Hírlevél feliratkozás
Szépség

Vegyszermentes szépségápolás

biokozmetikum, szépségápolás, szépség, környezetszennyezés

A biokozmetikumok növényi eredetű összetevőket tartalmaznak, melyek ellenőrzött területekről valók

A környezettudatos szemléletmód a szépségipart sem hagyta érintetlenül: A fejlett nyugati világ biolázban ég. A fejlett, tudatos vásárló szeretne vegyszermentes, génmanipuláció nélküli élelmiszereket fogyasztani, és hasonlóan természetes anyagokból készült kozmetikumokat használni. A természet és a természetesség utáni vágy elérte a szépségipart is.
 
A biokozmetikumok növényi eredetű összetevőket tartalmaznak, melyek ellenőrzött területekről, biogazdaságokból származnak. A készítményekben nincs szintetikus anyag, ásványi zsír, tartósítószer, illat- és színezőanyag, allergizáló anyag, emulgálószerek, szilikon, paraffin és más ásványolaj-származékok;

A termékek gyártása során a környezetbarát technológiát alkalmazzák. A tanúsító intézet irányelvei nem engedélyezik a nyersanyagok és a kész kozmetikumok radioaktív besugárzását, például csírátlanítás céljából sem. A gyártó cégek nem végeznek állatkísérleteket, nem használnak fel génmanipulált termékeket, és a termékek csomagolásán mindenki számára érthetően feltüntetik az összetevők listáját.

Miért vásárolunk biokozmetikumot?

Környezetszennyezés: ha a jelenlegi ütemben folytatódik a Föld véges erőforrásainak kiaknázása és a természeti környezet rombolása, nem sok jövőt jósolunk neki.
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kölcsönözzük." Indián közmondás.
A vegyi kozmetikumok előállítása és a felhasználása során keletkező kémiai anyagok szennyezik környezetünket.

A megbetegedések okán: Manapság az emberiség nagy része eltávolodott a természetes életmódtól, és a helytelen életvitel, a mérgező vegyi anyagok fenyegető megbetegedések szomorú lehetőségeit rejti magában. Vissza kellene térnünk gyógynövényeinkhez!

Személyes eltökéltség. Mivel néhányan szeretjük magunkon érezni a természet érintését, leheletét, „a növények hatóanyagaiból sugárzó természetes alkotórészek harmonikus összjátékát", ellenben irtózunk minden olyan anyagtól, amely kárt okozhat szervezetünknek és környezetünknek.

Ki akar szintetikus anyagú konzerválószerek, illatanyagok, fényvédőanyagok, emulgálószerek tömkelegét magára kenni, amelyek nem csak a bőrt, de az egész szervezetet is veszélyeztethetik? A természetes anyagok (gyógynövények; élő állatok termékei - tej, méhviasz; gyógyvizek) egyáltalán nem úgy viselkednek, mint a kozmetikai vegyészek által előállított, természetazonos anyagok, a laboratóriumokban előállított helyettesítőik.
 
A szervezet tudja mi a jó neki, felismeri a természetes anyagokat és maximálisan alkalmazza azokat. A „műanyag" dolgoknál nem tökéletes a felszívódás, a hatásfok, a szervezetet pluszban megterheli (máj, vese).

Ellenőrizzük a bio-tanúsítványt

Több gyártó kihasználja, hogy a „bio kozmetikum" név használatára nincsenek egyértelmű előírások, és megfelelő büntetőrendszer sincs kialakítva, ezért merik néhányan „bio, öko" stb. jelöléssel forgalmazni termékeiket. Mindig a gyártók becsületességére kell apellálnunk.

Káosz van a „bio piacon". Csak a vásárló tudja megvédeni a valóban biotermékeket gyártókat a sarlatánoktól. Azzal, hogy nem vásárol tanúsítvány nélküli bioterméket.

A márkák gyártóinak becsületére van bízva, hogy rá merik-e tenni a bio elnevezést készítményeikre? Előfordulhat, hogy bioként árulnak olyan kozmetikai készítményeket is, melyekben szintetikus anyagok keverednek néhány százaléknyi növényi kivonattal.

Velük szemben csak a tudatos vásárló léphet fel, úgy, hogy kéri a minősítő tanúsítvány felmutatását. Ha nincs, akkor a termék nem tekinthető bionak. E nélkül bármilyen összetevőt, hangsúlyozzuk, bármit felhasználhatnak a gyártók, még a híressé vált angol riportfilmben látott petersilie -t is, amelyet ott daráltak a kencébe a bolt hátsó raktárában. A biokozmetikum név igazi használatára azon cégek jogosultak, amelyek az alábbi minősítő intézettől megkapják erre az engedélyt: COMESI, AIAB, BDIH, stb.

Ezen tanúsító intézetek a natúrkozmetikai kritériumok betartásáról gondoskodnak, a növény termesztésétől kezdve a gyártásig végig ellenőrzik a gyártó céget az összes fázisban betartandó követelményekre vonatkozóan. Már a növénytermesztésnél min 2 évig kell várni, amíg a talajt előkészítik és vegymentesítik! Csak olyan növények hatóanyagai kerülhetnek a kozmetikumba, amelyek megfelelően előkezelt kultúrában fejlődtek.
 
Például vigyázni kell a takarmányozás során előforduló fuzárium betegségekre, a talaj elsavanyosodása miatti ásványanyag hiányra - főleg Ca, és Mg - és a környezeti szennyező anyagok elsősorban a dioxinok, ezen belül a PCB-k veszélyére. A problémakör vegyi anyagok nélkül kezelendő.

Írta: Hamsaveda Kft. - Nagy Katalin
 

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Natúr-, bio-, ökokozmetikumok
A plasztikai sebész: stratéga
A bőr az asszony királyi palástja
A hajunk a koronánk
Szépségpatika a konyhából

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS