Hírlevél feliratkozás
Táplálkozás

Az étcsoki távol tartja az orvost?

csokoládé, étcsokoládé, csoki, étcsoki, táplálkozás, szív, szívinfarktus, agy, agyvérzés, stroke, megelőzés, flavonoidok

A szívroham és az agyvérzés kockázata is csökkenthető mindennapi étcsokoládé-fogyasztással egy friss ausztrál tanulmány szerint.

„Az étcsokoládé kellemes és hatékony módja az olyan tápanyagok bevitelének, amelyek megelőzhetik a bajt a szív- és érrendszeri problémákra hajlamos embereknél” – hangsúlyozza Christopher M. Reid, az ausztrál Monash University professzora. Az általa vezetett kutatócsoport matematikai modellel írta le a sötét édesség napi majszolásának hosszú távú egészségügyi hatásait.csokoládé

Olcsóbb, mint a gyógyszer

Azt is kiszámították, hogy társadalombiztosítási szempontból költséghatékony volna egy felvilágosító program indítása az étcsokoládé hasznosságáról, elvégre lényegesen olcsóbb, mint a gyógyszerek. Korábbi kutatások már rávilágítottak, hogy a kakaótartalmú kockákban található flavonoidok jót tesznek a szívnek, hiszen csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet.

A metabolikus szindróma a kulcs

Reid és munkatársai megnézték a szívroham és az agyvérzés előfordulásának gyakoriságát azok körében, akik mindennap esznek étcsokoládét, illetve azoknál is, akik nem. Ezen kívül bevontak a felmérésbe a Cukorbetegség, elhízás és életmód című tanulmány 2 013 fős mintáját – az érintettek mindegyike metabolikus szindrómában szenvedett, ám egyiküknél sem állapítottak meg szívbetegséget vagy diabéteszt.

A metabolikus szindróma önmagában növeli a szívproblémák és a stroke kockázatát. Akkor diagnosztizálják, ha a következő tünetek közül legalább három egyidejűleg fennáll: magas vérnyomás, vércukor- vagy trigliceridszint, alacsony HDL- („jó koleszterin”) szint, valamint veszélyes túlsúlyra utaló derékbőség.

Csokikedvezmény állami juttatásként

Az orvoscsoport ugyanakkor kiszámította ezen egészségügyi gondok anyagi vonzatát, s arra jutott, hogy ha a megnövekedett kockázat árnyékában élő személyek közül mindenki naponta 100 gramm étcsokit fogyasztana 10 éven át, 15 halálos és 70 nem végzetes szívrohammal és agyvérzéssel kevesebb következne be. A felvilágosító kampány mindössze évente fejenként 42 dollárba (kb. 10 000 Ft-ba) kerülne, s reklámokból, előadásokból, illetve vásárlási támogatásból állna.

Amerikai tudósok ugyanakkor kétségbe vonják ausztrál kollégáik optimizmusát. „Messze túlbecsülik a hasznot” – mondja Eric Ding, a Harvard táplálkozástani specialistája, aki kifogásolja, hogy a tanulmány figyelmen kívül hagyja a kalória-, zsír- és cukortöbblet negatív következményeit.

(S. A. V., webmd.com)

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Tudtad, hogy a francia nők...
Lazacolaj és egészség
90 napos diéta
Ami az ételed mögött rejlik I.
A mikro ellen II.

       

Események

A SZERETET ÚTJÁN - SZÍVCSAKRA AKTIVÁLÁSA
Gyerekagykontroll tanfolyam
Gyerekagykontroll tanfolyam

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS