Hírlevél feliratkozás
Szépség

Allergiás segélykiáltás

ekcéma, bőrápolás, Allergia, bőrbetegség

Bizonyára észrevették már, mindig akkor érezzük, mennyire fontos testünk minden porcikája

Bizonyára észrevették már, mindig akkor érezzük, mennyire fontos testünk minden porcikája, amikor megbetegszik, megsérül. A kisujjunkon egy picike vágás pillanatonként jelzi, milyen gyakran van „használatban”. A bőrbetegségek még erőteljesebben hívják fel figyelmünket a szervezetünk mélyén zajló folyamatok egyensúlytalanságára, apróbb-nagyobb „vétkeink”-re.


Az ekcéma nagyon gyakran allergiára hajlamos egyénekre jellemző vöröses kiütés, mely vagy száraz, viszkető vagy apró vörös dudorok, nedvedző hólyagocskák formájában jelentkezik.

Az ekcéma kialakulása szoros összefüggésben van az immunrendszer túl- illetve alulműködésével. Az allergiára hajlamos rész túlműködik, a fertőzésekkel szemben viszont csökkent a védekezés. Az ekcéma erősödésében - a fizikális tényezők mellett - jelentős szerepet kapnak a lelki tényezők is. A stresszhelyzet, a tartós negatív lelkiállapot újra és újra „belobbantói” lehetnek az ekcémás tüneteknek.
 

Az ekcéma kiváltó okai
Ekcémát gyakran váltanak ki állati eredetű fehérjék; tehéntej, tojás, tejtermékek, egyes citrusfélék, zöldségek, különböző élelmiszerek, hideg idő, száraz levegő, erős verejtékezés, házipor-atka, pollen, penész, háziállatok szőre, vegyszerek.

Mivel az ekcéma hátterében az immunrendszer kiegyensúlyozatlan működése állhat, ezért az gyógyulás egyik legfontosabb eleme a szervezet méregtelenítése. Gyógyszeres kezelés önmagában nem képes megszüntetni az ekcémát, csupán a tünetek enyhítésére, eltüntetésére szolgál.

Az ekcéma kezelésének egyik fontos lépése azt kideríteni, milyen kiváltó okok állnak a háttérben, hiszen az allergizáló anyagok szervezetbe kerülésétől, vagy a bőrfelülettel való érintkezésétől egyaránt tartózkodni kellene. Az ekcémás bőr érzékenyen reagálhat mindenféle szintetikus anyagra, vegyszerekre, tartósítószerekre, színező anyagokra. Ezért fokozottan kell figyelni a tisztálkodó és pipereszerek összetételének tisztaságára természetes eredetére. Súlyosbítja a viszketést mindenféle negatív érzelmi reakció; a düh, zavar, stressz. A gyomrot irritáló ételek; forró ital, narancslé, csokoládé, kávé, tea, alkohol, ecet, fűszeres ételek, szójaszósz, élesztő, paradicsom. Bizonyos fizikai hatások, mint például az izzadás, a meleg, a forró fürdő.

A kezelés lehetőségei
A negatív stressz hatásait kivédhetjük számos természetes antidepresszáns használatával, stresszoldó gyakorlatokkal, jógával, meditációval. Végső esetben pedig valamely terápiás folyamatba való bekapcsolódással.

A méreganyagok szervezetből történő eltávolításának első lépése a megfelelő mennyiségű (napi minimum 2 liter) jó minőségű víz vagy egyéb méregtelenítő folyadék fogyasztása. A szervezet így képes a benne koncentrálódott méreganyag hígítására, majd eltávolítására. A méregtelenítés folyamatát felgyorsíthatja a talpmasszázs, az akupresszúra, a testgyertyázás. Felnőttek esetében ajánlott a kávéról és dohányzásról való teljes leszokás, és a bél baktériumflórájának helyreállítása porbiotikumokkal, hiszen a bélbaktériumok képezik az immunrendszer hetven százalékát. Nélkülük nincs jól működő immunrendszer.

Az ekcémás betegek bőre száraz, mivel a faggyúmirigyek termelése csökken, és így a bőrön keresztüli fokozott a vízveszteség, ráadásul a fertőzés veszély is sokkal nagyobb. Az aloe növényből készült készítmények rendkívül jó eredményekkel segítik a vízveszteség pótlását és a felülfertőződés megakadályozását.

A mértékletes napfény szintén jó hatású lehet az ekcémás bőrre. A hálószoba levegőjének páratartalma 60-70 százalék között legyen. Igaz, ebben az esetben ügyelnünk kell a háziporatkák elszaporodásának megakadályozására. A szobahőmérséklet télen ne legyen 21-22 foknál, éjszaka 19-20 foknál több.

Írta: Oláh Henrietta

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Teendők rovarcsípés esetén
A parlagfű szezonja
Miért nem marad a bababőr?
Téli bőrápolás - tanácsok, tippek
A nyak és a dekoltázs ápolása

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS