Hírlevél feliratkozás
Otthon

A fabútorok ápolása VI.

pác, fapác, pácolás, faápolás,

A pácok alkotórészei, mint kémiai tulajdonságokkal bíró anyagok a környezettel kölcsönhatásban vannak.

A pácok alkotórészei, mint kémiai tulajdonságokkal bíró anyagok a környezettel kölcsönhatásban vannak. Gondoskodnunk kell, arról hogy ezek a gyakran mérgező, robbanásveszélyes esetleg maró stb. anyagok a veszélyességüknek megfelelően legyenek tárolva, szállítva, feldolgozva, alkalmazva, hulladékaik kezelve, megsemmisítve, de arra is ügyelnünk kell, hogy a környezeti hatások ne befolyásolják károsan anyagainkat, és hogy az alkalmazott eszközök ne változtassák meg az anyagok tulajdonságait.

Általában figyeljünk arra, hogy:
•    a pácok tárolóedényei, a felhordás eszközei ne legyenek fémek. Különösen a vizes és a vegyi pácok a fémekkel kémiai reakcióba lépve kedvezőtlenül elváltozhatnak. Használjunk vegyszerálló műanyag, üveg, porcelán-edényeket és eszközöket, szóráshoz rozsdamentes alkatrészekkel készült technikát.

•    a faanyagok fajtájuktól függően maguk is tartalmaznak különböző vegyi anyagokat, melyek visszahatnak a pácra. A keverőpálcába, ecsetnyélbe beszívódó pác egy másik színbe visszaoldódva elszíneződést okozhat. A felületről visszaszedett pác színe már biztosan más, mint amikor rávittük, és farészecskéket is hoz magával, ami további elváltozásokat okozhat. A visszaszedett pácot tehát ne öntsük vissza az eredeti pácba! Amennyiben egy másik munkánál mégis hasznosítani kívánjuk, csak megfelelő regenerálás /szűrés, szín és összetételének korrekciója után tegyük azt.

•    olyan eszközöket válasszunk, melyeket a pácanyag nem old fel.

•    a felhordó eszköz legyen jó minőségű és jól karbantartott. A szőrét hullató ecset, a szálvesztéses textília, a málló szivacs, a rojtos henger, a szennyezett pisztoly, edény, törlőruha, csiszoló stb. tönkreteheti a teljes munkafelületet.
Jó munkát, eredményes pácolást és sok örömöt kívánok a frissen pácolt  bútorokban! 


Kapcsolódó információk

Cikkek

A fabútorok ápolása II.
A fabútorok ápolása III.

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS