Hírlevél feliratkozás
Otthon

Vaszati kontra feng shui

feng shui, térrendezés, vaszati, párkapcsolat, lakás, otthon

A feng shui és a vaszati elterjedésével, egyre jobban figyelünk épületeink energetikai minőségére.

Szerző

Farkas Gyuláné (Zsuzsa)
stresszoldás

HÍD-tag

kineziológus

A Védikus Irodalomban megfogalmazott elveket követő indiai irányzat sokat köszönhet a Kínából származó tudománynak.

Közös cél, eltérő megoldások

Történelmi tények bizonyítják, hogy a két rendszernek vannak közös gyökerei. Az évezredek során azonban a két építészeti irányzat eltérően fejlődött tovább. Ez az oka, hogy már kevés hasonlóság van köztük, annak ellenére, hogy céljuk teljesen ugyanaz: olyan otthont teremteni, ami harmóniában áll a természettel.

Az indiai társadalom tudatossága

A Védák hétköznapi életre vonatkozó tanácsai (asztrológia, orvostudomány, építészet, stb.) már a történelem előtti időkben is elérhetőek voltak a társadalom minden rétege számára. Ez a védikus társadalmi rendszer tökéletességének köszönhető, ahol a királyok nem népük uralkodói, hanem inkább védelmezői voltak. 

A felsőbb osztályoknak alapvető kötelességük volt az alacsonyabb rendűek védelme. A király úgy gondolt alattvalóira, mint gyermekeire. A védikus írások  szerinti építkezés nyújtotta előnyöket a társadalom minden rétege élvezhette. Így az ősi tudás változatlan formában jutott el hozzánk.

Tiltott Városból származó információkhálószoba

Kínában a feng shui tudományát szigorúan a császár privilégiumának tekintették, titokban őrizték. Előfordult olyan eset is, hogy az összes feng shui írást megsemmisítették, nehogy az ellenség kezére kerüljön.

A mestereket akár meg is ölették ugyanilyen ok miatt. Véletlenül, vagy szándékosan téves tanok szivároghattak ki a palotából. Talán ennek köszönhető, hogy különböző feng shui iskolák alakulhattak ki.

A terek felosztása

A vaszatiban a tervezés és a tér minőségének elemzése szigorúan égtájak szerint történik. A lakás "vaszati térképét" Vasztupurusa mandalának nevezzük.

A feng shui többféleképpen is oszthatja a teret: égtájak szerint is, de gyakran csak a főbejárathoz viszonyítanak. Az ő "lakástérképük" a Báguá térkép.

Holisztikus elemzés a vaszati segítségével

A feng shui egyértelműen meghatároz a lakáson belül különböző életterületeket: szerelem, egészség, karrier, stb.

A vaszatiban ezek az életterületek nem csak egy-egy égtáj minőségével vannak összefüggésben, ill. egy-egy égtáj nem csak egy életterületért felel. Minden égtájjal kapcsolatban áll egészségünk, anyagi helyzetünk és párkapcsolatunk minősége is.

A hasonlóságok mellett is sok eltérés

  • Az öt elem. A vaszatiban ez a föld, a víz, a tűz, a levegő és az éter. (Érdekes módon ezeket az elemeket vizsgálják a nyugati természettudósok is.) A feng shui elemei a föld, víz, tűz, fém és a fa. (A fém a védikus felfogás szerint a föld és a tűz keveredéséből jön létre, a fa pedig a föld és víz tulajdonságait hordozza magában.)
  • A korrekciós eszközök. A vaszatiban alkalmazott ún. energetikai eszközök a Védák leírásai szerint készülnek, egységesek, használatuk egyértelmű. A feng shuiban is léteznek mandalák, de a vaszatiban a korrekcióra használható energetikai eszközöket yantráknak nevezzük. A korrekciók során természetesen alkalmazunk egyéb módszereket is: dolgozunk az elemekkel, átrendezzük a szobát, tudatosan válogatjuk meg a képeket, dísztárgyakat, színeket, stb.

A vaszati egységes, időtlen, ellentmondásoktól mentes

Azt, hogy a vaszati elvei, amelyek az évezredek során nem változtak, az egész földön egyformán alkalmazhatóak, éppen modern fizikusok, temészettudósok (Viktor Schauberger, Wilhelm Reich, Hartmann, Burchard Heim, stb.) tézisei támasztják alá.

A feng shui rendkívüli képességekkel megáldott, de mégis "halandó" emberektől származik. A későbbi leírásokat is ezeknek a személyeknek, ill. tanítványaiknak köszönhetjük. Dinamikus tudomány, ami még napjainkban is változik, fejlődik.

Összefoglalva

Láthatjuk, hogy a két ország szokásai, történelme között az a különbség, hogy az egyik a tudás egységben maradását segítette elő, míg a másikban több irányzat alakult ki.

A vaszati törvényei tudományos alapokon nyugszanak, és egyértelműen le vannak fektetve az egyetemes, ősi tudást tartalmazó Védikus Írásokban.

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Gyermekeink fejlődéséért
Egy kis odafigyelés
Harmónikus párkapcsolat
Szingli lányok és fiúk!
Vaszati - a védikus térrendezés

       

Események

Vaszati Műhelynap
Vaszati I. tanfolyam
Párkapcsolat: a Nagy Hazugság
Asztrológia: Útmutató önismeretfejlesztéshez, az élethez - előadás
" És boldogan éltek, míg..." - A párkapcsolat forgatókönyve - Előadás

Szakértők

Artemisz Önismereti Műhely
pszichodráma vezető

Szakolczai Szabolcs
energiagyógyász (prána)

Sikerkód Motivációs Tréningek
motivációs tanfolyamok

Köteles Gyula
reflexológus

Peti Mária
grafológus

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS