Hírlevél feliratkozás
Táplálkozás

A gyógyító cseresznye

cseresznye, étkezés, étel, gyümölcs, egészséges táplálkozás, egészség

A cseresznyéről kevesen tudják, hogy minden porcikájában csoda.

 Ki az, aki nem szereti a cseresznyét? Ki az, főleg a gyengébbik nem képviselői közül, aki nem ékítette magát akár csak egyszer is gyönyörűen tündöklő vérvörös páros fülbevalóvá előléptetve a koranyár lédús gyümölcsét? És mégis, vajon tudjuk, hogy az íze, a külleme mellett akár az egészségünkre gyakorolt hatásai miatt is sokkal jobban „dédelgethetnénk” a cseresznyét?

A cseresznyéről kevesen tudják, hogy minden porcikájában „csoda”: a húsa, a magja, a szára mind ragyogó élettani hatásokkal bír. Tisztító hatását a vérre, a húgy-, ivar- és emésztőszervekre fejti ki. De az ízületi gyulladások, a cukorbetegség leküzdésében is nélkülözhetetlen. Magas savtartalma miatt a kövek oldását segíti, magas vastartalma vérszegénység esetén nagyon hasznos. A szénanátha, a szénaláz legjobb orvossága.

Ha hosszanti barázdákat fedezünk fel a körmünkön, akkor itt az ideje a csalán és a cseresznyekúrának! A cseresznye nedve, de főleg a magja a szívizomzatot erősíti. Célszerű ezért a magokat összegyűjteni, majd a cseresznyehiányos időszakban naponta 10-15 magot megtörni és elfogyasztani.

cseresznyeMint minden gyümölcsöt, a cseresznyét is csak magában szabad enni, magas cukortartalma és savtartalma miatt. Fehérjékkel, keményítőtartalmú ételekkel összeerjed. Soha ne együnk cseresznyét étkezés után, csak előtte vagy helyette! Így nem savasít, hanem, mint a citrom is, lúgosítja a szervezetet, segít a sav-bázis egyensúlyának megteremtésében és helyreállításában. Makacs székrekedésnél is jótékony hatású. Előnyös tulajdonságai, szépsége és ízletessége miatt már az ókorban is az istenek ételének tartották. Olyan gyakran ehető, amilyen gyakran csak kívánjuk. Idényben 1-2 kg is fogyasztható belőle. Természetesen más étel nem is szükséges az ilyen napokon. Általában nem célszerű még két azonos, de más színű (pl. kék és fehér szőlő) gyümölcs együtt fogyasztása sem, a cseresznye azonban még ez alól is kivétel.

A cseresznye kúraszerűen is alkalmazható, magas fehérje-, zsír- és szénhidráttartalma miatt önálló étkezésre is ajánlott több héten át, más tápanyagok mellőzésével. Ilyenkor több fajtája is fogyasztható, de csak érett állapotban. Ez a regenerációs kúra újjászületést jelent!

A cseresznye szárából főzött tea igen ízletes, szép, aranysárga színű. Gyomor- és tüdőbajok esetén igen hasznos, de minden esetben veszély nélkül iható, kellemes tea. A cseresznye: 8 g fehérjét, 7 g növényi zsírt, 140 g gyümölcscukrot, 5 g szerves sót és 4 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként.Kapcsolódó információk

Cikkek

Életünk sakktáblája I.
Sosem késő elkezdeni a sportot
A zöldség, gyümölcs szépít
A tej és az ember
„Hasonló a hasonlóval”

       

Események

Egészség-péntek Miskolc
Almamag-Híd Egészségfesztivál
INGYENES EGÉSZSÉGNAP
Sebestyén Szilvia makrobiotikus kurzusa újra Debrecenben!
Egészségügyi alapmodul Távoktatás

Szakértők

Gergelyné Szőke Zsuzsa
Kapcsolatteremtő gyógyítás terapeuta

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS