Hírlevél feliratkozás
Otthon

Parketta vagy hajópadló?

fa padló, melegburkoló, parketta,

Jó hír, hogy ismét a parketta reneszánszát éljük, mivel egyre több lakásban jelenik meg...

A meleg burkolatok esetében sincs másképp: választhatunk szőnyegpadlót, műanyagpadlót, vagy ennek továbbfejlesztett változatát a laminált padlót, melyet tévesen kevernek össze a valódi fából készült parkettával.

Jó hír, hogy ismét a parketta reneszánszát éljük, mivel egyre több lakásban jelenik meg a higiénikus és esztétikus faburkolat. Semmi sem pótolhatja a valódi fa padlóburkolat melegségét, otthonosságát, hiszen komfortérzetünket a természetes anyagok beépítésével növelhetjük legjobban. A fából készült padló mellett szól az is, hogy többször átcsiszolható, javítható, felújítható anélkül, hogy meg kellene bontanunk a burkolatot, így akár hosszú évtizedeken keresztül élvezhetjük a természet szépségét környezetünkben.

Napjaink műanyagokkal fertőzött világában egyre többen fordulnak a természetes anyagok felé. Ez egyre inkább észrevehető a lakóterek kialakításánál, így a padló burkolásánál is. Az eredetiség és a természetesség azok a tulajdonságok, amiért fákból készítik a legegészségesebb és a padlónak legalkalmasabb anyagot, legyen az ipari vagy lakossági felhasználású.

A valódi fa az egyetlen újra termelődő alapanyag. Felhasználása során is élettel teli marad, harmóniát sugározva változtatja otthonná lakását. A természetes faanyag minden darabja egyedi és megismételhetetlen, bármilyen környezetben melegséget kelt. Különösen igaz ez olyan belsőépítészeti résznél, mint a lakóterek padlója. Itt kitűnően érvényesülhet a különféle fafajok természetes színtónusának és jellegzetes erezetrajzának együttes hatása.

A valódi fapadló ezen kívül jó hang és hőszigetelő képességgel is bír. Antisztatikus, könnyű tisztán tartani és nem vált ki allergiás tüneteket. Mindezek a jellemvonások adják a fának azt a karakterét, amit az emberiség hasznosítani tud padlóburkolóként és ezzel saját egészségének és lakóhelyének a szolgálatába tudja állítani a fát.

Napjainkban a hazai piacon is egyre bővülő típus és fafajta választékból tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb parkettát-fapadlót. Mivel a parketták különféle típusa más és más mérettel, illetve műszaki tartalommal bír, érdemes szót ejteni róluk.

Tömör padlók


- Hajópadló. A padlók legrégebb óta használt típusa. Markáns méreteinél fogva elegáns megjelenést ad lakásunknak. Klasszikus módon szögelve kerül lefektetésre. Vastagsága 20/22 mm.
- Hagyományos parketta. A fa padlóburkolatok "klasszikusai". A csap és horony él megmunkálás pontos illeszkedést eredményez, a léceket pedig rendkívül változatos mintába lehet lerakni. A lerakás történhet hagyományos módon vakpadlóra szegezve vagy betonaljzathoz ragasztva. Vastagsága 22 mm.
- Mozaik parketta. Téglalap elemekből összerakva épül fel, melyeket alul műanyagháló tart össze. Olcsó és anyagtakarékos parkettafajta, amely azonban esztétikus. Kis szerkezeti vastagsága miatt - 8 mm - jól alkalmazható szőnyegpadló kiváltásával, régi burkolatok bontás nélküli felújítására.
- Lamella parketta. Egyesíti a mozaik és a hagyományos parketta előnyeit. A lécek csaphorony nélküli él kiképzéssel készülnek. Igen változatos alakban rakhatók le. Készül műanyag hálóval táblásított alakzatban (halszálka, angol kötés) is. Kis vastagságuk miatt - 10 mm - padlófűtésű lakóterek burkolataként is használható.
- Ipari parketta. A mozaik parketta élére állított elemeinek összeragasztásával táblásított parketta típus. Nagy forgalmú, erős igénybevételnek kitett helyiségek masszív burkolata. Vastagsága 22 mm.

Rétegelt parketták

- Háromrétegű (kész) parketta. Magas színvonalú és használati értékű. Lakások valamint egyes típusai tornatermek, sportpályák padlózatának készítésére alkalmas. A parketta stabilitását három egymásra merőleges szálrendezéssel összeragasztott fa réteg adja meg. A parketta felülete csiszolt, UV. lakkal vagy olajjal kezelt, amely lerakás után azonnali használatra teszi alkalmassá. Készül 3 soros (szalag), 2 soros (svédpadló) és osztatlan (hajópadló) mintázattal. Lerakása gyors és gazdaságos. Panelek csaphornyosan illeszkednek egymáshoz. Rögzítésük él ragasztással, egyes típusainál ragasztás nélkül, pattintással történik. Többször csiszolható, felújítható. Vastagsága 14/15 mm.

- Kétrétegű parketta. Mivel az utóbbi időben egyre nagyobb igény jelentkezett a padlófűtéses lakóterek fával való burkolására, megszületett a parketta család legfiatalabb és legkorszerűbb típusa. Ez egy nagy méretpontosságú, két rétegben ragasztott csappal és horonnyal ellátott fa alapú padlóburkolat. Alsó rétege 6 mm vastag fenyő vagy rétegelt lemez, felső rétege 4-6 mm vastag keményfa, melynek színe, rajzolata adja meg a padlóburkolat hangulatát. A termék magában hordozza a "kész" és a "hagyományos" parketta előnyeit. Felülete csiszolt, lakozott, azonnali használatra kész. Méreteiből adódóan többféle mintába fektethető az aljzatbetonra ragasztva. Hosszú élettartalmú, többször csiszolható és lakkozható. Vastagsága 10-12 mm.

A fapadló egy életre szóló választás. Megfelelő kivitelezéssel, kellő ápolás mellett mindig szép marad, és soha nem megy ki a divatból. A faanyag típusának kiválasztásakor sokszor kizárólag az esztétikai élmény a döntő, pedig egyéb kritérium is felmerül. Nem mindegyik fafaj alkalmas padlófűtés fölé. Továbbá érdemes érdeklődni a szakkereskedésekben, hogy melyik fa, milyen keménységű, mennyire érzékeny a páratartalom és hőmérsékletváltozásra. A burkolásra váró hely igénybevételétől nagyban függ az optimális faanyag kiválasztása. A parketta választását egészségi okok is alátámasztják. Sztatikus feltöltődésre nem hajlamos szemben a laminált padlóval, továbbá könnyen tisztán tartható, az allergiát okozó poratkák nem tudnak megülni benne, mint a textil burkolóanyagokban.

Annak érdekében, hogy minél tovább élvezhessük parkettánk szépségét, az alábbiakra ügyelni kell:

- Meg kell akadályozni, hogy a parkettára felesleges mennyiségű víz kerüljön.
- A nedves vizes foltokat azonnal fel kell törölni.
- Elejét kell venni, hogy a parkettára por, homok kerüljön, ezért a bejáratot megfelelő lábtörlővel kell ellátni.
- A bútorok alá filc darabot kell ragasztani, a parketta felületen nem szabad tűsarkú cipőben közlekedni.
- Különösen fűtési idényben drasztikusan lecsökken a helyiségek levegőjének relatív páratartalma. Párologtatással, szellőztetéssel, szobanövények elhelyezésével, a túlzott felfűtés elkerülésével akadályozható meg ez a jelenség. A levegő relatív páratartalmának sohasem szabad 50 és 60% közötti tartományon kívül lennie.
- Vízzel, általános tisztítószerekkel takarítani tilos a parkettát. "Ködnedves" ruhával, parkettaápoló szerekkel kell a fa padlót tisztán tartani.
- Minden faanyag megváltoztathatja a színét, ha bizonyos ideig fény (nap) hatásának van kitéve. A sárgulás, fakulás, érés, sötétedés természetes folyamat. A nagy kontrasztok elkerülése végett kerülje a parketta foltokban történő letakarását!
- A beépítéskor és a tisztításkor körültekintően megválasztott segédanyagok növelik burkolatunk élettartamát.

Fáradozásainkat azonban garantáltan kárpótolni fogja az otthonunk ékessége, a parketta.

Forrás: Otthon Tudós

Talp Alatt


Kapcsolódó információk

Cikkek


       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS