Hírlevél feliratkozás
Szépség

A szoptatás és lógó mellek II.

szoptatás, mellek, műtét, plasztika

A kevesebb és kevésbé látható heg érdekében végezhető egy másik típusú műtét...

Melltartó viselése még hetekig szükséges a varratsor tehermentesítése céljából, legalább 3 hétig éjjel - nappal, később a sebgyógyulástól függően még 4 hétig. Ezalatt napozás, szolárium is kerülendő.
 
A leggondosabb műtéti technika, a legjobb varróanyagok és a tökéletes műtét utáni kezelés mellett sem lehet azonban ígérni, hogy a műtéti hegek láthatatlanok lesznek. A bimbóudvar körüli metszés gyógyul a legszebben, a bimbó alatti függőleges metszés is alig látható, szép heggel gyógyul az esetek többségében.

A leginkább problémás heg mindig a mell alatti harántmetszés hege - ez a leginkább észrevehető. A három metszés eltérő gyógyulási eredménye azok helyének eltérő bőrminőségéből ered.

A bimbóudvar körüli vékony, finom bőr finomabb heggel gyógyul, mint a mell alatti vastagabb bőr. Aki tehát ilyen műtétre vállalkozik, annak el kell döntenie, hogy lógó mellei zavarják-e jobban, vagy a műtét után valamelyest minden esetben látható műtéti hegek.

A kevesebb és kevésbé látható heg érdekében - sajnos csak az esetek kisebb részében - végezhető egy másik típusú műtét, az ú.n. "short scar" („rövid heg”) mastopexia. Ez a műtét azonban csak akkor végezhető, ha a bőrfelesleg aránylag nem túl nagy. Ilyen esetekben a bimbóudvar körüli metszésből valamint az ettől lefelé- kifelé oldal felé irányuló ferde metszésből távolítjuk el a felesleges bőrt és helyezzük át a mellbimbót. Ezzel a módszerrel megspórolhatjuk a három közül mindig a legrosszabb eredményt adó mell alatti harántmetszést.

Veszélyek
A hegesedést nagymértékben befolyásolja az egyéni hajlam. Az esetleg vaskos, feltűnő műtéti hegeket, amennyiben hónapok múlva sem javulnak kellő mértékben, egy kisebb hegkorrekciós műtéttel általában elfogadhatóvá lehet tenni.
Mindkét típusú műtétnek a bármilyen más műtét kapcsán szóba jöhető szövődménye van csupán (vérzés, fertőzés, sebgyógyulási zavar), nagyon ritkán – főleg nagy melleknél, és idősebb korban, zsírelhalás előfordulhat, mely átmeneti váladékozással jár.

A mellbimbó áthelyezése miatt előfordul ritkán átmeneti érzészavar (ez lehet csökkent-, vagy túlérzékenység), de ez csak átmeneti, és csak az esetek kisebb részében jelentkezik. Egészen kivételes esetben előfordulhat a mellbimbó elhalása- ilyen esetben egy másik plasztikai műtéttel pótolható.

Kerülendő a gyakori testsúlyváltozás, dohányzás!
Ajánlott nagyobb méretű emlők esetén legalább időszakos melltartó viselés, hogy a bőr ismételt kinyúlása, ezáltal egy újabb műtét szükségessége minél később következzen be.

A műtét a későbbi terhesség ill. szoptatás képességét nem befolyásolja. Igen kicsi, de lógó mellek esetén a mellfelvarrást szilikon implantációval (beültetéssel) szükséges kiegészíteni a szép eredmény érdekében.

Teljesség érdekében megemlítjük, hogy egyéb módszerekkel is végezhető emlőfelvarrás, amelyeket csak nagyon speciális esetben alkalmazunk Ilyen az ú.n. “tubularis” (csőszerű) emlő esetében a bimbóudvar körül koncentrikus gyűrű alakú bőr eltávolítása – BENELLI módszerével. Ezen módszer esetében nem ritka a bimbóudvar kinyúlása, melynek kivédésére egy erős -, nem felszívódó fonalat hagyunk tartósan a bőr alatt.

Az ún. „vertikális” mellfelvarrás (LEJOUR vagy SHAEFFLAN módszerével) esetén nincs alsó haránt heg, de valamelyest nagyobb a szövődmények lehetősége és nem ritkán szükséges egy második műtét az előnytelen hegek korrekciója céljából.


Írta: Dr. Együtt Mihály főorvos, sebész, plasztikai sebész szakorvos
Kapcsolódó információk

Cikkek

A plasztikai sebész: stratéga
Az otthoni mellvizsgálathoz
Interneten a műtéti várólisták
A szoptatás és lógó mellek I.
Ha nem megy a fogyás!

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS