Hírlevél feliratkozás
Életmód

A mások felé fordított szeretet

lelkisegély szolgálat, Nyíregyháza, szeretet

Ilyenkor, az ünnepek körül felerősödik bennünk a valahová tartozás igénye.

Ilyenkor, az ünnnepek körül felerősödik bennünk a valahová tartozás igénye. Szeretetre, közösségre vágyunk.
Ha ez az igény kielégülhet, mert valóban tartozunk valahová, hálásak lehetünk.

Ha mégsem így van, találhatunk olyan köröket, csoportokat, intézményeket, ahol szívesen nyújtanak segítő kezet, adnak tanácsot, amikor magányosnak érezzük magunkat


A nyíregyházi Mentálhigiénés Központ ezek közül való. Vezetője, Vo Khanh Toan vietnámi származású, ám 18 éves kora óta él Magyarországon. Tapasztalatai alapján érdekes összehasonlítást tett arról, a két nép hogyan viseli lelki eredetű problémáit:


– Nagyon sok tekintetben mindkét nép hasonlóan reagál a lelki eredetű problémákra. A különbség, hogy a magyar emberek sokkal több dologból csinálnak problémát, mint a kíniak, vagy a vietnámiak. Ott az élet sokkal nehezebb, és az ember megtanulta, nem érdemes kicsi dolgokra nagy energiát pocsékolni. A magyar emberek nagyon érzékenyek. Vágynak a szépre és a szeretetre, ugyanakkor mintha a veszteségeikre, megvalósítatlan vágyaikra is sokkal érzékenyebben reagálnának. Ez nagyon nehéz megéléseket eredményezhet, egyfajta lelki örvénybe kerülnek, amiből nehéz szabadulni.

A közösségek hiánya

Itt az emberek sokkal nagyobb jólétben élnek, mégis kilátástalannak érezzük sokszor az életet. Ennek okát elsősorban a megtartó erejű közösségek hiányában látom. Hiányzik az emberek iránti bizalom, a kiszámíthatóság. A rendszerváltozás, a jólét, érdekes módon leépítette az egymás iránti lojalitást, tiszteletet, bizalmat. Nagyon egyéni célokra építő világ alakult ki Magyarországon. A nagy versenyfutásban mindenki csak magára számíthat. Azonban a társadalom jelentős rétege nagy hátrányból indul. Nap, mint nap meg kell éljék a veszteségeket, a magára hagyatottságot, és ha lelki válságokba kerülnek, egyedül nem tudnak kijönni ezekből. Szükségük van emberi szóra, egy segítő kézre, kapaszkodókra.

Anonim szolgálat
Az anonimitás az ilyen szituációban nagyon sokat jelent. Senki sem szeretné feltárni a gyengeségeit. Ha bajban vagyunk, szeretnénk segítséget kérni, de szégyelljük magunkat, és ez gátolja a keresést.
Az anonim, ingyenes, telefonos lelki segély szolgálat ezért óriási jelentőségű. A szolgálatban, a bajba jutott, név nélkül, anonim módon mondja el, egy teljes anonimitásban lévő másik embernek a gondjait.

Havi 1400 hívás
Az anonimitás növeli az aktivitást. Szociális munkások, szakápolók, teológusok, jelenleg tizenöten abszolút ingyen végzik felváltva tevékenységüket. Sokszor nagyon nehéz emberi sorsokat kell megélniük. Volt olyan hónap, amikor 1400 hívást regisztráltunk. A telefon végén lévő embereknek nem sajnálatra, hanem segítségre, szolidaritásra van szükségük. Amikor másokon segítünk, tulajdonképpen magunkat gyógyítjuk, hiszen a legnagyobb gyógyító erő maga a szeretet. Nem az a szeretet, amit magam felé, hanem amit mások felé irányítok. Vannak nehéz pillanatok, de van, amikor tíz év elteltével hív minket valaki, hogy megköszönje a valamikori segítséget. Ez mindenért kárpótol minket!

A telefonos lelki segély szolgálat hívható:
Munkaszüneti napokon és ünnepnapokon:
18 és 23 óra között 06(80) 204-519
Önkéntesek jelentkezését várjuk!

Írta: Vo Khanh Toan


A lelki segély szolgálatot ma egy jóindulatú, segítőkész vállalkozó támogatásával működtetik.Kapcsolódó információk

Cikkek

Felavattuk az Almamag-Hidat!
A szeretet rendjei II.
Gyökerek és szárnyak - Gyermeknevelésről másképpen
A karácsonyfa helye és színei
A szeretetről kicsit másképp

       

Események

Számmisztika tanfolyam
Gyógyítás és Germán Gyógytudomány tanfolyam
Tanuljunk családul: asztrológia a hétköznapokban
HENNIA táncolj át az életen
Vaszati Műhely

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS