Hírlevél feliratkozás
Otthon

Energiáról okosan II.

kazán, egyedi fűtésrendszerek, takarékos háztartás, fűtés

A második lépéshez már férfi kell! Hiszen az egyedi fűtésrendszerek sok apró praktika ismeretét kívánják tőlünk.

Kialakításuknál érdemes átgondolni a következőket! Az egyedi fűtés történhet kályhákkal, konvektorokkal és központi fűtési rendszerekkel.

Központi fűtés esetén a rendszer „lelke”a kazán, ezért érdemes egy kicsit többet tudni róla. (A kazánokra vonatkozó tanácsok nagyrészt érvényesek a kályhákra és konvektorokra is.)

Mire figyeljünk a vásárlásnál?
 
1.    A kazánok hatásfokát alapjaiban a konstrukció határozza meg, ezért a legtöbbet megtakarítani korszerű, magas hatásfokú kazán beszerzésével lehet.
 
2.    A hagyományos kazánok a bevitt energia 55-75 százalékát hasznosítják, a modern kazánok hőhasznosítása 85, a kondenzációs kazánoké meghaladja a 95 százalékot. Ezt az értéket – amely az úgynevezett alsó fűtőértékre vonatkozó hatásfokadat – a berendezések használati utasításában, gépkönyvében találhatjuk meg. Azonban a prospektusokat olvasgatva vigyázzunk! A gyártó által megadott adat a legtöbb esetben csak a névleges hatásfok, ami a teljes terhelés mellett folyamatosan működő kazánra jellemző szám. Komolyabb gyártók ezért nemcsak a névleges hatásfokot, hanem a kihasználási fok adatot is megadják kazánjaikra.
 
3.    Beszerzésnél a kazán árának és hatásfokának értékeléséhez jó tudni, hogy annyi százalékát takarítjuk meg fűtési költségeinknek, ahány százalékkal magasabb hatásfokú berendezést vásárolunk.
 
4.    Új kazán kiválasztásánál az is nagyon fontos, hogy csak akkora teljesítményű kazánt vásároljunk, ami éppen fedezi lakásunk maximális hőigényét. Ez nem csak a beszerzési árat, de a leállási veszteségeket is csökkenti. Felesleges túlbiztosítani a fűtést! Sajnos az épületgépészek a biztonság érdekében hajlamosak egy kicsit „megnyomni a ceruzát” a kazán kiválasztásánál.
 
Legyen elég most ennyi! Legközelebb a karbantartások kérdéskörét járjuk végig. 


Kapcsolódó információk

Cikkek

Energiáról, okosan I.
Takarékos hűtőszekrény?
Energiáról okosan IV.
Energiáról, okosan III.

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS