Hírlevél feliratkozás
Táplálkozás

Mennyi vizet kell innunk?

víz, vízfogyasztás, folyadékfogyasztás, vese, vizelet, folyadékháztartás, nátrium, elektrolit, folyadékszükséglet

Fáradtság? Fejfájás? Ingerlékenység? Lehet, hogy folyadékhiány az oka! Tippjeink segítenek benne, hogy elegendő vizet fogyassz.

A címben föltett kérdés nagyon egyszerű, válaszolni mégsem könnyű rá. Az évek során különböző kutatási eredmények eltérő mennyiséget javasoltak, de az az igazság, hogy nem lehet általánosítani. Folyadékszükségleted több tényezőn múlik: például az egészségi állapotodon, a fizikai aktivitásodon és a környezeteden.

Nincs tehát képlet, amivel ki lehetne számolni az ideális vízbevitelt, de azért szolgálhatunk néhány ötlettel, hogy ne szomjazzon a szervezeted!víz

A vízfogyasztás előnyei

A víz testünk elsőszámú kémiai alkotóeleme, tömegünk körülbelül 60%-át adja. Minden egyes sejtünknek szüksége van rá. Többek között a víz segít eltávolítani a méreganyagokat, táplálja a sejteket és biztosítja érzékszerveink megfelelő működését.

A vízhiány kiszáradáshoz vezet. Ez egy olyan állapot, amikor a test nedvességtartalma nem elegendő az alapvető funkciók ellátásához. A legenyhébb változata is csökkenti a teljesítőképességet és fáradttá tesz.

Mennyi vízre van szükséged?

A légzés, a verejtékezés, a vizeletürítés és a bélmozgás révén vizet veszítesz. A folyadékháztartás beviteli forrása természetesen nem csak az ásványvizes palack vagy a csap lehet, hiszen az ételek általában fedezik a szükséges mennyiség ötödét. A tej, a gyümölcslevek és az üdítők java is dihidrogén-oxid, de jobban teszed, ha nem ezekhez nyúlsz elsőként. A víz kalóriamentes, olcsó, ráadásul könnyen elérhető!

Egy átlagos testalkatú és fizikai aktivitású, mérsékelt éghajlati övben élő felnőtt számára összbevitelt tekintve 2,2-3 liter ideális. A nőknek egy picivel kevesebb, mint a férfiaknak.

Mi van a napi nyolc pohárral?

A népi bölcsesség ennyit javasol, ami pohármérettől függően megközelítőleg 1,9 liternek felel meg. Ám ha ennyi vizet megiszol, s mellette levest, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz, biztosan meglesz az optimális adag. A görögdinnye és a paradicsom például 90%-ban vizet tartalmaz!

Folyadékszükségletet befolyásoló tényezők

Edzés. Ha bármilyen izzasztó tevékenységet végzel, több vízre van szükséged az előbb jelzettnél. Plusz 4-6 dl edzés után nagyjából elegendő, de ha egy óránál hosszabban mozogsz, az sem baj, ha ezt megduplázod. Az igényt módosítja a mozgásforma, az intenzitás és az egyéni izzadékonyság. Ha versenyszerűen sportolsz, hetente néhányszor bátran nyúlj a nátriumtartalmú sportitalokhoz, mert azok hozzájárulnak a folyadékháztartás egyensúlyához.

Környezet. Forró vagy párás levegőn fokozottan verejtékezel, de a fűtés és a légkondícionáló is száríthatja a bőröd és a nyálkahártyáid. Ha szeretsz a hegyekben kirándulni, mindenképpen vigyél magaddal egy nagy üveg vizet, mert a ritkább levegő szomjúságot eredményez!

Betegségek és átmeneti egészségügyi gondok. Ha lázas vagy, hánysz vagy hasmenésed van, szervezeted rengeteg folyadékot veszít. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy orvosi utasításra nátriumtartalmú italt vagy infúziót kell kapnod. Húgyúti fertőzés és vesekő esetén szintén több vízre van szükséged, míg bizonyos szív-, vese- és májproblémáknál előfordulhat, hogy korlátoznod kell a bevitelt.

Terhesség vagy szoptatás. A kismamáknak legalább 2,3 liter vizet kell inniuk naponta, szoptatás során pedig 3,1 litert, ami 13 pohárnak felel meg.

Maradj hidratált!

Ha ritkán vagy szomjas, és naponta legalább 1,5 liter világossárga vagy színtelen vizeletet ürítesz, valószínűleg rendben van a folyadékbeviteled. Amennyiben aggályaid vannak a témával kapcsolatban, keresd föl a háziorvosod vagy egy dietetikust, aki segít meghatározni, mennyi vízre van szükséged.

Jó ötlet, ha minden étkezéssel együtt és étkezések között automatikusan megiszol egy-egy nagy pohárral, illetve testmozgás előtt, közben és után is megteszed.

Bár ritkaság, de előfordulhat, hogy túl sok vizet iszol. Ha a veséid képtelenek kiválasztani a fölösleges mennyiséget, szervezeted elektrolit-háztartása felborul, a véred hígabb lesz, és a szerveid nem jutnak elég oxigénhez. Ez főleg azokkal történhet meg, akik extrém igénybevétel (például maratoni futás) és hosszú szomjazás után hirtelen több litert vesznek magukhoz. Tehát az állandó pisilésen kívül semmi bajod nem lehet, ha munka közben egy ültő helyedben elkortyolsz egy üveg ásványvizet.

(S. A. V., mayoclinic.com)

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Só: mennyi kell belőle?
Vizeink klórozása
Életünk sakktábláján IV.
Nem beteg vagy, szomjas! I.
Nem beteg vagy, szomjas! IV.

       

Események

A belső MAGunk élesztése a Sóstői Fürdőházban -kristálytálak hangjain

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS