Hírlevél feliratkozás
Otthon

Fabútor vaszatis szemmel

vaszati, térrendezés, lakberendezés, fabútor

„Álljanak meg kedveskéim, épp most sült ki a kürtős kalács!”


„Álljanak meg kedveskéim, épp most sült ki a kürtős kalács!” integetett Trabantunk után egy magyar néni hangja egy – a Gyilkos tónál is messzebb fekvő - falucska határában.


Ez az emlék hordozza számomra életem egyik legfontosabb üzenetét.
Kötődéseink megőrzésére, megbecsülésére figyelmeztet, amikor csak eszembe jut.

Miért ír erről egy Vaszati szaktanácsadó a fából készült bútorok kapcsán?
Mert Erdély a magyar múlt egy darabja, a Vaszati szerinti építészet és térrendezés pedig az emberiség egyetemes öröksége.
Olyan hagyományokat képvisel mindkettő, amelyekre biztos jövőt építhetünk.
Világunk változása, fejlődése csodálatos, ugyanakkor félelmetesen gyors. Hétköznapjaink részévé vált a küzdelem, a feszültség, a bizonytalanság.

Mindezek ellenére a leghétköznapibb elvárásunk egymás iránt a hűség és a megújulásra való képesség. Miből meríthetnénk erőt ehhez, ha nem a múltunkból, őseinktől ránk maradt örök értékeinkből?
Ha egy életre választunk, nem árt tisztában lenni az egész Földön érvényes alapvető energetikai törvényekkel. Azzal, hogy a pozitív energiák északról és keletről áramlanak minden bekerített térbe, illetve, hogy a környezetünket és testünket felépítő öt elem (éter, víz, tűz, föld, levegő) mindegyikének külön terület határolható el otthonunkban, az égtájak szerint.
Ha ezt tudjuk, biztosan nem jut eszünkbe piros bútorokkal berendezni a hálószobát, északnyugatra tenni az ágyat, vagy tükrös szekrényt vásárolni.
Különben depressziónk ellenére is előbb utóbb tudomásul kell vennünk, hogy kapcsolatunk a válás felé közeledik, gyerekeink izgágák, figyelmetlenek, és egyáltalán minden szétesik körülöttünk. Talán legelőször a farostlemezből készült, vegyszerekkel konzervált bútoraink, amelyeket "szigorú spórolás" címszó alatt válogattunk össze...

A föld-elem és a biztonság
Egyszer talán mindenki rájön, hogy nemcsak mi alakítjuk környezetünket, hanem környezetünk minősége is hat ránk, akár van róla tudomásunk, akár nincs.
A Vaszati szerint otthonunk délnyugati része képviseli a múltat, amely egyben a föld-elem területe is. A föld életünk alapja. Nemcsak azért, mert a Földön élünk, hanem, mert a termőföld adja nélkülözhetetlen táplálékaink mellett legalapvetőbb építőanyagainkat: a fát, a vályogot, az agyagtéglát. Otthonunkban a földet képviseli minden, ami nagy kiterjedésű, és nehéz: szekrények, ágyak, nagyobb kanapék, nagy, dézsás növények, kőből, fából készült tárgyak. Ha ezt az elemet megfelelően használjuk otthonunk délnyugati részén, azzal békét, nyugalmat, biztonságot teremthetünk életünk minden területén.

Béke, nyugalom, biztonság
Ez sugárzik a fabútorokból is. Masszív, erős ágyak, szekrények. Stabilitás. Pontosan az, amit a Vaszati elvár a délnyugati, nyugati és déli területre leginkább megfelelő bútoroktól! A kisebb darabok, pl. komódok, kerülhetnek a többi égtájra.
Ha ebből a kínálatából délnyugaton berendezünk egy szülői hálószobát, az a szülői tekintély, a békés családi élet természetes erősítőjévé válik..
Egy nyugaton elhelyezett tölgy, vagy fenyőágy a nyugodt, mély alvást segíti, azt, hogy nappal kiegyensúlyozottak, energikusak lehessünk. (Arra azért vigyázzunk, hogy a fejünk dél, kelet, esetleg nyugat felé forduljon!)

A fában rejlő hűség
Az Erdélyből származó bútorok tömör faanyagukkal súlyt, tekintélyt képviselnek, letisztult stílusukkal nyugalmat, bölcsességet árasztanak, mint apáink, nagyapáink tekintete.
Természetes barna színük megteremti az otthon barátságos melegét.
A fa természetes feldolgozási módjainak előtérbe helyezése beteljesíti: ami „porból lett porrá lészen”. Ellentétben a műanyagokkal, farostlemezzé alacsonyított minőségekkel, szervezetünkre káros anyagokkal tartósított modern divatcsodákkal.
Tudnunk kell, hogy ez az a minőség, amely biztosan meghálálja bizalmunkat és hűségünket. Nemcsak egy életen, hanem akár több emberöltőn keresztül is szolgálni fog minket.

Írta: Farkasné Zsuzsa

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Jól aludtál?
Kedves amatőr „vaszatisok”!
Influenza mentes otthon
Afeng shui öreganyja
Vaszatival a meddőség ellen

       

Események

Vaszati I. tanfolyam
Vaszati Műhely
Vaszati I. tanfolyam
Vaszati Műhelynap
Vaszati I. tanfolyam

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS