Hírlevél feliratkozás
Otthon

Energiáról okosan

napenergia, napkollektor, meleg víz, energiatakarékos

Meglévő épületeknél az utólagos szigetelésekkel, és a fűtési rendszer átgondolásával érhető el...

A melegvíz előállításának legolcsóbb és egyben környezetbarát módja a napenergiát hasznosító rendszerek beépítése. Ezeket a rendszereket be lehet építeni már meglévő házakba is, csatlakoztatva a meglévő használati melegvizes rendszerhez, vagy új épület esetén már így lehet tervezni a melegvíz ellátást.

 
A napenergiát hasznosító rendszerek lelke a napkollektor, melyet az épület déli tájolású tetején helyeznek el.
A kollektor csőkígyója vizet vagy fagyálló folyadékot melegít fel, amivel használati melegvizet, esetleg fűtési vizet állítanak elő egy hőcserélőn keresztül. A melegvizet ebben az estben is a hagyományos rendszerekhez hasonlóan bojlerben tárolják.

Napkollektorokkal egy családi ház éves használati melegvíz igényének 60-70%-át biztosíthatjuk, ezért a rendszert kiegészítő melegítő berendezéssel együtt kell tervezni. Ennek legegyszerűbb módja, ha a napenergiát gyűjtő melegvíztárolóban elektromos árammal működő fűtőpatront is elhelyezünk.

Ma már komplett napenergiával működő melegvizes rendszereket lehet kapni, amelyekbe gyárilag be van építve a kiegészítő fűtés is. Ezek a rendszerek ma még mindig egy kicsit költségesek, de hosszú távon megtérülnek, és jóval kisebb légszennyezéssel biztosíthatjuk melegvizünket.

A jelenlegi hőszigetelési értékek miatt a napenergiát elsősorban használati melegvíz termelésére ajánljuk. Azonban, ha rendkívül jó hőszigetelésről gondoskodunk a lakásunkban, akkor a napenergia részben már az épület fűtésében is számításba jöhet. Ennek megtervezése többféle szempont egyidejű átgondolását igényli. Amennyiben új építésű házról van szó, akkor az épület tájolása, a nyílászárók és az épülethatároló szerkezetek hőszigetelése, és az épület belsejében elhelyezett hőtároló tömeg mérete az, amiket összeillesztve, gondos tervezéssel optimálisra formálhatunk. Az ilyen tervezési eljárással biztosítható, hogy az éves fűtési energia 50-100%-a napenergiából fedezhető legyen.

Meglévő épületeknél pedig az utólagos szigetelésekkel, és a fűtési rendszer átgondolásával érhető el az, hogy a napenergia a fűtésre is rá tudjon segíteni. De ahol a ház tájolása nem megfelelő, ott egyelőre nem érdemes a napenergia felhasználásán gondolkoznunk. Ott a hőszigetelés megfelelő kialakításában van az egyik legnagyobb megtakarítási lehetőség.

Lakótelepeinken leggyakoribb a központi melegvízellátás, melynek elszámolására kétféle lehetőség van.
Átalánydíjas elszámolásnál a fogyasztó havi fix összeget (rendelkezésre állási díjat és hődíjat) fizet, függetlenül a tényleges fogyasztástól. A díj nagyságát általában a lakás alapterülete alapján állapítják meg. Nem szükséges magyarázni, hogy mennyire igazságtalan ez a rendszer. Ezen a problémán a mérés szerinti elszámolás bevezetésével - azaz mérőóra felszerelésével - lehet segíteni.
Szereltessünk be melegvízmérő órát, és térjünk át a mérés szerinti elszámolásra!


Írta: E-Misszió EgyesületKapcsolódó információk

Cikkek

Melegvíz-okosan
Energiáról okosan V.
Energiáról okosan VI.

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS