Hírlevél feliratkozás
Otthon

Egészséges a hálószobád?

alvás, hálószoba, lakás, takarítás, allergia, poratka, baktériumok, moly, penészgomba

A hálószoba az a hely, ahol életed körülbelül harmadát töltöd. Nem mindegy tehát, hogy kivel osztod meg: az atkák, a molyok és a baktériumok például csendes, de annál ártalmasabb társak lehetnek.

Baktériumtanya a párnahuzatban?

Mielőtt nyugovóra térnél ma éjjel, próbálj meg visszaemlékezni, hogy mikor mostad ki utoljára a párnád vagy cserélted le annak huzatát. Valamikor a múlt évezredben? Akkor bizony gond van, ugyanis élősködők, baktériumok és elhalt hámsejtek tanyázhatnak benne, melyek nem éppen a legkellemesebb hálópartnerek.

Itt az ideje, hogy a mosógéppel együtt akcióba lépj! A huzatokkal hetente-kéthetente 60°C-on érdemes megismételni a műveletet, elvégre a testnedvek és kozmetikumok egyvelege akár allergiás reakciót is előidézhet. A párna és a paplan többnyire csak közvetetten érintkezik ezekkel, így évente egy-két alkalom is elegendő. hálószoba

Molyhadsereg az ágy alatt?

A matrac poratkák melegágya lehet. A szabad szemmel nem látható állatka ürüléke és teteme egész évben pollenallergiához hasonló tüneteket idézhet elő. Porszívózz itt legalább évente kétszer, illetve jó ötlet, ha veszel tisztítható matrachuzatot!

„A padló porszívózásánál ügyelj a sarkokra és az ágy alatti részre, mert a molyok különösen kedvelik ezeket a területeket” - javasolja Aggie MacKenzie háztartási szakértő, aki szerint a parketta tisztítására az enyhén nedves felmosórongy a legalkalmasabb.

Az éjjeliszekrény is kellemetlen meglepetést tartogathat. Talán senki sem gondolná, hogy a hotelszobák legpiszkosabb bútordarabjainak egyike. Sokan úgy vélik, a reggeli szendvicset akár tányér nélkül is rátehetik – ehhez viszont hetente legalább egyszer fertőtlenítőszerrel kell áttörölni.

Szellőztess!

Poratkák, molyok, penészgombák és újabb bacik élvezik az állott, langyos levegőt. A friss légáramlatok elűzik őket, úgyhogy szellőztetésre fel! „Napi tíz perc már elegendő” – mondja Dr. Lisa Ackerley, a Salfordi Egyetem egészségtudományi professzora. A minimum időtartamot azonban csak a leghidegebb téli napokon célszerű bevetned, hiszen a kellemes időjárás akár többórás ablaknyitást is enged.

(S. A. V., glamourmagazine.co.uk)

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Holisztikus Bach-virágterápia
Teendők rovarcsípés esetén
Allergiás segélykiáltás
A sokat tudó almaecet
Allergiák és méregtelenítés

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS