Hírlevél feliratkozás
Otthon

A feng shui alapjai

feng shui, térrendezés, otthon, siker, párkapcsolat, szimbólum, qi, ég, föld, ember

Egyre többen rendezik be otthonukat, irodájukat a feng shui szabályainak megfelelően. De vajon honnan is indult ez a filozófia?

A definíció szerinti meghatározás azt mondja, hogy a feng shui az Ég és a Föld törvényszerűségeinek megfigyelésével, és alkalmazásával segít az ember és a természet közötti összhang megvalósításában. A hangsúly a legmegfelelőbb lakhely létrehozásán van, amely hozzásegít a sikeres élethez. 

A feng shui szó szerinti jelentése „szél és víz”, amelynek magyarázata egy Temetkezések könyve című műben található meg. Így szól: " A qi a széllel utazva szétszóródik, de a vizek partján megáll.” A régiek összegyűjtötték a qi-t, nehogy szétszóródjon, rendezték áramlását, hogy megőrizzék azt. Ezért ezt úgy hívták: feng shui (szél és víz). A feng shui törvénye is erre vezet vissza: „Először gyűjtsd össze a vizet, majd óvd meg a széltől."feng shui

A hagyományos feng shui már jóval a mágneses iránytű feltalálása előtt is létezett, akkoriban még a csillagászati megfigyeléseket véve alapul a tájolásnak. A feng shui mesterek az uralkodók szolgálatában álltak, és gyakorta volt a feladatuk, hogy kijelöljék a paloták, szentélyek és sírok helyét.

Égi Qi, a Földi Qi, és az Emberi Qi

Központi helyen a qi van, ami a világegyetemet mozgató és lélekként átható életenergia, minden létezőt alkotó és tápláló erőt képvisel, valamennyi jelenségben tetten érhető, kapcsolatot teremt az anyagi, és nem-anyagi világ között, a létezés mozgatója. Folyamatosan változik, és mindent összeköt. Három formában nyilvánul meg, mégpedig az Égi Qi, a Földi Qi, és az Emberi Qi.

Az első, napfény, holdvilág, villámok, csapadék, kozmikus sugárzások formájában jut le a földre. Ide tartozik a Hold hatása az apályra és a dagályra, a szelek és viharok környezetformáló hatásai, és a mindenütt jelenlévő, de az égitestek mozgásától függő időtényező is. A második, változatos tájként (hegyekként, völgyekként, vizekként, sivatagokként, és síkságokként), illetve természetes vagy mesterséges építményekként nyilvánul meg. Az Égi Qi irányítja és befolyásolja. Ha kibillen az egyensúlyából, földrengések, vulkánkitörések és más természeti csapások történhetnek. Döntéseink, cselekedeteink, táplálkozásunk pedig mind hatással van az Emberi Qinkre, így lehetőségeinkre is.

Pólusokról is beszélhetünk a feng shui kapcsán, mégpedig a Yinről és a Yangról, amelyek valószínűleg sokaknak ismerős lehet. E két pólus közti feszültség a világegyetem, az élet mozgatója, a mindent átható rezgés, ami által, és amiben éljük mindennapjainkat. A feng shui feladata, hogy a minket körülvevő környezetben megteremtse ezek egyensúlyát, és összhangját.

Szimbólumok

A feng shui számos szabály szerint működik, és több szimbólumot is használ. Ezek közül vannak ismertebbek is, például a feltartott ormányú elefánt, vagy a teknősbéka. Azonban érdemes bogarászni a többi alak között is, amelyek változatos jelentéssel bírnak.

Bagoly: a tudás, a bölcsesség madara. Az önművelés, tudás területén, vagy íróasztalunk ÉK-i részén elhelyezve segíti a tanulást, a tudás megszerzését.

Buddha szobrok: sok kultúrában előszeretettel alkalmazzák, hiszen szerencsehozónak tartják. A kövér, zsákot tartó Buddhát arra az életterületre helyezzük, ahol gondjaink adódtak. A gyermekekkel körülvett Buddhát érdemes a gyermekek területén elhelyezni, mely segíthet a gyermekáldásban. A kínai pénzeket tartó Buddha a gazdagság területén hoz szerencsét.

Felfelé álló ormányú elefánt: szerencsét hoz, helyezzük el a lakásban nyílászárónak háttal!

Hal: közülük a kínaiak főként a csillogó, pénzérmékhez hasonló pikkellyel rendelkező halakat részesítik előnyben (aranyhal, ponty). Ha akváriumot szeretnénk, a halak mindig legyenek páratlan számúak, s legyen köztük egy fekete, mely elűzi a balszerencsét. Az akváriumot érdemes a lakás északi részén (víz elemű életterület) elhelyezni, így a karrierben is szerencsét hoz.

Háromlábú béka: egy kínai monda szerint Liu Hai egy pénzérmével csalogatta ki a tóból a háromlábú békát. Miután hazavitte, gazdagságot hozott a házba. A háromlábú békát szájában pénzérmével, helyezzük el munkahelyünkön íróasztalunk alatt, vagy lakásunkban a gazdagság területén, s szerencsét hoz az anyagiak területén.

Ló: szimbóluma főként a párkapcsolatra vágyó, magányos emberek számára hasznos. A lakás Déli részén helyezzük el egy ló képét, mely odacsalogatja az udvarlókat.

Vaszati kontra feng shui

Amióta a feng shui és a vaszati elterjedt Európában, egyre jobban figyelünk épületeink energetikai minőségére, s a térrendezésre.

Tovább a cikkhez >>

Növények: az élő növények vonzzák a chi-t, míg a szárazvirágok negatív energiát sugároznak. A selyem- és művirágok csupán "illúziót keltenek", nem egyenértékűek egy élő virággal. A kaktuszok és más hegyes, szúrós levelű növények inkább az udvaron, lakáson kívül kapjanak helyet. A vastag, húsos levelű növények főként a z egészség- és az anyagiak területén hoznak szerencsét.

Szélcsengő: a szélcsengők felhasználási területe széleskörű. Az ajtó, ablak elé akasztott szélcsengő a lakásba vonzza a pozitív energiákat. Lakáson belül mérsékelhetik a túl gyorsan áramló energiákat, így hosszú, egyenes közlekedők, folyosók gyors energiaáramlásának lassítására is alkalmasak.

Teknős: az északi területen elhelyezett teknős (akár élő, akár csak szobor) szerencsét hoz a munkában. A sárkányfejű teknős hátán kisteknőssel, kék szalaggal a szájában egészséget hoz, s a lakás keleti területén kap helyet. Ha szájába piros szalagot helyezünk a szerelemben, ha aranyszalagot, a gazdagság elérésében biztosítja a sikert.

(Kóczán Anna)

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Vaszati kontra feng shui
A szeretet egész évben
Az ölelésgyógyászat elvei
A párod anyjaként viselkedsz?
Az életfa üzenete

       

Események

Vaszati Műhely
Vaszati Műhelynap
" És boldogan éltek, míg..." - A párkapcsolat forgatókönyve - Előadás
Vaszati I. tanfolyam
Amit unokáinktól kölcsönkaptunk… Meddig hitelez még nekünk a Föld?

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS