Hírlevél feliratkozás
Szépség

Az arckrémek titkai

arcápolás, arcdiagnosztika, arcelemzés, krém, arckrém, ápolás, hidratálás, bőr, bőrápolás, kozmetika, kozmetikus

Miből állnak a hidratálókrémek? Mi a különbség a nappali és az éjszakai változat között?

Szerző

Moldván Katalin


HÍD-tagA nappali krémek könnyen felhordhatóak és gyorsan felszívódnak a bőrben. Vízben oldódnak, hígításukkor kozmetikai tejet kapunk. Lehetnek színező hatásúak is, ilyenkor színező fém-oxidpigmenteket (vas-oxidot, titán-oxidot) kevernek hozzájuk.

A hidratáló krémek nedvességszabályozókat tartalmaznak (aminosavat, pentózokat, tejsavat). Ezek hatása sok bőrgyógyász szerint igen kétséges. Ezek nem tévesztendők össze a nedvességtartó szerekkel (szorbit, glicerin).

Utóbbiak a készítmények kiszáradását akadályozzák meg, hogy azok mindig jól kenhetőek legyenek. Magukhoz vonzzák a vizet, ezért a bőrápolásban semmi keresnivalójuk nem lenne, hiszen ott ellenkező hatást produkálnak, vagyis a bőr alsó rétegeiből felszívják a vizet, ezzel kiszárítva a bőrt. 

Az éjszakai krémek rendszerint víz az olajban típusú emulziók. Több zsírt tartalmaznak, tehát jobban zsíroznak, fényesek. A víz-olaj kapcsolat vízzel nehezen törhető fel, ezért vízben nem oldódnak, vízzel nem moshatóak le. Ilyenek a babakrémek, amelyek víztaszítóak.arckrém

Az arcápoláshoz sokan a nem megfelelő krémet használják. A száraz, öregedő bőrhöz némely matt, nappali krém nem ajánlatos, mert valójában szárítja a bőrt a glicerin és a szorbit bőrszárító hatása miatt. Igaz ugyan, hogy az olaj a vízben krémek hamar fölszívódnak, és megduzzasztják a hámréteget, ám a krém, ha nem pótolják, egy idő múlva, amikor a víz elpárolgott, a bőr mélyebb rétegéből vonják el a vizet.

Az egyébként is száraz bőr, tovább szárad, finom repedések keletkeznek rajta, melyeken keresztül a bőr tovább veszít nedvességéből. Az éjszakai fényes krémek ezért sokkal alkalmasabbak a száraz, idősödő bőr ápolására. A víz az olajban típusú krémek stabilabb záró réteget képeznek, ezáltal jobban védik a bőrt a kiszáradástól.

(Forrás: Testápoló lexikon)

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Allergiás segélykiáltás
Bőrproblémák tinédzserkorban
Miért nem marad a bababőr?
Szépségpatika a konyhából
Nopal Fügekaktusz narancsbőr és túlsúly ellen

       

Események

Helyi Érték Nap

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS