Hírlevél feliratkozás
Csoport terápia

Pszichodráma

pszichodráma, csoport terápia, terápia, testi-lelki terápia, pszichiáter

A pszichodráma egy hatékony csoportos önismereti módszer. Célja, hogy megerősítse résztvevőt napjaink kihívásaival szemben, gyógyítson, ahol kell, és segítsen a lelki kiegyensúlyozottság elérésében, illetve a bennünk rejlő képességek kiaknázásában.

Mindnyájunknak adódnak nehéz ellentmondásos időszakai. Ilyenkor szükség van a körülöttünk álló emberek segítségére, a barátokra, a családtagokra. Azonban ez sokszor nem elég, hisz valamikor éppen ővelük kapcsolatosak a kérdéseink. Ekkor merül fel bennünk az a gondolat, hogy máshol keressünk megoldást.

Az életünk során adódnak olyan helyzetek, amikor saját magunkban új kiaknázandó képességeket, tulajdonságokat szeretnénk felfedezni, kipróbálni, és arra vágyunk, hogy valahol ezeknek teret engedjünk.

Természetesen olyan is előfordul, hogy egyszerűen csak többet szeretnénk magunkról megtudni, jobban tisztában lenni értékeinkkel, hogy jobban eligazodjunk saját gondolatainkban, érzéseinkben cselekedeteinkben.

A pszichodráma csoport lehetőséget, hátteret nyújt ahhoz végre és tényleg magunkkal foglalkozhassunk és egy elfogadó légkörben megtaláljuk a nekünk megfelelő megoldást. Az alaposan kidolgozott módszer mögött ősi emberi tulajdonság a játékosság és a cselekvő átélés rejlik

”Az a módszer, mely a lélek valóságát játékos cselekvéssel tárja fel.”*

A csoportüléseken a helyzeteket, konfliktusokat, elképzeléseket, fantáziákat dráma-játékká alakítjuk át. Ennek az a célja, hogy az érzelmi élmény, gondolat és a cselekvés együttese használható, élő tapasztalattá álljon össze, ami lehetővé teszi a hozzáállás és a viselkedés megváltoztatását. Lényeges eleme a csoport illetve a csoporttagok egymásnak nyújtott segítsége. A helyzetek, konfliktusok problémák együttes feldolgozása során a megértés, elfogadás egymás iránt erősödik, mely felemelő élmény mindenki számára.

„Hisz mindnyájan egy nagycsalád, ha úgy tetszik, egymás testvérei vagyunk.” Jacob Levy Moreno – a pszichodráma megalkotója

A pszichodráma módszerének rendkívül széles a felhasználási területe. Alkalmazható a gyógyításban viselkedészavarok módosításában, a szorongás és depresszió oldásában az önértékelés helyreállításában, az érzelmi stabilitás visszaállítására. Igénybe vehetjük önismeretünk elmélyítése céljából, kapcsolataink minőségének javítása és konfliktus kezelési képességünk javítása céljából. Segítségével könnyebben megérthetjük és elérhetjük céljainkat. Elterjedt a vállalati gyakorlatban, ahol a pszichodrámát szervezetfejlesztés céljából alkalmazzák. A dramatikus eszközökkel feltárhatók a szervezetben meglévő funkcionális, kommunikációs zavarok és egyéb hatékonyságot hátrányosan befolyásoló rejtett összefüggések.

Forrás: www.pszicho-drama.hu


Kapcsolódó információk

Cikkek

A sárga hullám harmadik, kék napja
Gyógynövény szárítás
A kék hullám csúcspontja, a lila nap
A női betegséglista „sztárjai”
A kék hullám nyolcadik, zöld napja

       

Események

Hangfürdő a "BENSŐTÉR"ben
Rezgésmódszertani konzulens, levelező képzés
Nőiesség Mentális Műhely
Bach-virág konzulens képzés
Stresszkezelés I. Mentális Műhely

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS