Milyen is egy portfólió fotózás Budapest műtermeiben?

Portré, avagy portfólió fotózás Budapest határán kívül és belül

Alapvetően, amikor fotózás kerül szóba, amit mindannyian magunk előtt látunk, az egy portfólió fotózás Budapest látképe előtt. Pózoló csajok a Szabadsághídon, háttérben a vár, vagy éppen a Halászbástyán dőlnek egy oszlopnak, míg megfesti mögöttük a látképet a Duna és a Parlament. Ezzel persze nem járunk túl messze az igazságtól, de portfólió fotózást nem csak modellek, színészek csinálhatnak. Teljes hétköznapi okunk is lehet rá, nem kell azonnal ügynökséghez jelentkezni. Erre természetesen a fotósok, műtermek is fel vannak készülve, a kuncsaftok nagy része nem feltétlenül kell ismerje a szakmát, nem kell ismerje a terminus technicus-okat, szakkifejezéseket, ahhoz meg pláne nem kell konyítson, hogy miként állítja be a fotós a fényeket vagy a gépét.

Éppen ezért azonban alkalmasint félreértések is adódhatnak, és a fotózáshoz szervesen hozzátartozik a hatékony kommunikáció. Hozok egy példát. Van valaki, akinek minden vágya egy portfólió fotózás Budapest látképével. Viszont folyamatosan portréfotózást mond a fotósának. Nem kell tudnia, hogy két külön dologról van szó, de az már fontos, hogy a beszélgetéseik folyamán ez kiderüljön. A portréfotózás ugyanis nem akkora terjedelmű. Egy portfólióban a fontos, hogy a fotóalany szinte minden arcát megörökítsük, megmutassuk. Több ruha, több smink, több háttér és megvilágítás. Ezzel szemben a portré egyetlen célt szolgál, mondjuk azt, hogy az önéletrajzunkban legyen egy jó kép rólunk. Természetesen ekkor is több kép készül majd, de nem olyan mennyiségben, mint egy portfólió során.

Portfólió fotózás Budapest környékén: miért fontos a kommunikáció?

Az előbbi példánál maradva: a portréfotózás rövidebb idő alatt megvan. Ritka, hogy több garnitúra ruhával fotózzunk, avagy több sminkre lenne szükségünk. Nem érthetjük félre egymást, hiszen akkor nem tervez be elég időt egy fotós, a portfólió fotózás Budapest műtermeiben pedig kellően borsos ahhoz, hogy ez alkalmasint egy erős árkülönbséget is jelentsen. Tegyük fel, menet közben derül ki, hogy a megrendelő többre gondolt, mint portréfotózás. Jobb esetben még a fotós is ráér tovább maradni és a műterem se foglalt. De az órabér attól még ketyeg..

Az ilyen helyzetek elkerülése csak az egyik ok, amiért a portfólió fotózás Budapest műtermeiben nagy mértékben a megfelelő kommunikáción múlik. A másik ok, hogy a fotózás során az alany saját énképével fog szembesülni. Ez pedig nem mindenkinek könnyű. Egy felől, ha feszengsz, kényelmetlenül érzed magad a kamera előtt, az bizony meglátszik a képeken, mert olyan hosszú ideig nem lehet mosolyt erőltetni az arcodra – olyan is lesz az a mosoly. Hogy lelazulj, kifejezetten fontos, nem csak neked, de a fotósnak is. Éppen ezért gyakori, hogy még a fotózás előtt találkát szerveznek, ahol egyrészt a fenti szituációk elkerülése végett jól átrághatjátok, ki mire gondolt – ha viszel referencia képeket, az a legjobb – de arra is jó, hogy a fotós megismerjen téged, a reakcióidat, felfedezze az előnyeidet, amiket majd ki akar emelni, mellesleg szokjátok egymást. Neked is sokkal kellemesebb lesz, ha nem egy frissen megismert vadidegennel kell ennyire szorosan együtt dolgoznod.

A portfólió fotózás Budapest városán innen és túl azt jelenti, hogy jó megvilágításban, nagy felbontásban fogsz szembesülni a valós képeddel. A fotózás közben nem retusált alkotásokat látsz majd, és ha ki is vagy sminkelve, még nem leszel tőle topmodell. Ha alapvetően problémád van azzal, ahogy kinézel, mindig elbújsz, ha fotóznak, és a tükör előtt feszengsz, ez bizony nehéz lesz. Mert a fotós kihozza belőled a legjobbat, megmutatja azt, ami szép benned, de ha te mindeközben csak azt látod, hogy eláll a füled, akkor hiába végez kiváló munkát, nem leszel elégedett. A fotózás ilyen szempontból egy utazás is, még egy kutyaközönséges fotózás is.

Hogyan zajlik? Portfólió fotózás Budapest műtermében lépésről lépésre!

Először is tehát felkeresed a fotóst, vagy a műtermet, aki kiutal egy fotóst. Utána minimum telefonáltok egy hosszat, jobb esetben egyeztettek egy személyes találkát és ott beszélitek át, milyen is lesz majd a portfólió fotózás Budapest egyik műtermében. Lehet, a fotós a te elmondásaid alapján fog helyszínt választani, pláne, ha tematikus fotózásra készülsz. Ekkor beszélitek át azt is, hogy van-e szükség stylistra, sminkesre, fodrászra. Ezeket a fotós vagy a műterem fogja kiutalni, általában vannak kapcsolataik.

Ezek után jön maga a portfólió fotózás Budapest egyik helyszínén, kültéren, vagy bent egy műteremben, attól függően, mit beszéltetek meg. Általában egy kis megbeszéléssel, az közös pontok felelevenítéssel indul a dolog, bár ettől még babrálhat közben fodrász a hajaddal. Ha kész a smink, haj, ruha, akkor már pattanhatsz is a kamera elé. Természetesen a fotósnak sem öt perc felkészülni, de azt megoldja, amíg te mással vagy elfoglalva, avagy korábban érkezik nálad és azalatt állít fényeket, derítőt, miegymást.

Magáról a fotózásról fentebb szót ejtettünk, amire azonban érdemes felhívni a figyelmet, hogy a portfólió fotózás Budapest fotósaival nem jelenti, hogy holnap már dobják is át neked a retusált képeket. Sok a feladat, általában ennél hosszabb határidőkkel dolgoznak, jellemzően 1-2 hétre vállalják fixen a képeket. Persze lehet, hogy ennél hamarabb elkészül, de várd ki a megadott időpontot, mielőtt emlékeztetőkkel kezdenéd bombázni.