Hírlevél feliratkozás
Tudatra ható terápiák

Kognitív és viselkedésterápia (magatartásterápia)

viselkedés, psziché, pszichoterápia, információ, gondolat

A pszichoterápia többnyire a múltbeli folyamatokra irányul, azzal a céllal, hogy általa érthetőbbek legyenek a jelenbeli folyamatok. Egyrészt a tünetekkel, zavarokkal összefüggő háttérproblémák feltárása történik meg, másrészt annak az értelmezése, hogy hogyan tükröződik mindez az "itt és most" élettörténeti helyzetekben.
A pszichoterápiában szükségessé válhat a sérült pontig a személyiség struktúrájának a megbontása, majd onnan az újjáépítése - hogy az egyén újra kapcsolatba kerülhessen természetes önmegvalósító képességével. „Honnan-hová” típusú edzési folyamatként is értelmezhető, melynek eredménye az önmegismerés és önmegértés mélyülése.
Személyre szabottan az egyén problémájából, illetve tüneteiből indul ki, ennek megfelelően a megoldás megkeresése is egyénre szabott. A pszichoterápia a kliens és a terapeuta közös munkájának folyamata, éppen úgy, mint ahogyan például egy nyelvtanfolyam is akkor igazán eredményes, ha a tanár és a diák is kiveszi belőle a maga részét – a terápiás módszerektől függően, akár házi feladatokkal is.

A viselkedésterápia olyan módszerek összessége, amelyek fő célja, hogy az egyén és a környezete kapcsolatában létrejövő zavarok megszűnjenek. A viselkedésterápia megközelítésében a viselkedésünk tanult, így a tünetekkel összefüggő, illetve problémás viselkedés helyett képesek vagyunk eredményesebb viselkedéseket is megtanulni. A kliens elsajátítja a nehéz helyzetek és a nem kívánt cselekvés feletti uralmat, és az aktuális élettörténésekhez jobban igazodó viselkedéseket tanul meg.

A kognitív terápia célja a hibás, káros, torz gondolkodási mintázatok felismerése és megváltoztatása.
A kogníció szó jelentése: mérlegelés, vizsgálat, megismerés. Azt a folyamatot jelöli, ami során az egyén a külvilágból szerzett tapasztalatait, információit a saját egyéni szűrőrendszerén keresztül feldolgozza, aminek függvényében a külső és a saját belső világát pozitív vagy negatív gondolatokat és érzéseket kiváltó „helynek” értelmezi és érzi.
Ennek megfelelően elsődleges célkitűzése, hogy feltárja az érzelmi- és viselkedési zavarok hátterében meghúzódó torzult információ-feldolgozási és jelentésadási folyamatokat, és módosítsa a nem adaptív beállítódásokat. A kliens képessé válik arra, hogy a hibás gondolati beidegződései helyett reálisan tudja a külvilágot látni, értelmezni. Például már nem észlel veszélyt ott, ahol nincs – így a helyzetekhez fűződő negatív gondolatok és érzések helyét átveszik a semleges, vagy reálisan pozitív gondolatok és érzelmek. A terápia során főként az egyénen belüli történések kerülnek a figyelem középpontjába.
Kognitív és viselkedésterápiát végezhet a magatartásterapeuta módszerspecifikus képzettséggel rendelkező orvos és pszichológus, továbbá az általános pszichoterapeuta képzettséggel rendelkező orvos és pszichológus, akik legalább alapszintű kognitív és viselkedésterápiás képzettséggel és jártassággal rendelkeznek.


Kapcsolódó információk

Cikkek

Az emberi természet
Az ölelés jótékony hatásai
A holtpont
Szobatisztasági szorultságok
Lassítsuk az áramot!!!

       

Események

Neigong érzelmi tisztítás
Nőiesség Mentális Műhely
Balogh Béla és Kiss Balázs Kunó - PÉCS
Művészetterápia, önismeret

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS