Hírlevél feliratkozás
Otthon

Melegvíz-okosan

meleg víz, takarékosság, háztartás

A használati melegvíz-ellátás a második legnagyobb energiaigényű a háztartásban a fűtés után.

A használati melegvíz-ellátás, talán a második legnagyobb energiaigényű a háztartásban a fűtés után. Nem mindegy tehát, hogyan csináljuk. Ehhez adunk most praktikus tanácsokat.
 
Az egyedi melegvíz-ellátó rendszerek hatékonysága a meleg vizet előállító berendezéstől függ. A villanybojler egyik előnye, hogy éjszaka olcsóbb árammal is üzemeltethető és korlátozott űrtartalma víztakarékosságra ösztönöz. Hátránya viszont a tárolásból adódó hőveszteség. A veszteség mértéke a bojler nagyságától és a benne tárolt víz hőmérsékletétől függ; minél nagyobb és melegebb a víz, annál nagyobb a hőveszteség is!

A víztárolós gázbojler előnye, hogy kevesebb gázt fogyaszt, mint az átfolyós rendszerű, viszont nagyobb a hővesztesége.
Kiadásaink csökkenthetők, ha a kisebb vízigény ellátására, vagy a távoleső kifolyóknál (pld. mosogató) úgynevezett átfolyós vízmelegítőt építünk be. Ezeknek nincs tároló tartályuk, így nincs tárolási hőveszteségük sem.

Ha a bojlerünket cserélni kell, válasszunk energiatakarékos kivitelű készüléket. Az ilyen készülékek ára 5.000-10.000 forinttal magasabb ugyan, mint a hagyományos típusoké, de a különbség egyetlen év alatt megtérül.

Csak akkora méretű bojlert használjunk, amely családunk számára éppen elegendő mennyiségű meleg vizet tárol.

Ha a lakásunk fűtését gáztüzelésű cirkó készülék látja el, de van villamos bojlerünk is, a cirkó tönkremenetele esetén kombinált cirkókazánra válthatunk, amely egyszerre látja el a fűtési- és a használati meleg víz előállítását. A kombikazán ára magasabb, de a különbség 1-3 év alatt megtérül.

A bojler a lehető legközelebb legyen a vízfelhasználás helyéhez, mert a hosszú cső is hő- és így pénzveszteséget okoz!
Vegyük lejjebb a hőfokszabályzót! Ha egy 120 literes bojlerben 80 ºC fokos helyett csak 65 ºC fokos vizet állítunk elő, kevesebbet kell fizetnünk, ha pedig 50 ºC fokos vízzel is megelégszünk, már a dupláját takaríthatjuk meg havonta! Ne feledjük, ha a bojlerben magasabb a hőmérséklet, akkor a hőveszteség is nagyobb!

A szükséges melegvíz mennyiségét szabályozhatjuk a hőfok megfelelő beállításával. Amennyiben sok melegvízre van igényünk, akkor a hőfokszabályzót állítsuk melegebbre, viszont kisebb igény esetén ne felejtsük el lejjebb tekerni a szabályozót!

Gyújtólángos melegvíz-termelőknél a gyújtólángot éjszakára, vagy a hosszabb üzemszüneti időszakokra zárjuk el! Ezzel is energiát takaríthatunk meg, és meghosszabbítjuk a készülék élettartamát.

Ha hosszabb időre elmegyünk otthonról (pl. nyaraláskor), ne felejtsük el kikapcsolni a melegvíz termelőt!
 

Írta: E-Misszió Egyesület

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Energiáról okosan V.
Energiáról okosan IV.
Energiáról okosan
Kedves amatőr „vaszatisok”!
Takarékos háziasszonyok

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS