Hírlevél feliratkozás
Tudatra ható terápiák

Kognitív és viselkedésterápia (magatartásterápia)

viselkedés, psziché, pszichoterápia, információ, gondolat

A pszichoterápia többnyire a múltbeli folyamatokra irányul, azzal a céllal, hogy általa érthetőbbek legyenek a jelenbeli folyamatok. Egyrészt a tünetekkel, zavarokkal összefüggő háttérproblémák feltárása történik meg, másrészt annak az értelmezése, hogy hogyan tükröződik mindez az "itt és most" élettörténeti helyzetekben.
A pszichoterápiában szükségessé válhat a sérült pontig a személyiség struktúrájának a megbontása, majd onnan az újjáépítése - hogy az egyén újra kapcsolatba kerülhessen természetes önmegvalósító képességével. „Honnan-hová” típusú edzési folyamatként is értelmezhető, melynek eredménye az önmegismerés és önmegértés mélyülése.
Személyre szabottan az egyén problémájából, illetve tüneteiből indul ki, ennek megfelelően a megoldás megkeresése is egyénre szabott. A pszichoterápia a kliens és a terapeuta közös munkájának folyamata, éppen úgy, mint ahogyan például egy nyelvtanfolyam is akkor igazán eredményes, ha a tanár és a diák is kiveszi belőle a maga részét – a terápiás módszerektől függően, akár házi feladatokkal is.

A viselkedésterápia olyan módszerek összessége, amelyek fő célja, hogy az egyén és a környezete kapcsolatában létrejövő zavarok megszűnjenek. A viselkedésterápia megközelítésében a viselkedésünk tanult, így a tünetekkel összefüggő, illetve problémás viselkedés helyett képesek vagyunk eredményesebb viselkedéseket is megtanulni. A kliens elsajátítja a nehéz helyzetek és a nem kívánt cselekvés feletti uralmat, és az aktuális élettörténésekhez jobban igazodó viselkedéseket tanul meg.

A kognitív terápia célja a hibás, káros, torz gondolkodási mintázatok felismerése és megváltoztatása.
A kogníció szó jelentése: mérlegelés, vizsgálat, megismerés. Azt a folyamatot jelöli, ami során az egyén a külvilágból szerzett tapasztalatait, információit a saját egyéni szűrőrendszerén keresztül feldolgozza, aminek függvényében a külső és a saját belső világát pozitív vagy negatív gondolatokat és érzéseket kiváltó „helynek” értelmezi és érzi.
Ennek megfelelően elsődleges célkitűzése, hogy feltárja az érzelmi- és viselkedési zavarok hátterében meghúzódó torzult információ-feldolgozási és jelentésadási folyamatokat, és módosítsa a nem adaptív beállítódásokat. A kliens képessé válik arra, hogy a hibás gondolati beidegződései helyett reálisan tudja a külvilágot látni, értelmezni. Például már nem észlel veszélyt ott, ahol nincs – így a helyzetekhez fűződő negatív gondolatok és érzések helyét átveszik a semleges, vagy reálisan pozitív gondolatok és érzelmek. A terápia során főként az egyénen belüli történések kerülnek a figyelem középpontjába.
Kognitív és viselkedésterápiát végezhet a magatartásterapeuta módszerspecifikus képzettséggel rendelkező orvos és pszichológus, továbbá az általános pszichoterapeuta képzettséggel rendelkező orvos és pszichológus, akik legalább alapszintű kognitív és viselkedésterápiás képzettséggel és jártassággal rendelkeznek.


Kapcsolódó információk

Cikkek

Bach-virágterápia a boldog gyermekkorért
Az érett lélek
A harmónia szava
Homeopátia, a szelíd gyógymód
Kapunyitási pánik: akik nem akarnak felnőni

       

Események

Neigong érzelmi tisztítás
Nőiesség Mentális Műhely
Balogh Béla és Kiss Balázs Kunó - PÉCS
Művészetterápia, önismeret

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS