Hírlevél feliratkozás
Szépség

Szeplő: áldás vagy átok?

szépségápolás, szeplő, kozmetika, bőr

A szeplő nem tartozik az emberi külső tipikusan szépnek titulált adottságai közé.

Persze vannak, akik idővel megbékélnek vele, sokakban ez az adomány inkább sorscsapás. Ők nehezen törődnek bele a megváltozhatatlanba. De a szeplősség valóban megváltoztathatatlan?

Mi is az a szeplő?

A szeplők kis, kerek formájú foltocskák a bőrön, melyek sötétebb árnyalatúak a bőr eredeti színénél. Tudományosabban a szeplők olyan foltok, melyek a pigment tartalma a melanociták által termelt többlet-melanin miatt megnövekedtek. Ez egy alkati tulajdonság, mely születésünktől kezdve jelen van az életünkben, és az évek előre haladtával egy bizonyos szintig növekszik a számuk. Hasonlatos az anyajegyhez, de a szeplő nem emelkedik ki a bőrfelszínéből, hanem egyvonalban van vele.

Hol és kinél alakulhat ki szeplő?

Leggyakrabban a szőke vagy vörös hajú, az átlagnál világosabb bőrű gyerekeknél, vagy felnőtteknél jelentkezik. A test folyamatos fejlődésével ezek a szeplők is ritkulhatnak, ezért lehet az, hogy aki kisgyermekként bővelkedett ezekben a kis foltocskákban, felnőtt korára teljesen elhagyhatja őket. De ez nem csak gyermekekre jellemző, ugyanis nem ritka, hogy bőr folyamatos romlásával, akár felnőttkorban jelennek meg szeplőfoltok. Leggyakoribb előfordulási helyük az arc, az orr, a homlok, de előfordulhatnak a vállon, illetve a karon is.

Mik a tennivalók?

Akik nem tudnak megbarátkozni saját szeplőikkel, azok számára sincs minden veszve, hiszen a szeplők láthatóságát, ha úgy tetszik, szabályozhatjuk. Na persze, nem az alapozóval vagy csuklyával, hanem néhány egyszerű szabály betartásával.
A szeplők elhalványodnak, ha kevesebb nap éri őket. Érdemes ezért az órákon át tartó napfürdők hanyagolása, és a magas faktorszámú fényvédő krém használata, mely egyaránt szűri az UVA és UVB sugarakat.

Aki nem éri be ennyivel, és inkább megszabadulna szeplőitől, annak érdemes fehérítő vagy szeplőtlenítő krémekkel próbálkoznia. Manapság nem probléma eltávolítani a nem kívánt foltocskákat, melynek módszerei eltérőek, ám az áruk annál borsosabbak. Léteznek olyan krémek, melyek hosszas használat után eredményesen tüntetik el a foltokat, vagy bőrgyógyász beleegyezésével akár lézeres úton is megszabadulhatunk nem kívánt szeplőinktől.
De mégis, talán a legjobb, ha mindenkinek sikerül elfogadnia magát olyannak, amilyennek született.

Írta: gabroKapcsolódó információk

Cikkek

Kozmetikai titkok
Az izzadás okai és megelőzése
Kleopátra-fürdő
Farsangi sminkek bűvöletében
Szépségápolás belülről

       

Események

Helyi Érték Nap

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS