Hírlevél feliratkozás
Állatterápia

Állatterápia

terápia, állatterápia, testi-lelki terápia, állat, kutya, macska

Az állatterápia során terápiás állatokat (leggyakrabban kutya, macska, de bármilyen szelíd emlős vagy hüllő, hal, madár) használ bizonyos emberi egészségügyi problémák megoldására.

Számtalan területen használható, tanulási problémák, lelki terhek, fejlődési rendellenességek, mozgáskorlátozottság, egészségmegőrzés, alkoholizmus, drogfüggőség, házassági válság stb. kezelésére.

Kutatásokkal kimutatták, hogy akik állatokkal élnek együtt, azoknak jobb az egészségük és kiegyensúlyozottabb a lelki életük, mint azoknak, akiknek nincsenek házi kedvenceik. A mai modern társadalomban egyre több az elidegenedett, elvált, magányos ember. A társ-állatok viszont a gondoskodásért cserébe ragaszkodásukkal és feltétel nélküli szeretetükkel ajándékozzák meg gazdáikat.

Az állatterápiás kezelés nem önállóan folyik, hanem egy másik kezelés kiegészítéseként. Mivel a gyerekek és a felnőttek is könnyebben alakítanak ki kapcsolatot egy állattal, így rajtuk keresztül hatékonyabbá tehetjük a terápiát. Szinte „csatornát” építenek a kezelt és a kezelő között. A leglátványosabb eredményeket ezért olyan esetekben érik el, amikor az egyáltalán nem vagy nehezen kommunikáló páciens kezelésébe vonnak be kutyát. Itt az állat rendszerint passzív, pusztán szeretetre méltó lényével éri el azt, hogy a beteg megnyíljon felé. A páciens a kutyával gyorsan és könnyebben felveszi a kapcsolatot, simogatni kezdi, beszél hozzá. A terapeutától kérdezhet az állattal kapcsolatban, ezután már biztosan megtörik a jég és a terápiára is nyitott lesz.

Látogató terápia

Az állatterápiában alapvetően két csoportot a látogató és a fejlesztő terápiát különböztetjük meg. A látogató terápia célja az életminőség javítása. Kötetlenül zajlik, előírások nélkül a kezelt személyek igényeihez igazodva. Ezt a terápiát végezheti szakember, de önkéntes laikusok is. Amerikában már szinte mozgalommá vált, hogy "szociális segítő kutyákat" alkalmazzanak idősek otthonában, fogyatékosok intézeteiben, gyermekotthonokban. Itt olyan önkéntes gazdikról van szó, akik különböző kórházakban látogatják meg a betegeket, és megpróbálnak örömteli perceket szerezni a rászorulóknak. A gyógyító négylábúak kiválasztásánál egyetlen szempont dominált, hogy az állat kiegyensúlyozott és emberbarát legyen. Az állatok alkalmazása során semmiféle higiéniai, vagy egyéb, az emberi egészségre káros hatás nem merült fel.

Fejlesztő terápia

A fejlesztő terápia egy célorientált beavatkozás, melynek célja a páciens fizikai, érzelmi, szociális és kognitív funkcióinak javítása. A kezelések mindig egy előre megírt fejlesztési terv alapján folynak. A változásokat dokumentálják és kontrollcsoportokéhoz vagy a páciens korábbi állapotához viszonyítják. Az ilyen terápiákon jól felkészített, engedelmességi és egyéb speciális vizsgákon megfelelt kutyákkal dolgoznak. A páciens, vagy a csoport a célnak megfelelő feladatokat a kutyával vagy a kutyáért oldja meg. A kutyás terápia számtalan területen használható. Ilyen területek lehetnek a tanulási problémák, családi feszültségek, lelki terhek, fejlődési rendellenességekkel élők, mozgáskorlátozottság, egészségmegőrzés, alkoholizmus, drogfüggőség, házassági válság stb. A speciális kiképzésben részt vett állatok vakokat, siketeket, mozgássérülteket, és epilepsziásokat is hatékonyan segíthetnek a mindennapi életben.

Forrás: www.naturstart.shp.hu, www.alternatigyogymodok.hu


Kapcsolódó információk

Cikkek

A sárga hullám sárga napja
Tudatos gyermekvállalás
Sárga hullám második, Narancs napja
Kék hullám, Királykék napja
Sárga hullám, Sárga napja

       

Események

Stresszkezelés I. Mentális Műhely
INGYENES EGÉSZSÉGNAP
HANGFÜRDŐ A Sóstói Fürdőházban III.
Bach-virág konzulens levelező képzés
NIA Technique ÚJ HELYEN

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS