Hírlevél feliratkozás
Otthon

Vaszati kontra feng shui

feng shui, térrendezés, vaszati, párkapcsolat, lakás, otthon

A feng shui és a vaszati elterjedésével, egyre jobban figyelünk épületeink energetikai minőségére.

Szerző

Farkas Gyuláné (Zsuzsa)
stresszoldás

HÍD-tag

kineziológus

A Védikus Irodalomban megfogalmazott elveket követő indiai irányzat sokat köszönhet a Kínából származó tudománynak.

Közös cél, eltérő megoldások

Történelmi tények bizonyítják, hogy a két rendszernek vannak közös gyökerei. Az évezredek során azonban a két építészeti irányzat eltérően fejlődött tovább. Ez az oka, hogy már kevés hasonlóság van köztük, annak ellenére, hogy céljuk teljesen ugyanaz: olyan otthont teremteni, ami harmóniában áll a természettel.

Az indiai társadalom tudatossága

A Védák hétköznapi életre vonatkozó tanácsai (asztrológia, orvostudomány, építészet, stb.) már a történelem előtti időkben is elérhetőek voltak a társadalom minden rétege számára. Ez a védikus társadalmi rendszer tökéletességének köszönhető, ahol a királyok nem népük uralkodói, hanem inkább védelmezői voltak. 

A felsőbb osztályoknak alapvető kötelességük volt az alacsonyabb rendűek védelme. A király úgy gondolt alattvalóira, mint gyermekeire. A védikus írások  szerinti építkezés nyújtotta előnyöket a társadalom minden rétege élvezhette. Így az ősi tudás változatlan formában jutott el hozzánk.

Tiltott Városból származó információkhálószoba

Kínában a feng shui tudományát szigorúan a császár privilégiumának tekintették, titokban őrizték. Előfordult olyan eset is, hogy az összes feng shui írást megsemmisítették, nehogy az ellenség kezére kerüljön.

A mestereket akár meg is ölették ugyanilyen ok miatt. Véletlenül, vagy szándékosan téves tanok szivároghattak ki a palotából. Talán ennek köszönhető, hogy különböző feng shui iskolák alakulhattak ki.

A terek felosztása

A vaszatiban a tervezés és a tér minőségének elemzése szigorúan égtájak szerint történik. A lakás "vaszati térképét" Vasztupurusa mandalának nevezzük.

A feng shui többféleképpen is oszthatja a teret: égtájak szerint is, de gyakran csak a főbejárathoz viszonyítanak. Az ő "lakástérképük" a Báguá térkép.

Holisztikus elemzés a vaszati segítségével

A feng shui egyértelműen meghatároz a lakáson belül különböző életterületeket: szerelem, egészség, karrier, stb.

A vaszatiban ezek az életterületek nem csak egy-egy égtáj minőségével vannak összefüggésben, ill. egy-egy égtáj nem csak egy életterületért felel. Minden égtájjal kapcsolatban áll egészségünk, anyagi helyzetünk és párkapcsolatunk minősége is.

A hasonlóságok mellett is sok eltérés

  • Az öt elem. A vaszatiban ez a föld, a víz, a tűz, a levegő és az éter. (Érdekes módon ezeket az elemeket vizsgálják a nyugati természettudósok is.) A feng shui elemei a föld, víz, tűz, fém és a fa. (A fém a védikus felfogás szerint a föld és a tűz keveredéséből jön létre, a fa pedig a föld és víz tulajdonságait hordozza magában.)
  • A korrekciós eszközök. A vaszatiban alkalmazott ún. energetikai eszközök a Védák leírásai szerint készülnek, egységesek, használatuk egyértelmű. A feng shuiban is léteznek mandalák, de a vaszatiban a korrekcióra használható energetikai eszközöket yantráknak nevezzük. A korrekciók során természetesen alkalmazunk egyéb módszereket is: dolgozunk az elemekkel, átrendezzük a szobát, tudatosan válogatjuk meg a képeket, dísztárgyakat, színeket, stb.

A vaszati egységes, időtlen, ellentmondásoktól mentes

Azt, hogy a vaszati elvei, amelyek az évezredek során nem változtak, az egész földön egyformán alkalmazhatóak, éppen modern fizikusok, temészettudósok (Viktor Schauberger, Wilhelm Reich, Hartmann, Burchard Heim, stb.) tézisei támasztják alá.

A feng shui rendkívüli képességekkel megáldott, de mégis "halandó" emberektől származik. A későbbi leírásokat is ezeknek a személyeknek, ill. tanítványaiknak köszönhetjük. Dinamikus tudomány, ami még napjainkban is változik, fejlődik.

Összefoglalva

Láthatjuk, hogy a két ország szokásai, történelme között az a különbség, hogy az egyik a tudás egységben maradását segítette elő, míg a másikban több irányzat alakult ki.

A vaszati törvényei tudományos alapokon nyugszanak, és egyértelműen le vannak fektetve az egyetemes, ősi tudást tartalmazó Védikus Írásokban.

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Afeng shui öreganyja
A párod anyjaként viselkedsz?
Az egészséges otthon!
A „Született feleségek” is bekeményíthetnek!
Gyermekeink fejlődéséért

       

Események

Vaszati I. tanfolyam
Vaszati I. tanfolyam
Vaszati Műhely
Vaszati I. tanfolyam
Párkapcsolat: a Nagy Hazugság

Szakértők

Simonné Gaál Katalin
asztrológus

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS