Szemcseppel szebb az élet

Szemcseppel az életminőség javításáért

 A szemcsepp talán nem a legszembetűnőbb kiegészítője az ember életének, már ha értette valaki a szóviccet. Bizony, sokan nem is gondolnak rá, milyen hasznos lehet egy ilyen aprócska segítség beszerzése a mindennapi élet rohanásában.

Miért ajánlott a szemcsepp?

A szemcsepp sok mindenre jó, és sokaknak ajánlott. Már ismerjük betegségek esetén milyen előnyös tud lenni a használata, azonban nem csak betegen használhatjuk ezt a terméket. Talán mindenki megtapasztalta már, hogy milyen hosszú órákon át a számítógép előtt ülve egyszer csak megérezni, milyen száraz is az ember szeme. Elfelejtett pislogni, és ez csak rosszabbodik az idő múlásával. Sokszor elmegyünk olyankor is inkább aludni, amikor még csak a szemünk fáradt, az agyunk még javában kattog. Egész éjjel ébren maradni igazi kihívás a szemnem is, nem csak az akaraterőnek. Mégis van az úgy, hogy az ember egyetemistaként, hosszú munkanapokon, egyszerűen nem tud elmenni aludni egy nap. Ilyenkor a legjobb barátunk lehet a szemcsepp, ami hidratáltan, egészségesen tartja a szemet. Máris könnyebb az előttünk sorakozó feladatok elvégzése, hogyha a nem a száraz, szúró szemünket dörzsöljük, ami csak növeli a fáradtság érzetét.

Hogyan hat a szemcsepp? Miben segít?

Funkciója tulajdonképpen az, amit már elmondtam, a szem lubrikáltan tartása. De milyen előnyei vannak ennek a folyamatnak? Nos, nem csak a kényelem és komfortérzet növelése a cél. A száraz szem hosszan tartó fennállása nem egészséges, a szem romlásában is közrejátszik. Nem véletlenül egyre több a szemüveges ember a 21. században, hiszen mi az egész napunkat a számítógép bűvöletében töltjük. Itt dolgozunk, itt szórakozunk, itt építjük és tartjuk fenn a társas kapcsolatainkat. Tulajdonképpen az alvás az egyetlen kivétel a számítástechnika és az internet használatában. Ez alapvetően lehet nagyon előnyös is, az internet a lehetőségek és a tudás tárháza, azonban a szemünk nem ehhez az életmódhoz fejlődött ki. Ezen azonban többféleképpen is segíthetünk. Ma már nagyon jó monitor szemüvegeket lehet kapni. Ezeket árulják dioptriás és dioptria nélküli változatban is. Ez segít megvédeni a szem épségét a monitor előtt ülve is. A szemcsepp ennek remek kiegészítője és alternatívája. Ezzel a megoldással nem kell többé félnünk az éjszakázástól, hiszen a szemcsepp segít megszabadulni a vöröslő szemektől és a szúró érzéstől, ami azzal párosul.

Szemcsepp kontaktlencsét viselőknek

 Kontaktlencsésként egyszerre kényelmes az élet és egy kicsit körülményes is. Persze sokkal praktikusabb több szempontból is, mint egy szemüveg, azonban vannak bizonyos helyzetek, amikor nehézséget okoz a hordásuk. Esténként a szem szárazabb lesz, a pislogás nehezünkre esik. Ha otthon van az ember, akkor sem feltétlenül szereti az ember miatta megszakítani a munkáját, és kivenni a szeméből, azonban az otthonunktól távol ezt még nehezebb megoldani. Ilyenkor nagy segítség egy szemcsepp, amivel akár egész este fitten tarthatjuk a szemünket, megóvva ezzel annak épségét, és közben a saját kényelmünket is biztosítjuk. Ma már kaphatók külön kontaktlencsét viselők számára készült termékek is, amelyek használata előnyösebb ebben az esetben, ezek nem roncsolják a lencse szerkezetét és alkotóelemei nem ülnek meg annak a felületén.

Ha a szemcsepp már nem elég

 Persze ez csak egy ideig nyújt kielégítő megoldást, hogyha az embernek valamilyen kórosabb, szemszárazsághoz köthető problémája van. Ha a száraz szem érzése már nem múlik el huzamosabb ideje, hetek vagy hónapok óta, esetleg indokolatlannak tartja a szárazságot, mindenképpen látogasson el optikushoz vagy szemészhez.

A szemünk épsége nagyon fontos az életünkben, ezért egyébként is érdemes rendszeresen megnézetni azt. Ha úgy gondoljuk, hogy egyébként nincs probléma vele, akkor sem érdemes elhanyagolni, csupán elég, hogyha kétévente nézetjük meg a szemünket. Másoknak ajánlott az évi egy ellenőrzés, míg azok számára, akik rendszeresen hordanak kontaktlencsét, mondhatni kötelező az éves rutinvizsgálat, hogy a szem felületét meg tudják nézni.

Ilyenkor azt vizsgálják, a lencse viselése nem okozott-e valamilyen kárt a szaruhártyán, de persze az sem elhanyagolható, hogy az ember nem szedett-e össze valamilyen fertőzést. Ez általában persze csak a biztonság kedvéért történik, nem jellemző ennek a megtörténte, hogy az ember gondosan betartott minden szabályt a lencse viselését illetően. Azonban nagy veszélynek teszi ki magát az, aki a szigorú figyelmeztetés ellenére is lencsében alszik, ugyanis ilyenkor könnyedén baktériumok támadhatják meg az ember szemét. Érdemes tehát betartani a tárolási és tisztítási szabályokat, és persze menjünk el az évente esedékes kontrollra. Egyébként pedig vigyázzunk a szemünk épségére, lehetőség szerint ne nézzünk éles fénybe, a Napba, együnk szemet erősítő vitaminkészítményeket, és ne nyissuk ki a szemünket víz alá merülve, főleg természetes vízben, így a kórokozóknak szabad utat engedve. És persze igénybe vehetjük a szemcsepp segítségét is.