Hírlevél feliratkozás
Adatlap

Palicz Zoltánné

szalmafonó népi iparművész

E-mail cím:
szalma65@freemail.hu

Telefon:
06 20 488 96 13

Megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tevékenységem végzésének a helye(i):
Nyíregyháza

Webhely:
http://

A problémák, betegségek, melyekben segíteni tudok:

Eljárások:

Rólam
Tevékenység
Fotók
Nyitvatartás
Írások
Események
Akciók

Immár 16 éve annak, hogy láttam, hogyan elevenítette fel a régmúltból eredő emlékeit apósom Palicz József, aki gyönyörű aranyló sárga szalmából készített szakajtót.
Nagy érdeklődéssel néztem, hogyan lesz egy maroknyi szalmából formás tároló edény, s közben hallgattam visszaemlékezéseit, hogy hogyan tanítgatta őt az édesapja s a nagyapja. Elmondta, hogy milyen sok mindenre használták a szalmát, sőt még a lány testvérei stafírungjaiból sem hiányozhatott.
Számomra is fontossá vált, hogy ezt a tudást, ezt az értéket megbecsülve elsajátítsam bemutassam, és átadjam, az erre érdeklődőknek.
Ma sem tudom, az anyag vagy a belőle készült tárgy hagyott-e bennem mélyebb nyomott, s késztet azóta is alkotásra.
A jó Isten ajándékának tekintem, hogy megáldott azzal a képességgel, hogy nap mint nap újabb szalmacsodákat készíthetek.
Munkámat számtalan helyen kiállították már, itthon, és külföldön egyaránt (Kuvait, Románia, Franciaország, Olaszország, Ausztria, Sóstói Múzeumfalu, Rétközi Múzeum Kisvárda, Tokaji Galéria, Nagykáló, Nagyhalász…) Tagja vagyok a Kisújszállási Országos Szalmafonók Baráti Körének, ahol tudásomat átadom az arra kíváncsi érdeklődőknek. Az itt megismert Erdélyi barátaimtól elsajátíthattam a szalma varrásának tudományát.
Számos helyen oktatok, korosztálytól függetlenül: idősek otthonában, óvodákban, iskolákban valamint, a START Rehabilitációs Vállalat és Intézményeinél sérült gyerekekkel és felnőttekkel foglalkoztam. Ezen kívül szakköri foglalkozásokat tartok minden korosztály számára a Csűrömben . Ahol gyakori vendégek az Óvodák Iskolák csoportja is. Nagy örömömre külföldről érkező Finn Kanadai vendégek is felkeresnek a csűrömbe ahol állandó kíállításomat tekinthetik meg és belekóstolhatnak a szalmafonás rejtelmeibe.
2003-ban munkásságomért szalmafonó szakágban népi iparművész címet kaptam a Magyar Művelődési Intézettől. 2011-ben a Magyar Kereskedelmi Iparkamara Kézműves Remek díjjal tüntetett ki. 
Nyitott vagyok akár itthon Magyarországon vagy külföldön élő egészséges vagy sérült emberekkel való foglalkozásra kortól és nemtől függetlenül. Mert hiszek abban hogy a természetes anyagokkal valófoglalatosság nem csak a testet hanem a lelket is gyógyítja. Ebben a rohanó világban ahol annyi gond és baj van s annyi nemzet és nyelv él egymás mellet a szalma fonásakor a világ valamennyi alkotója megérti egymást s közelebb kerülnek egymáshoz.
Hitem szerint a néphagyomány úgy él tovább, és úgy öröklődik, ha szeretettel készítjük tárgyainkat, és továbbadjuk tudásunkat, tapasztalatainkat. A hagyomány ápolásával az örökséghez való ragaszkodást, őseink iránti tiszteletünket fejezzük ki.
Ezt a bemutatkozót azok figyelmébe ajánlom akik késztetést éreznek arra hogy a szalmafonást népszerűsítsék, egészséges és sérült emberek foglalkoztatására, idősek és fiatalok részére szakköröket szervezzenek, valamint bemutató foglalkozásokat és kiállításokat szervezzenek bárhol a világon a közreműködéssel.

 

Jelenleg munkanélküli vagyok, szeretettel várok minden olyan felkérést, amelyben megmutathatom tudásomat. 

http://www.kolcseytv.hu/?page=hir&hid=6258

 

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS