Plotter vásárlás, avagy miért válasszuk a plottert

Plotter vásárlásra fel!

Az irodába már régóta kerestünk egy megfelelő nyomtatót, azonban a választás nehezen ment. Ugyan még csak néhány hete nyitott ki a munkahelyünk, szerettük volna azt minél hamarabb komfortossá és minden igényt kielégítővé tenni. Nem hittük azonban, milyen meglepő technikai problémákba ütközhetünk. Még a bérleti díjjal nem is volt gond, a festés is könnyedén ment, de a függönyök színén már összeveszett a csapat. És akkor ne is beszéljünk a megfelelő plotter vásárlásáról. Habár mindannyian kreatív emberek vagyunk, ez az irodánk fő szempontja is, egyikünk sem informatikus, még szabadidejében sem.

A plotter tulajdonképpen nem más, mint a rajzgép utódja. Mint megtudtam, főleg mérnökök használják, talán ezért is nem gondoltunk rá először, mint lehetőségre. Nem is említettem, mivel egy kreatív programszervezéssel és tervezéssel foglalkozó ügynökség részei vagyunk, így bizonyos értelemben speciálisabb eszközökre is szükségünk van, amikor éppen egy rendezvényhez készülünk. A plotter vásárlása azért merült fel ilyen gyorsan, mert a kollégák egymás kezébe adták a kilincset, mindegyik az utca végén álló nyomda felé vette az irányt. Ez nem tűnt túl jövedelmező megoldásnak, hiszen ennyi erővel már itt is nyomtathattunk, és a dolgozóknak is sok ideje elment arra, hogy el kellett hagynia az épületet. Az iroda pedig nyilvánvalóan nem a földszinten található a nagyvárosban, és a nyomdába sem csak a mi dolgozóink álltak sorba. Szerencsére a költségvetés megengedte számunkra a plotter vásárlást, ami kielégíthette a különleges nyomtatásra való igényeinket.

Plotter vásárlás lépésről lépésre

Fontos volt számunkra, hogy a plotterrel többfajta papírra és különböző minőségben nyomtathassunk. Szükségünk volt fotókra, plakátokra, egészen az A1-es papírmérettől kezdve az egészen kicsit verziókig. Persze az utóbbit könnyű megoldani még egy otthoni nyomtatóval is, egy egész ívnyi papírt azonban csak egy igazán profi gép tud használni. Szerettünk volna ezenkívül leporellóra és rollra is nyomtatni a papír mellett, éppen ezért ilyen gépet kerestünk kifejezetten – és nem csalódtunk!

Mire is képesek ezek a gépek még? Számos igen hasznos tevékenységre! Ilyen például a színek reprodukálhatósága. Nyomtathatunk velük fekete-fehérben, színesben, illetve kombinált változatban is a monokróm nyomtatás segítségével. Fontosak voltak még számunkra a megfelelő grafikai rendszerek, ezekkel dolgozik sok kolléga nálunk. Természetesen a termelékenység sem volt érdektelen tényező. Szeretnénk az irodát mindinkább költségbaráttá és egyébként környezetbaráttá is tenni. Soha nem nyomtatunk például egyoldalra, amennyiben azt a dokumentum típusa engedi. Nem a plakátokra gondolok itt, hanem az unalmas papírmunkára. A legtöbb dolgot egyébként is igyekszünk online megoldani, kikerülve ezzel a nyomtatást teljes egészében a fák érdekében. Ez azonban sokszor nem megoldás, és egy kreatív cég részeként rengeteg papírt használunk egyébként is, éppen ezért próbáljuk mindig nagyon pontosan megtervezni a plakátjainkat, nehogy felesleges nyomtassunk rossz terméket.

Plotter vásárlás, de mégis hol?

Saját kezűleg hazacipelni egy plottert egyébként is lehetetlen feladat, azon kívül pedig ha már plottert vásárolunk, legalább olyan helyen tegyük, ahol számos különböző darab közül válogathatunk, és ezt egyetlen nagyobb elektronikai cég sem tudja biztosítani. Egyébként itt most még akció is van, kukkantsatok be, ha ti is plottert vásárolni szeretnétek: https://www.terc.hu/oldal/plotter-arak-akciok. Nem két forint ugyanis a gépezet, ha azonban kellően kihasználjuk, visszahozzá az árát és igazán kényelmes. Azóta több időt tudunk mi is szánni az érdemi munkára a nyomdába való rohangálás helyett. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezeket a gépeket, akik irodát vagy grafikával foglalkozó vállalkozást szeretnének vezetni, egyszerűen kihagyhatatlan egy plotter megvásárlása.

Milyen fajtát válasszunk plotter vásárláskor?

Léteznek tintasugaras változatok is, mint a régi szép időkben, amelyek tintacseppekkel festik be a lapot. Nem szidni akarom ezt a változatot, hiszen számos előnye van, magas minőséget is biztosít, azonban árban nem a legjobb, ha azt nézzük, hogy az irodában akár naponta elfogyna egy-egy patron.

Az elektrosztatikus plotter csak jó minőségű papírral képes igényes munka véghezvitelére, ami nálunk nem is volt gond, hiszen egyébként is a legjobb minőséget adjuk csak ki a kezeink közül. Ez együtt jár a rendkívül magas képminőséggel is, illetve igazán megbízható gépek ezek, így az iroda egy ilyet vásárolt végül. Léteznek azonban még termál transzfer plotterek is, amely szintén hőtechnológiával nyomtat, illetve a lézeres plotterek is, amely szintén megbízható termék, csupán arra kell figyelnünk, hogy a megfelelő típust vegyük. A plotter vásárlás bonyolult feladat, de ahogy laikus szemmel én elnéztem, nem lőhetünk nagyon mellé egyetlen fajtával sem, hiszen mindegyik kifejezetten hasznos és egyedülálló a maga módján.

Plotter vásárlásra fel!