Hírlevél feliratkozás
Tudatra ható terápiák

Relaxációs és imaginációs technikák

relaxáció, hipnózis, lazítás

A relaxáció szó szerint ellazulást jelent, s a legtöbb relaxációs módszer elsősorban az izmok ellazítására koncentrál. A relaxációs módszerek főként arra irányulnak, hogy megszüntessék a szorongás testi és lelki tüneteit. A szorongás egyik vezető tünete ugyanis az izomfeszülés, amit sokszor csak akkor veszünk észre, amikor ellazulunk. Ez az izomfeszülés okozhat egy-egy szorongató helyzetben akár izomlázat is, de fáradékonyságot, fejfájást, derékfájásokat is. Hogy az izomfeszülés és a lelki feszültség közt milyen szoros kapcsolat van, azt bizonyítja az is, hogy a szorongáscsökkentő gyógyszerek általában egyben izomlazítóként is használatosak.

A relaxáció (és a hipnózis) egyik lényeges hatóeleme, hogy amit elképzelünk, azt a testünk meg is valósíthatja. A szorongásos rosszullétek kialakulását gyakran az is kiválthatja, hogy a kliens elképzeli azt, amitől fél, és ennek következtében az megvalósul.
Relaxációban a kliens a terapeuta segítségével elsajátítja azt a képességet, hogy képzeleti képek, illetve a magában kimondott szavak segítségével képes legyen az izmok ellazulását előidézni testében. Erre több rásegítő módszer is van, az egyik legelterjedtebb a progresszív relaxáció, melyben először megfeszítjük izmainkat, hogy aztán, amikor ellazítjuk őket, könnyebb legyen átélni az ellazulást. A másik ismert módszer az autogén tréning, amelyben az izomellazulást a végtagok és a test elnehezülésének elképzelésével érjük el. Természetesen a relaxációs technikák révén nemcsak az izmok feszülését, hanem a szívritmust, vérnyomást, légzést és egyéb testi funkciókat is befolyásolhatjuk, kellő gyakorlás után.

Az imagináció szó elképzelést, képzeletet jelent. Alapja a relaxált tudatállapot. Amikor imaginálunk, szabadjára engedjük a képzeletünk áramlását, amely során belső képek keletkeznek. Az ily módon megjelent képek forrása a tudattalan. Használható célirányosan, képzeletbeli „edzésként” is, pszichoterápiás folyamatok gyakori részeként.
A relaxáció és az imagináció technikáinak elsajátítása és gyakorlása a terápiás módszerek lehetőségei mellett hatékony egészségmegőrző eszköz is lehet, a rendszeres energiamegújító hatása révén.


Kapcsolódó információk

Cikkek

Progresszív relaxáció
Múltbéli utazás...
A Kozmikus Drámában
Husztiné Hajdú Erika pszichológus
Szauna-fortélyok

       

Események

Ultra PSZI - Egynapos ultra intenzív pszi-tanfolyam
Stresszkezelés I. Mentális Műhely
Paulinyi Tamás író, pszi-kutató elődása:Transz és tudat – Belső utazás
Spirit Napközistábor 2012. II. turnus
Spirit Napközistábor 2012. III. turnus

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS