Mi is az az okos LED?

Az okos LED megjelenése

Lassan az élet minden területében megjelennek az okos dolgok, amik az ember kényelmét szolgálják. Gondoljunk bele, kibírnánk-e akár egy napot az okostelefonunk, okosóránk nélkül, de ha kevésbé közhelyes témát kéne említenem, már a táplálkozástudomány is okostányért használ a mindenki által ismert piramis helyett, persze csak átvitt értelemben. Ilyen az okos otthonok egy újabb nélkülözhetetlen tartozéka is, az okos LED, az egyszerre kényelmes és hasznos izzó, ami sokban megkönnyítheti a felhasználók mindennapjait.

Miben más az okos LED egy egyszerű izzótól?

Míg a hagyományos égők unalmas, egyszínű világítással látják el a szobánkat, addig az okos LED személyre szabottan alkalmazkodik a használójához. Hányszor gondoljuk azt a tévét nézve, egy tál popcornnal a kezünkben, hogy milyen jó is lett volna még azelőtt lekapcsolni a lámpát, hogy kényelembe helyeztük magunkat? Régen a tapsolásra ki- és bekapcsolódó villanyok nyújtották erre a megoldást, az okos LED azonban ennél sokkal többre is képes.

Milyen funkciói vannak az okos LED-nek?

Az okos izzó több millió különböző szín előállítására képes, ezek közül bőven találhatunk kedvünkre valót. Nem csak a színek árnyalatain tudunk azonban állítani az okos LED segítségével, hanem ezek hőmérsékletén is. Este, amikor a szemünk már fáradt az egész napos koncentrálástól, egy halványabb, kellemesebb hőmérsékletű árnyalat megakadályozhatja, hogy tompa fejfájással térjünk az ágyba, míg máskor egy erősebb, élénkebb árnyalat tarthat minket ébren, ha erre van szükségünk. Ezen kívül különböző világítási képekből és váltakozó színekből is választhatunk, illetve előre programozott jelenetek közül is válogathatunk.

Milyen előre programozott jeleneteket tartalmaz az okos LED?

Többek között romantikus megvilágítással, ami a meghitt hétvégi estéket varázsolhatja még különlegesebbé, és a naplementére emlékeztető elhalványuló meleg narancssárga színekkel is dolgozik az okos izzó beépített funkciója. Ha a munkára kell koncentrálnunk, erősebb hideg fénnyel teszi számunka egyszerűbbé a koncentrálást az okos világítási rendszer. Aludnunk sem kell vaksötétben, ugyanis az okos izzó 5%-os megvilágításra is képes, ami ideális lehet a gyerekek komfortérzetéhez, és a felnőttek számára sem jelent hátrányt, ha nem kell végig botladozniuk hajnalban a szobán minden felkeléskor. Ha pedig éppen egy kisebb házibulira adtuk a fejünket, akkor sem kell a retro boltban diszkógömb után néznünk, hiszen a partifények összeállítása is az okos LED beépített programjai közé tartozik.

Hogyan irányítható az okos LED?

A legtöbb ilyen okos LED működése valamilyen okostelefonos applikációhoz tartozik, amelyet egyszerűen a mobilunk áruházából letölthetünk, majd a fényforrást csatlakoztatjuk a készülékünkhöz, és már működik is! Ha pedig ez nem lenne kedvünkre való, távirányítóval is kezelhetjük az okos izzónkat, amelyen külön gombok lehetnek az előre programozott jeleneteknek, illetve egy kör alakú színtárcsával kereshetjük az éppen hangulatunkhoz illő színeket.

A csoportos okos LED

Az izzóinkat nem csak egyesével működtetjük, az applikáción vagy a távirányító segítségével össze is hangolhatjuk azok működését, ezzel egy csoportot létrehozva köztük. Persze ez az összehangolás nem tart örökké, szabadon távolíthatjuk el és adhatjuk hozzá a csoporthoz az egyes fényforrásokat.

Miért előnyös az okos LED?

Az izzó számtalan funkciója nem csak a kényelmünket, de az egészégünket is szolgálhatja. Nem kell a tankönyveink, irodai munkánk felett hunyorogva görnyednünk, ha be tudjuk állítani a szemünknek is kényelmes és természetes fényerőséget és színt. Ezzel is megelőzhetjük a szemünk romlását. Emellett egyes izzók biztonsági, kapcsolattartási funkciót is elláthatnak. Ha éppen nem tartózkodunk otthon, a fényforrás érzékeli a mozgást, és a telefonos applikáción keresztül értesítést küld nekünk erről. Ezután a beépített mikrofon és hangszóró segítségével akár beszélhetünk is a látogatónkkal, vagy akár megelőzhetünk egy nemkívánt betörést is.

Ezek mellett még számos előnye lehet az okos izzó használatának. Előre programozható működésével a gyerekek is tudhatják, mikor jött el a lámpaoltás ideje, vagy éppen romantikus hangulatot teremthetünk egy vacsora közben, de elég már csak arra gondolnunk, milyen kedves gesztus felkapcsolni a lámpát, ha valamelyik családtagunk este a sötétben érkezik csak haza a munkából. Nem kell elsétálnunk két szobával arrébb sem, ha éppen elfelejtettük leoltani a villanyt, de még biztonságérzetet is adhat számunkra, ha akármikor felkapcsolhatjuk a lámpát, ha éppen gyanús neszeket hallunk – melyek persze legtöbbször csak valamilyen nejlonzacskókhoz tartoznak, amik önálló életre keltek.

Ezen felül az okos izzók ára sem súrolja a csillagos eget. Persze, nem egy átlagos izzó áráért fogjuk megvásárolni a boltokban, de ha a sok kényelmi funkciójára és előnyére gondolunk, valamint a körülbelül 25000 órás használati idejére – az okos LED mégis csak olyan egy újabb olyan okos eszköz, amibe megéri befektetni, ha megmozgatta a fantáziánkat ez a sok lehetőség.