Hírlevél feliratkozás
Szépség

Milyen napozószert válassz?

bőr, leégés, naptej, napolaj, SPF, bőrgyógyászat, UV-sugárzás, UVA, UVB, bőrrák, rák

Számtalan termék közül választhatunk, ha meg akarjuk védeni bőrünket a napfény káros hatásaitól. Gazdag naptej, könnyű napolaj, praktikus zselé vagy stift – melyik a legjobb?

Mit jelöl a faktorszám?

Kezdjük az alapokkal! A faktorszám a lényeg, amelyet a csomagoláson SPF (Sun Protection Factor, azaz napvédő faktor) néven jelölnek. Ez 2-től egészen 110-ig terjedhet, és azt jelzi, hogy megfelelő – a testápolók esetében megszokottnál kicsit nagyobb – mennyiség felvitele esetén mennyivel sokszorozza meg a bőr természetes védekezőképességét. fényvédő

Míg egy vörös hajú, szeplős, érzékeny személy mindössze 5 perc alatt leég, kreol bőrrel akár félórán át is lehet káros következmények nélkül napozni. Előbbi esetben egy 20 faktoros kence elvileg 100 percre növeli a szabadban tölthető időt, utóbbiban pedig tíz órára.

Figyeld az UV-indexet!

Rossz hír, hogy ez csupán klinikai körülmények között állja meg a helyét, hiszen az olyan hatások, mint a verejtékezés, a fürdőzés vagy a ruhadarabok érintése, a töredékére csökkentik a leégés nélküli, védett időintervallumot. Extrém UV-sugárzás esetén ugyanez a helyzet, ezért jól teszed, ha keresel az interneten egy UV-térképet, s ha 6-os értéknél magasabbat jelez a tartózkodási helyed környékén, kerülöd a szabadtéri elfoglaltságokat.

Tej, olaj, gél, spray?

A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy mindenképp válassz legalább 15 faktoros terméket, amely az UVB-sugarak 93%-át nem ereszti át. Érdekes, hogy az 50 faktoros védelem csupán 5%-kal hatékonyabb ennél, hófehér bőrűeknek mégis érdemes az erősebbet mellett voksolni. Az olajok általában egészen alacsony SPF-fel rendelkeznek, így jobb, ha csak rövid napozásra veted be őket.

Állaguknál fogva a naptejek a legkellemesebbek, mert amellett, hogy hidratálnak, rengeteg „extra funkcióval” gyarapított terméket kaphatsz: létezik barnulást elősegítő karotint tartalmazó, szatén fényben csillogó, gyorsan beszívódó és vízálló változat is.

A zseléket elsősorban férfiaknak találták ki, mivel a szőrös testfelületen is képesek védelmet kialakítani. A stifteket kisebb és sugárzásnak fokozottan kitett részeken célszerű használni: arcra, ajkakra és gyerekek számára ideálisak. A spray-k szintén hatékonyak, de esetükben különösen vigyáznod kell, hogy mindenhová jusson – átlátszó formulánál talán észre sem veszed, ha kimarad egy-egy foltnyi bőrfelület.

A szabadtéri tevékenység is befolyásolja, milyen napozószerbe kell beruháznod. Ha úszol vagy fokozott verejtékezéssel jár az aktivitásod, válassz vízállót! A nemzetközi normák szerint amelyik termék vízlepergető (water-resistant), 40 percig őrzi meg hatékonyságát a víz alatt, míg a „vízállóak” (waterproof) kétszer annyi ideig képesek erre.

A fizikai fényvédőkről

Amennyiben fényallergiás, esetleg extrém érzékeny vagy, úgynevezett fizikai fényvédőt kell alkalmaznod, ami cink- vagy titán-oxidot tartalmaz. Hátránya, hogy réteget képez a bőrön, ám a legújabb készítményeknél már nincs szó undok fehér színről. Ez más, mint a „sima” naptej, többnyire külön jelölik a csomagoláson.

Bár előfordulhat, hogy anyagi lehetőségeid korlátozottak, fényvédők esetében nem mindig célszerű a legolcsóbbat választanod. Elvégre itt az egészséged forog kockán: a bőröd nem felejt, egy „egyszerű” leégés is traumát jelent neki, ami rákos elváltozás kialakulásához vezethet. Pénztárcabarát tipp: válaszd a drogériák saját márkás termékeit, vagy menj el egy gyógyszertárba, ahol személyes tanácsadással segítenek megtalálni a minden szempontból tökéletes készítményt!

(S. A. V., Fotó: skincancer.org)

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

A zöldség, gyümölcs szépít
Dr. Veres Imre bőrgyógyász
Az otthon melege: a Rák II.
Hétvégén is marad a kánikula
Bach-virágterápia és bőrbetegségek

       

Események

Helyi Érték Nap

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS