farkasné Zsuzsa
 

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Fabútor vaszatis szemmel
Gyermekeink és az égtájak
A karácsonyfa helye és színei
Ép ház, ép test, ép lélek
A szeretet egész évben

       

Események

Vaszati Műhely
Vaszati I. tanfolyam
Vaszati Műhelynap
Vaszati I. tanfolyam
Vaszati I. tanfolyam

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS