Hírlevél feliratkozás
Tudatra ható terápiák

Hipnózis (feltáró és korrekciós céllal)

hipnoterápia, hipnózis, tudat, figyelem, módosult tudatállapot, lelki konfliktusok

A hipnózis egyfajta megváltozott tudatállapot, amelyben az egyén fokozottan érzékennyé válik különböző szuggesztiók befogadására és a figyelme beszűkül. Ebben az állapotban az ember fokozottan képes arra, hogy különféle javaslatokat, képeket, helyzeteket elfogadjon. Éber állapotban is elfogadunk szuggesztiókat, ugyanakkor ez a folyamat módosult tudatállapotban felerősödik.

Az emberek döntő többsége hipnotizálható, bár különböző mértékben. A legtöbb ember közepesen hipnotizálható, de kis mértékben szinte mindenki.
A hipnotizált személy teljesen a tudatánál van, sőt beszélgetni is lehet vele. Leginkább ahhoz az ellazultsághoz lehet hasonlítani, amikor valaki közel jár az elalváshoz, de még ébren van.
Az alváshoz semmi köze, sőt, az úgynevezett aktív-éber hipnózis esetén a hipnotizált személy aktívan teker pl. egy szobabiciklit, és így kerül megváltozott tudatállapotba.

Feltáró céllal a hipnózis segítségével előhívhatóak olyan, rég elfeledett emlékek (akár egészen a korai gyermekkorból is), amelyek a jelen szempontjából fontosak. Bár spontán módon felmerülhetnek olyan emlékek is, amelyek az előző élet emlékeire utalnak, ezek valódisága – tudományos értelemben véve – minden kétséget kizáróan nem bizonyított. Az átélt élmény azonban rendkívül valósághű, érzelmileg megindító, és ez az átélés terápiás értékű, így a pszichoterápiás munka tárgya is lehet.

Mint minden módszer, rosszul alkalmazva a hipnózis is okozhat károkat. Olyan élmények jöhetnek elő, amelyet egy nem kellően felkészített hipnotizőr nem tud kezelni, és ez akár pszichózishoz, öngyilkossághoz is vezethet. Megfelelő kezekben azonban a használata teljesen biztonságos. Ezért kell több évig tanulnia egy hipnoterapeutának ahhoz, hogy alkalmazhassa a módszert.
Magyarországon két olyan képzőhely van, amelynek oklevele feljogosít a hipnoterápia törvényes alkalmazására: az egyik a Magyar Hipnózis Egyesület, a másik az Integratív Pszichoterápiás Egyesület. Ezen iskolákban olyan hipnoterapeutákat képeznek, akik megbízhatóan és felelősségteljesen tudják alkalmazni a módszert. A hatályos jogszabályok értelmében pszichoterápiás célú hipnózisképzésben csak orvosok, fogorvosok és pszichológusok vehetnek részt.

A hipnoterápia elsősorban lelki betegségek és a lelki alapon kialakuló fizikai tünetek (pszichoszomatikus betegségek) esetén használható jól. Ilyenek (a teljesség igénye nélkül) pl.: depresszió, szorongás, fájdalom, fóbiák, étkezési zavarok, emésztőszervi betegségek egy része, allergiák, asztma, bőrbetegségek, stb. A feltáró és a korrektív hipnoterápia célja, hogy elmulassza, módosítsa vagy csökkentse a tüneteket, megváltoztassa a zavart viselkedési mintákat, és elősegítse a személyiség pozitív növekedését, fejlődését.
A hipnózis leggyakrabban ülve történik, bár lehet fekve, sőt futva is, nem a testhelyzet a lényeg. Egy hipnoterápiás alkalom időtartama általában 45-50 perc. Hipnoterápiáról akkor beszélünk, amikor az ülésszámok legalább harmada az így indukált módosult tudatállapotban történik. Ez azt is jelenti, hogy a hipnózis gyakran beépített más terápiába is, a terápiás alapmódszer mellé (ilyen lehet. pl. a magatartásterápia).


Kapcsolódó információk

Cikkek

Életünk konfliktusai
"Szerszámosláda":suliba!
A tudat a 4.dimenzió I.
Múltbéli utazás...
Az érettség mutatói

       

Események

Meditációs tréning (Tibeti hangtálakkal)
Csikung elvonulás
Csung Jüan csikung II-es , Debrecen
Intenzív hétvége csikung gyakorlóknak
Neigong tanfolyam

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS