Hírlevél feliratkozás
Mozgás

A testmozgás azonnal hat a génekre

mozgás, edzés, dns, sejt

Az izomtónus növelésére szolgáló molekuláris szignálok már egy edzés után is módosítják a génkifejeződést az ember szervezetében.

A Scientific American című ismeretterjesztő folyóiratban megjelent tanulmány szerint a testmozgás hatására nem maga a genetikai kód, a DNS betűsorrendje változik, hanem olyan jeladó molekulákat mozgósít a tréning szinte azonnal, amelyek meghatározzák, hogy mely gének vannak kikapcsolt és melyek működő, bekapcsolt állapotban. Ezek az úgynevezett epigenetikai változások jelzik egyúttal a vázizmoknak is, hogy növeljék tónusukat.edzés

A sejtekben a DNS-molekulához kapcsolódó metilcsoportok jellegzetes mintázatban vannak jelen, ez az epigenom, a gének működését szabályozó kémiai kapcsolók hálózata. A mintázatot környezeti hatások - így az étkezés, a levegőszennyezettség és a mozgás - is befolyásolják. A DNS óriásmolekulát körülvevő kisebb metilcsoportok elhelyezkedése ugyanis alapvető annak meghatározásában, hogy mely gének vannak éppen ki-, illetve bekapcsolt állapotban, és aktivitásuk szintjét is a metilációs mintázat dönti el.

Olyan huszonéves férfiakat és nőket vontak be a vizsgálatokba, akik nem edzettek rendszeresen. A tizennégy tesztalany rövid ideig, de erőteljesen kerékpározott, majd mintát vettek izomszöveteikből. Ezek elemzése átmeneti, de jelentős változást mutatott több típusú epigenetikai jelzőmolekula esetében. Későbbi vizsgálatok azt is jelezték, hogy a változások egy részét egy adag koffeinnel is elő lehetett idézni.

Romain Barres kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa és csoportja tanulmányát a Cell Metabolism című szakfolyóiratban tette közzé.

forrás: mtiKapcsolódó információk

Cikkek

Mozogjunk nyáron is!
Lassítsuk az áramot!!!
Hamis a tükör?
Az aerob mozgások szerepe
A harmonikus mozgás

       

Események

Csillagmag tábor
Tanulj meg bánni az energiáiddal!
I. MediBall Országos Bajnokság

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS