Hírlevél feliratkozás
Otthon

A fabútorok ápolása IV.

fa, fabútor, ápolás, pácok,

Beszívódást, egyenletes színezést szolgáló adalékokat és konzerválószereket tartalmaznak.

A kézi pácolás eszközeit a méretek, a cél, a pác tulajdonságai, a lehetőségek, a technológiai lépések, az környezeti, egészségvédelmi biztonságtechnikai előírások, és szükségszerűségek függvényében kell kiválasztani.
Vizes pácok:
Porpácok (por alakú színezékek)
A porpácok forró vízben jól oldódó szintetikus színezékek (anilin festékek). Beszívódást, egyenletes színezést szolgáló adalékokat és konzerválószereket tartalmaznak. A fa rostjait festik, és élénkítik a rajzolatot. Szalmiákszesz hozzáadásával javítjuk a nedvesítő-képességet és az egyenletes felszívódást

Folyékony pácok (színezékek oldott állapotban)
A folyékony vizes pácok felhasználásra kész színező anyagok, pigmentek, vagy ezek kombinációi. Vízben oldódó kötőanyagot (pl. akrilgyanta) és oldószereket (pl. alkohol) és esetleg UV abszorbereket is tartalmaznak. Valamennyi faanyaghoz használhatók. Egalizáló hatásúak, élénkítő hatásuk nincs, a fa hibáit kissé elfedik. Megakadályozzák a fa duzzadását, a rostok felhúzódását.

Egy komponensű pozitív pácok
Az egykomponensű pozitív pácok többnyire viasztartalmú vizes pácok, a késői pásztát sötétebbre színezik mint a korait. A további felületkezelést igényelnek, mivel csekély ellenálló képességűek.

Oldószeres pácok:
A rusztikus oldószeres pácok szintetikus oldószerekben oldott színezékek és pigmentek illetve ezek kombinációi. Felületaktív anyagokat, fixáló és szárítóadalékokat is tartalmazhatnak. A színezékek a rostokat festik meg, élénkítő hatásúak és nem fényállók. A pigmentek a felületen rakódnak le, egalizáló hatásúak és fényállók. A kettő megfelelő kombinációjával valamint felületaktív anyagokkal, fixáló és szárítóadalékokkal érdekes hatások és kedvező tulajdonságok érhetők el. A fa érdessége a pácolás során alig változik. A rusztikus páckép a felület visszatörlésével jön létre.

Alapszínekből keverjük vagy kész színekben kaphatók.

A szeszpácok (spiritusz) 96 %-os alkoholban oldott szintetikus színezékek (anilin festékek). A színezékek porok vagy oldatok formájában kaphatók, vagy kész pácként megfelelő színre beállítva. Gyorsan száradnak, jól színeznek, kiváló a nedvesítő-képességük és fényállóságuk. Az eszközök vízzel tisztíthatók.

Az olajpácok olajban felvitt színezőanyagok.
Lakkpácok híg gyantaoldatban diszpergált pigmentek. A felület színe függ a felhordási rétegvastagságtól (felhős páckép), és többé-kevésbé takarják a fa rajzolatát (fednek). Lakkozott felületre is felhordható, patinázásra is használható. A gyakorlatban nevezik így a színezett lakkokat is, és azokat a pácokat is, melyekbe bizonyos mennyiségű lakkot kevernek. A lakkpácok összetételüktől és az igénybevételtől függően további felületkezelést már nem feltétlenül igényelnek.

Viaszpácok színezékekkel vagy pigmentekkel színezett viaszok. A kötőanyagokat is tartalmazó pácokat lakkpác, olajpác, viaszpác, szemben a többi páccal - nem feltétlenül kell védőréteggel ellátni (lakkozás, lazúrozás, viaszolás). Ennek szükségességéről a kötőanyag mennyiségének, minőségének, valamint a használati követelményeknek figyelembevételével dönthetünk.
Egyes lazúrokat is neveznek tévesen fapácnak.

 

 Kapcsolódó információk

Cikkek

A fabútorok ápolása II.
A zaj az erdőnek is árt
A fabútorok ápolása I.
Kereskedelmi morál?
A fabútorok ápolása III.

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS